Gazete Vatan Logo

Rusya’da ruble zamanı

Rusya, Çin ve İran ile ticarette yerli para kullanılması için ilk somut adım atıldı. Başbakan Yıldırım’ın Perşembe gününe kadar sürecek Rusya ziyaretinde tüm harcamalar ruble ile ödenecek.

Rusya’da ruble zamanı

Türkiye’nin Rusya ile ticaretini dolar yerine TL ve ruble ile yapması yönünde ilk somut adım Başbakan Binali Yıldırım’ın Moskova gezisinde atılıyor. Başbakan Yıldırım’ın 6 bakan ile birlikte 7 Aralık’a kadar devam edecek Rusya ziyaretinde konaklama ve harcamalar Rus Rublesi ile ödenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haftasonu yaptığı açıklamalarda Rusya, Çin ve İran ile ticareti yerli para birimleri ile yapılması sürecini başlattıklarını belirtmişti. Bunun üzerine, Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede 2 ülke arkasındaki alışverişlerin TL ve Rus Rublesi olarak yapılması yönündeki açıklamalarının ardından ilk somut adım Başbakanımızın Rusya gezisinde atılacak. Başbakanımızın talimatı ile Rusya ziyareti boyunca tüm heyetimizin konaklama ve harcamaları Rus Rublesi ile ödenecektir” denildi.

Gündemde ekonomi var

Başbakan Yıldırım’ın, ziyaret kapsamında Rusya Başbakanı Dimitry Medvedev ile görüşmeler gerçekleştirmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edilmesi bekleniyor. Rusya ziyaretinin, iki ülke ilişkilerindeki normalleşme sürecini hızlandırması beklenirken, görüşmelerde Türkiye’ye doğalgaz indirimi sağlanması, Türk Akımı, Rusya’nın bazı tarımsal ürünlere uyguladığı ithalat yasağı, ticarette yerel para birimlerinin kullanılması, turizm ve vize serbestisi gibi konuların ele alınması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım’a, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan eşlik edecek.

16 ürün izin bekliyor

RUSYA’NIN, Türkiye’den ithalat yasağı getirdiği 21 tarımsal üründen, portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik olmak üzere 5’iyle ilgili yasak 9 Ekim’de kaldırılmıştı. Heyetler arası görüşmelerde, hem karantina birimince patlıcan, biber, nar, kabak ve marul olmak üzere 5 ürüne, hem de hükümetin 11 ürüne yönelik ithalat yasağının kaldırılması konusunun ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Rosatom tarih verdi

BAŞBAKAN’IN Rusya ziyareti öncesinde Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Akkuyu Nükleer Santrali’nde ilk ünite için tarih verdi. Buna göre ilk ünitenin 22 Nisan 2023’te işletmeye alınması bekleniyor.