Gazete Vatan Logo

Pedagojik formasyon kalktı mı? Formasyon kalktı mı 2020?

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmen adaylarını ilgilendiren pedagojik formasyon ile ilgili düzenleye gideceğini açıklamıştı. Formasyon düzenlemesi ile öğretmen ihtiyacı olarak ilan edilen kadrolara başvuruda pedagojik formasyon istenmeyeceği söylenmişti. Öğretmen adayları arama motorları üzerinden Pedagojik formasyon kalktı mı? Formasyon kalktı mı 2020? Sorularına cevap ararken, son açıklama Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan geldi. CNN Türk'te soruları cevaplandıran Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Pedagojik formasyon ve Öğretmen ataması ile ilgili soruya da cevap vermişti.

Pedagojik formasyon kalktı mı? Formasyon kalktı mı 2020?

Millî Eğitim Bakanlığı, 2018 yılında pedagojik formasyonun kaldırılması ile ilgili çalışma başlattı. Pedagojik formasyonun kaldırılması ile ilgili çalışmalar başlatılsa da öğretmen adayları hala Pedagojik formasyon kalktı mı? Formasyon kalktı mı 2020? Sorularını soruyor. CNN Türk'te soruları cevaplandıran Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Pedagojik formasyon hakkında kafa karıştıran sorulara da cevap verdi.

PEDAGOJİK FORMASYON KALKTI MI?

CNN Türk'te soruları cevaplandıran Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Pedagojik formasyon ve Öğretmen ataması ile ilgili soruya da cevap vermiş ve ''Kısa vadede ücretli öğretmenlerin durumunu iyileştirmek istiyoruz, bunun farkındayız. Atama bekleyen öğretmenlerle ilgili yoğun bir talep var. 700 bin civarında atama bekleyen öğretmen var. İhtiyacımız ise 80 bin civarında. Her yıl ortalama 40 bin yeni mezun oluyor. Pedagojik formasyonu bunun için kaldırıyoruz. Hiç kimsenin formasyon alması gerekmiyor. Onu biz hal edeceğiz. Ekonomik imkanlar el verdikçe atama yapacağız.'' demişti.

Haberin Devamı

Bu açıklamanın ardından, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ak Parti Grup toplantısında Pedagojik formasyon ile ilgili sorulan soruya ''Daha önce duyuru yaptık. Formasyon almayın dedik. Çok net şekilde söylüyorum. Önümüzdeki yıl formasyonu baz almayacağız.'' şeklinde cevap verdi.

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Pedagojik formasyon, akademik tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimi. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonra, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanmıştır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır.

Yükseköğretim Kurumu, 2010-2011 yılından itibaren bu öğretmenlik eğitimini Tezsiz Yüksek Lisans adı altından çıkarıp Pedagojik formasyon eğitimi olarak değiştirmiştir. Eskiden ALES notuna göre sıralama yapılırken 2010-2011 yılından itibaren diploma not ortalamasına göre sıralama yapılmakta ve üniversiteler bu ortalamalara göre öğrenci almaktadırlar.

Haberin Devamı

05 Nisan 2012 tarihinde alınan karar bu program kaldırılmış, gerekçe olarak ortaya çıkan öğretmen fazlası gösterilmiştir.

Pedagojik formasyon, pedagoji biliminde eğitim pedagojisi ile ilgili bilgilerin verilmesini kapsar.