Gazete Vatan Logo

Botoks ile diş sıkma tedavisi nedir?

Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, uyku sırasında diş sıkma ya da gıcırdatmanın şiddetli baş ağrılarına neden olabildiğini ve botoksla tedavisinin mümkün olduğunu belirtti.

Botoks ile diş sıkma tedavisi nedir?

Bruksizm adı verilen durum diş sıkma ve gıcırdatma; baş ağrısına, çene sorunlarına ve hasar görmüş dişlere yol açabilir. Yanaktaki çiğneme kaslarına enjekte edilen botoks ile bu kaslara büzülme komutu veren sinyaller engellenebilir, gıcırdatma ve kenetlenme hafifletilebilir.

Gece ve gündüz dişleri sıkmanın; baş ağrısı, temporomandibular eklem (TMJ) sendromu ve sakatlığa yol açabilecek ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek diş problemlerine neden olabilecek çok yaygın bir durumdur.

Her ne kadar bruksizmin nedenin hala tam olarak anlaşılmamasına rağmen, beyinden gelen ve çene kaslarının istemsiz ve kuvvetli kasılmalarına neden olan anormal sinyallerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu kasılmalar çenenin sıkılması ve dişlerin gıcırdatılması ile sonuçlanır.

Botoks tedavisi etkili ve güvenilirdir

Botoks enjeksiyonları durumun tedavisinde etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir. Uyanıkken ya da uykudayken istemsiz bir şekilde dişlerini sıktığı için çeşitli ağrı sorunları yaşayan kişilerde kontrollü botoks enjeksiyonu uygulanabilir. Bu tedavinin sadece etkili değil aynı zamanda güvenli olduğu da ispatlanmış durumdadır.

Haberin Devamı

Botulinium toksin enjeksiyonu tıpta estetik uygulamaların yanı sıra özellikle ağrı tedavilerinde de bruksizm tedavisinde olduğu gibi yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bunların yanı sıra migren, aşırı terleme ve kas bozukluklarını tedavi etmek için de uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Bruksizmde dişlerin zarar görmesini önlemeye yardımcı olmak için bir takım ağız koruyucuları kullanılsa da botoks enjeksiyonu kadar etkili ve konforlu bir tedavi imkanı sunamamaktadır. Ayrıca kullanılan koruyucuya rağmen sıkma eylemi devam ettirildiği için şiddetli baş ağrıları oluşmasını engelleyememektedir.
Şiddetli ağrıların yanı sıra diş sıkma nedeniyle düşen uyku kalitesinin de yükselmesine yardımcı olmaktadır. Siz de diş sıkma nedeniyle çeşitli sorunlar yaşıyorsanız bu alanda uzman bir doktordan destek alarak çok daha konforlu, güvenli ve etkili bir tedavi imkanı bulabilirsiniz.

Haberin Devamı