Gazete Vatan Logo

Rahat durmuyor! Yine yaptı

Güney Kore Genel Kurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin yeni bir füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Deneme, Rusya, Çin, Japonya ve ABD’nin de siyasi gündemine oturdu.

Rahat durmuyor! Yine yaptı

Pyongyang, denemesi yapılan füzenin, nükleer başlık taşıma kapasitesi olan yeni tür bir balistik füze olduğunu iddia etti.
Kuzey Kore’nin kuzeybatısından fırlatılan balistik füzenin Kore yarımadası, Rusya ve Japonya’nın arasında yer alan Japon Denizi yakınlarına düştüğü belirtildi. Füzenin öne sürülen düştüğü yerin Rusya’ya yakınlığı, ABD’nin Rusya’yı ‘endişesizlik’ ile suçlamasına neden oldu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın “Japonya’ya göre füzenin Rusya’ya daha yakın bir bölgeye düşmesine rağmen Rusya’nın nasıl memnun kaldığını tahayyül edemiyorum” ifadeleri yer aldı.

RUSYA VE ÇİN’DEN AÇIKLAMA

Moskova’dan yapılan ilk açıklamada füze denemesinin Rusya için tehdit oluşturmadığı vurgulandı. Rusya Savunma Bakanlığı, füzenin Rusya sınırından yaklaşık 500 kilometre uzakta olduğu dolayısıyla yeni denemeyi kendileri açısından tehdit olarak yorumlamadıklarını belirtti. Ancak Reuters’ta yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore’nin füze denemesinden dolayı endişe duyduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Özellikle Kore gündemindeki önemli aktörlerden olan Çin den de açıklama gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada Kuzey Kore’ye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından balistik füze kullanımı çizilen çizgilerin net olduğu ve Kuzey Kore’nin bu kurallar çerçevesinde davranması gerektiği belirtildi.

BMGK'YA ÇAĞRI
ABD ve Japonya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) Salı günü acil olarak toplanmaya çağırdı.
Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, testin, orta-uzun menzilli stratejik, balistik Hwasong-12 füzesinin denemesi olduğunu ve denemenin başarılı sonuçlandığını bildirdi.
Haberde bu füzenin büyük, nükleer başlık taşıma kapasitesi olduğu belirtildi.
KCNA testin her zamanki gibi Devlet Başkanı Kim Jong-un tarafından denetlendiğini de bildirdi.
Beyaz Saray olayı Kuzey Kore'nin 'son provokasyonu' olarak değerlendirdi ve 'bunun, tüm ulusları Kuzey Kore'ye karşı daha güçlü yaptırımlar için harekete geçirmesi gerektiğini' belirtti.
Güney Kore'de geçen hafta seçilen, Kuzey Kore ile yakınlaşma yanlısı Devlet Başkanı Moon Jae-In, olayı 'umursamaz bir provokasyon' olarak nitelerken Çin ise itidal çağrısı yaptı.

Haberin Devamı