‘Af’tan yararlanın

Haberin Devamı

Bilindiği gibi her seçimde iktidarda bulunanlar oy toplayabilmek amacıyla vatandaşlara af gibi belirli avantajlar sunmaya çalışır. Bu seçim döneminde de belki iki büyük af, vergi ve yükseköğretim alanında çıkarıldı.
Yükseköğretimde af getiren “Terör suçlarından hüküm giyenler hariç, her ne sebeple olursa olsun (okudukları üniversiteyle) ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla 6111 sayılı Kanunun 173. maddesinde belirtilen esaslara göre 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler” içerikli bir genelge Resmi Gazete’de yayınlandı. Fakat temasta olduğum üniversitelerden öğrendiğim kadarıyla birçok vatandaşın bundan haberi yok veya affın kapsamı tam olarak anlaşılmış değil.

Affın kapsamını özetleyecek olursak:

1. Af, öncelikle 25 Temmuz’a kadar başvuracaklar için geçerli.

2. Geriye dönük sınırlama yok.

3. öğrenci (hazırlık öğrencileri dâhil) kaydının silindiği üniversiteye kayıt yaptırmak zorunda.

4. Kaydınızı yaptırdıktan sonra, normal “üniversite içi yatay geçiş yönetmeliği” çerçevesinde yatay geçiş yapabilirsiniz. Yatay geçişle ilgili karar, bölüm ve fakülte kurullarına bırakılmış, devamlılıkta üniversitelere esneklik sağlanıyor, uzaklaştırmaya kadar kaç dersin sayılacağı konusunda da üniversiteye esneklik sağlanmış.

5. Af, MYO’dan yüksek lisans öğrencilerine kadar herkesi kapsıyor, müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılıyor. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlanabilecek. Ancak, tezini tamamlamadan uzaklaştırılan öğrenciler de af kapsamına dâhil.

6. Birkaç üniversitede öğrenci olup ilişiği kesilen öğrenci, ilişiğinin kesildiği üniversiteye dönebiliyor.

7. Vakıf üniversitelerinden maddi sebeplerle uzaklaştırılan öğrencilerin durumu, ilgili üniversite mütevelli heyetinin kararına bağlı olacak; öğrenci kaydını yaptırabilir ancak ödeme durumu sebebiyle ders alamayabilir.

8. Aftan yararlanmak suretiyle ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırıp işinin veya ikametinin başka bir ilde bulunduğunu belgeleyenler, üniversiteye giriş yılı itibarıyla geçmek istedikleri üniversitenin taban puanını sağlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköğretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde, senatolar tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ikamet ettikleri ilin üniversitelerindeki eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş yapabiliyor.

9. Öğrenci tekrar sınava girip başka üniversiteye kayıt yaptırmış fakat yine uzaklaştırıldığı üniversiteye kaydolmak ve mevcut üniversitesindeki derslerini de saydırmak istiyorsa uzaklaştırıldığı üniversiteye başvurup talepte bulunabilecek.

***

Açıkta kalan ve belirli mercilerce acilen cevaplanması gereken noktalarsa şunlar:

* Kanun asker kaçaklarının durumu hakkında bir açıklık getirmemiş.

* Öğrencinin okuduğu bölüm kapandıysa ne yapılması gerektiği belli değil.

***

Üniversiteler ve bilhassa vakıf üniversiteleri öğrenci lehine esnek olacaktır. Zira birçok öğrencinin uzaklaştırılmasından bu yana yıllar geçmiş olabilir veya öğrenciler iş sahibi olmuş olabilirler. Üniversiteler bu olasılıkları da göz önünde bulundurup dersleri akşamları, hafta sonları ve bir kısım dersleri (kanunen derslerin 1/3’ü) uzaktan eğitim olarak verebiliyor.
Böyle bir affın daha uzun bir süre çıkması mümkün olmayacağından öğrencilerin bu affı değerlendirmelerinde fayda var.

DİĞER YENİ YAZILAR