Çocuğunuz için kitap seçerken...

Kitap okuma alışkanlığın küçük yaşlardan itibaren kazanıldığı bilinen bir gerçek. "Kitap" ise her yaş döneminde çocuğa farklı bir şey ifade ediyor. Örneğin 3 yaşına kadar bir kitap olduğu kadar çocuk için aynı zamanda bir oyuncak. 4-5 yaş arasında ise çocuk artık gerçek öykülerden hoşlanmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Kitapta puntolar iri olursa, mekan gerçek, resimlerde konuyu iyi anlatıyorsa çocuk daha çok keyif almaya başlıyor. Okuyacağınız bu resimli öyküleri heyecanla ve ilgiyle dinleyecektir. 6-7 yaş arasında ise çocuk artık kitabın mesajını net olarak anlamaya başlıyor. Bu sebeple kitap mutlaka bir anlatım bütünlüğüne, ana fikre sahip olmalı, metin uzun olmamalı ve resimleri de bol olmalı. Bu yaş çocuğu özellikle kısa doğa ve hayvan öykülerinden hoşlanıyor. Çocuğunuzun okumayı seven bir birey olmasını istiyorsanız, yaşına göre kitaptan ne bekleyeceğinizi de iyi belirlemeniz gerekiyor.

Elbette çocuğun kitaba karşı olumlu tutum geliştirmesini ve okuma alışkanlığı kazanmasını sağlayacak olan yer gittiği eğitim kurumu. Ama aileler olarak sizlere de görevler düşüyor. En büyük sorumluluğunuz ise çocuğunuza uygun kitabı belirleyebilmekten geçiyor.

Bir yaşından sonra alacağınız kitaplar çocuğunuzun çevresinde gördükleri ile doğrudan ilişkili olmalı. Resimler kolay seçilir olmalı, çok karmaşık olmamalı ve sayfalarda az kelimeler bulunmalıdır. Unutmayın ki bu kitapları birlikte incelemeniz onun dil gelişimine de katkı sağlayacaktır. 3 yaşına kadar az sayfalı, az yazılı, kitabı okuduktan sonra da resimlerine bakarak konuşabileceğiniz kitapları tercih edebilirsiniz.

4 yaşından sonra çocuğa seçeneğiniz sayfalarında bir ya da iki cümle bulunan ve büyük puntolu kitaplar onu okumaya hazırlayacaktır. Ona bir kitabı birden fazla kere okuyun. Okurken o da sizinle beraber sayfaya baksın. Sonra size kitabı okumasını isteyin. Göreceksiniz ki, okuma taklidi yapmaya başlayacaktır. Tabii bunun için sayfadaki resimlerden de yararlanacaktır. Bu sebeple özellikle bu amaçla seçeceğiniz kitaplarda sayfadaki cümle ile resmin ilişkili olmasına dikkat etmelisiniz.

3 yaşından 6 yaşına kadar çocuklar genellikle kahramanı olan kitaplara ilgi duyarlar. Bu kahramanlar kendileri gibi çocuk ya da hayvan ise bu ilgileri daha çok artar. Eğer kahramanı çocuk olan ve onun özelliklerine uygun bir kitap seçerseniz, kendisi ile kahramanı özdeşleştirecek, böylece okumaya ilgili artacaktır.

Kitabı okurken süreyi fazla uzatmamaya, kısa ve onun ilgisini çekecek öyküler seçmeye özen gösterirseniz, kitabı okurken onu yanınıza alır, resimleri göstererek ve parmağınızla yazıyı zaman zaman soldan sağa doğru takip ederek okursanız hem okuma yolunda ilk adımlarını atmasını hem de okumaya karşı olumlu tutum geliştirmesini sağlarsınız. Kitap bittikten sonra siz ona soru soracağınız gibi onun da size soru sormasını sağlarsanız dinledikleri üzerine düşünmeye başlayacaktır. Bu da anlamlı dinleme ve okuma becerisi edinmesi için onun gelişimine katkı sağlayıcı bir durumdur.

DİĞER YENİ YAZILAR