2008 ÖSYS sonuçları analizi

Haberin Devamı

Bu yıl da 2 milyona yakın gencin hayalleri ve yerleşme heyecanı bir şekilde noktalandı. Yine birçok genç, sistemin talebi karşılayamaması sonucunda “sistem kurbanı” olarak boşlukta kaldı veya zorunlu olarak ümitlerini bir sonraki sınava taşıdı. Üniversiteye giremeyen gençlere ve ailelere Allah sabır versin.

Aslına bakarsanız devlet yine Anayasa’nın 42. maddesindeki hükmü (Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz) yerine getiremedi.

Ancak bu yıl YÖK, oranı yukarı çekmek için elinden geleni yaptı ve bunu gerçekleştirdi de. Tabii yerleştirme kapasitesini artırmak, birçok konuda ödün vermekle oluyor. Şunu belirtmekte de fayda var, kalite zamanla ve doğru politikalarla oturacak.

Devlet, vakıf ve özel üniversite kavramları doğru olarak yerine oturduğunda kalite daha da artacak. Bugün yeni kurulan birçok devlet ve vakıf üniversitesi henüz emekleme safhasında. Eleştiri yerine bu eğitim yuvalarına nasıl yardımcı olabileceğimizi, daha iyi öğrenci yetiştirilmesine, daha iyi öğretim üyeleri edinilmelerine nasıl katkıda bulunabileceğimizi düşünelim. Sonuçta bu okullar ülkemizin okulları, bunlara sahip çıkalım.

***

Analize gelince...

Kızlar lisans programlarına yerleşmede erkeklere oranla

yine daha başarılıydı: yüzde 18.9’a yüzde 16.

Genel yerleşmede ise

(lisans+önlisans+açık öğretim) kızların yüzde 55.2’si, erkeklerinse yüzde 53.8’i üniversiteye yerleşmiş.

Lisans yerleştirmede en başarılı 3 il: Kırklareli yüzde 21.1, Tekirdağ yüzde 19.8 ve Denizli yüzde 19.7.

Genel yerleştirmede ise en başarılı 3 il: İstanbul yüzde 58.3, Tekirdağ yüzde 57.7 ve Yalova yüzde 57.5.

Bu yıl üniversiteye yerleşmeye hak kazanan 529 bin 444 öğrenciden yüzde 85.4’ü devlet üniversitelerine, yüzde 11.3’ü vakıf üniversitelerine, yüzde 3’ü KKTC’ye, yüzde 0.3’ü yurt dışındaki üniversitelere girdi. Dikkati çeken husus, vakıf üniversitelerinin yavaş yavaş devletin üstünden yükü almaya başladığı.

KKTC üniversiteleri ise kan kaybetmeye devam ediyor.

4 yıllık üniversite yerleşmesinde genel ortalamada ÖSS’ye giren 1 milyon 646 bin 376 öğrenciden yüzde 16.1’i 4 yıllık bölümlere yerleşmiş.

***

Yerleştirmede lise sınıflamasına gelince: Fen Liseleri yine açık ara önde gözüküyor, mezunların yüzde 67.4’ü, 4 yıllık bölümlere yerleşmiş.

Anadolu liseleri ise fen liselerini takip ediyor ve mezunlarının yüzde 52’sini 4 yıllık bölümlere yerleştirmiş.

Genel yerleştirmeye bakıldığında yine fen liseleri 1. sırada: Yüzde 70.

Öğretmen liseleri yüzde 69’la ve yabancı dilde eğitim veren özel liselerle otelcilik ve turizm meslek liseleri yüzde 63’le öğrencisini üniversiteye yerleştirmiş.

Genel istatistiklere bakılacak olursa, bu yıl yerleşme oranı oldukça yüksek, burada tekrar kontenjanı artırdığı ve taban puanları indirdiği için YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ı tebrik eder, gençler ve üniversiteler namına teşekkürü boç biliriz.Bu sene barajı aşıp yerleştirmeye hak kazanan öğrencilerin yüzde 95.4’ü yerleşmiş durumda, geri kalan yüzde 4.6, büyük ihtimalle ek kontanjandan yerleşecektir.

Boş kalan 24 bin 361 kontenjandan çoğunun yine KKTC’de olması, KKTC’nin yüksek öğretim politikasının bir an önce gözden geçirilmesi gerekliliğini çok açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Bulgaristan KKTC’den inanılmaz bir şekilde öğrenci çekmekte. Bulgaristan’ın AB üyesi olduğu göz önüne alınırsa durumun daha da ciddi boyutlara geleceğini tahmin edebiliriz. KKTC’nin DAÜ ve ODTÜ hariç diğer üniversitelerinin bir an önce kalite artırımını gerçekleştirmesi gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR