Çocuğunuzu anaokuluna hazırlayın...

Önümüzdeki eylül ayında 36. ayını doldurup anaokuluna başlayacak her çocuk için en önemli kriterlerden biri de tuvalet alışkanlığını kazanmış olması. Fakat çocuğu bu alışkanlığından vazgeçirmek anneler için her zaman çok kolay olmuyor.

Haberin Devamı


Öncelikle kabul etmelisiniz ki çocuğunuzdan en büyük zevklerinden birisini bırakmasını istiyorsunuz. Çünkü doğumla beraber çocuk için tuvaletini bezine yapmak hayatının doğal bir akışı haline geliyor. Tuvaletini zaman zaman tutabildiğince tutuyor ve yaptığı zamanda büyük bir rahatlama duygusu yaşıyor. O böyle bir mutluluk yaşarken sizin neden onu bundan vazgeçirmeye çalıştığınızı anlamak onun için çok da kolay değil.

Tuvalet eğitimi için en uygun zaman dilimi 1,5 - 2 yaşları arasına rastlar. Bu dönemde çocuğun hem idrar yolları kasları hazır hale gelir hem de çocuk gerekli farkındalığı kazanmaya hazırdır.

Eğer bezini kirlettiği için rahatsızlık duyuyorsa, gün içi uykularından kuru kalkmaya başladıysa, tuvaleti geldiğini sözel olarak da ifade ediyorsa çocuğunuz için bez bırakma zamanı gelmiş demektir.

Bu eğitime başlarken sabırlı olmalısınız. Onunla tuvalet için asla inatlaşmayın. Unutmayın ki, tuvalet eğitimi konusunda baskıcı bir tutum sergilerseniz bu onun kişilik gelişiminde de yaralara yol açacaktır.

Onun için tuvaletini yapacağı yeri kullanışlı hale getirirseniz, bunu başarabileceğine dair özgüveni artacaktır. Örneğin klozet üzerine geçirilen adaptörlerden kullanmanız hatta klozetin önüne onun rahat çıkabilmesi için basamak koymanız isteğini arttıracaktır.

Tuvalet eğitimine mutlaka gündüz saatleri ile başlayın. Onu zorlamadan belli aralıklarla tuvaletinin gelip gelmediğini sorun, zaman zaman tuvalete götürün. Tabii o uyanır uyanmaz bezini çıkarmanız gerektiğini unutmayın.

Öğle uykusundan önce onu tuvalete mutlaka götürün ve altını bezlemeden yatırın. Alt ıslatmaları öğle uykusunda bir süre devam edeceği için yaz ayları tuvalet eğitimine başlamak için uygun zamanlardır. Öğle uykularında da tuvaletini yapmamaya başladığı anda gece içinde bez bağlamamaya başlayabilirsiniz.

Gece alışkanlığını kazandırmak sizin içinde zorlayıcı olacaktır. Çünkü ilk hafta mümkünse her saat başı kalkıp onu tuvalete götürmeniz gerekecektir. Bu yüzden sizinde kendinizi hazır hissetmeniz oldukça önemlidir.

Çocuğunuzda hazırsa sıvı tüketimini o uyumadan en az bir saat önce kesin. Hem o uyumadan önce hem de siz yatmadan önce onu tuvalete götürün.

Altı kuru her uyanışında onu ödüllendirin. Kocaman bir aferin ya da sıcacık bir öpücük onun için çok büyük bir motivasyon olacaktır.

Unutmayın baskıcı bir tutum benimsemek yerine onu cesaretlendirirseniz, ona güvendiğinizi hissettirirseniz bu hassas süreci onun sağlıklı bir şekilde tamamlamasına olanak vermiş olacaksınız.

DİĞER YENİ YAZILAR