Gazete Vatan Logo

Bu virüs grip belirtileri ile benzerlik gösteriyor!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, grip ile nezle belirtilerini gösteren RSV virüsü hakkında çok önemli bilgiler verdi.

Bu virüs grip belirtileri ile benzerlik gösteriyor!

RSV olarak adlandırılan solunum sinsityal virüsü enfeksiyonu, kötü bir soğuk algınlığına benzer. Aynı semptomlara neden olur ve soğuk algınlığı gibi, çok yaygın ve çok bulaşıcıdır. Çoğu çocuk, 2 yaşına kadar en az bir kez yaşar.

RSV genellikle endişelenecek bir şey değildir. Ancak bazı insanlarda, özellikle bebeklerde zatürreye veya başka sorunlara yol açabilir. Bu nedenle semptomları izlemek ve kötüleşirse doktora gitmek çok önemlidir.

RSV enfeksiyonuna ne sebep olur?

Genellikle virüsler, RSV enfeksiyonuna neden olur. RSV burnunuza, gözlerinize, boğazınıza ve akciğerlerinize saldırır. Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya yiyecek ve içecek paylaştığınızda da soğuk algınlığı gibi yayılır. Birçok RSV türü vardır, bu nedenle vücudunuz asla ona karşı bağışıklık kazanmaz. Hayatınız boyunca, bazen aynı mevsimde tekrar tekrar yakalanabilirsiniz.

Semptomları neler?

RSV genellikle kötü bir soğuk algınlığı ile aynı semptomlara neden olur, örneğin öksürük, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, boğaz ve kulak ağrısı, ateş, halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Çocuklarda ise hırıltı gibi daha ciddi semptomlar görülebilir.

Haberin Devamı

Nasıl tedavi edilir?

RSV genellikle kendi kendine geçer. Çoğu insan için gerekli olan tek şey evde tedavidir. Çocuğunuzda RSV varsa nefes almasını ve uyumasını kolaylaştırmak için çocuğunuzun kafasını destekleyin. Bebeğiniz yemek yemek veya uyumak için yeterince iyi nefes alamıyorsa burnunu temizleyin.

Semptomlar genellikle bir veya iki hafta içinde iyileşir. Semptomlar çok kötü olduğunda veya zatürre gibi başka sorunlara yol açtığında RSV ciddi olabilir. Özellikle 6 aydan küçük bebekler, özellikle erken doğanlar (erken), bağışıklık sistemi sorunları olan, kalp veya akciğer sorunları olan kişiler ve 65 yaşından büyük yetişkinler riskli grup içinde yer alırlar. Bu kişilerin bazen hastanede tedaviye ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle semptomları izlemek ve kötüleşirse doktora gitmek çok önemlidir.

RSV enfeksiyonunu önleyebilir misiniz?

Soğuk algınlığına yakalanmamak gibi, RSV'ye yakalanmamak da çok zordur. Ancak iyi sağlık alışkanlıklarını uygulayarak riskinizi azaltabilirsiniz. Ellerinizi sık sık yıkayın ve çocuğunuza da aynısını yapmayı öğretin. Çocuğunuzun doktorunuzun önerdiği tüm aşıları yaptırmasını sağlayın.

Haberin Devamı