Bırakın o da değişimleri görsün!

Okul öncesi dönem çocuğu deneyerek, çevresini araştırarak, duyularını kullanarak ve oyun oynayarak öğrenir. Çevresini araştırdıkça da yeni şeyler keşfeder ve bundan haz duymaya başlarlar.

Haberin Devamı

Çocuklar yaşları ilerledikçe ilgi ve merakları artmaya başlar, çeşitli deneyler yapmaya ve sonuçlarını gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlar. Böylece bilimsel düşünme yolunda da ilk adımlarını atmaya başlarlar. Bu dönemdeki çocuğa zengin duyusal deneyim ve gözlem fırsatı sunulursa, çocuk bilime karşı olumlu tutum geliştirmeye başlayacaktır.

Çocuğa duyusal deneyim ve gözlem fırsatı sunulurken unutulmaması gereken nokta çocuğa somut yaşantılar sunulması gerektiğidir. Çocuğa somut yaşantılar eğlenceli bir ortamda sunulursa çocuk yaptığı işi daha çok önemsemeye başlayacaktır. Örneğin çocuğa bir tohumun nasıl büyüdüğünü anlatmak yerine birlikte tohum ekerseniz, ne kadar büyüdüğünü de ölçebilirsiniz. Yoğurtun sütten olduğunu söylemek yerine birlikte yoğurt mayalayabilirsiniz. Böylece çocuk hipotez kurmaya, bu hipotezleri denemeye, sonuçları kaydetmeye ve değerlendirmeye çalışacak yani bilimsel düşünme becerisi kazanacaktır.

Yapacağınız fen çalışmaları ile çocuğunuz da çevre bilinci de gelişmeye başlayacaktır. Kullanılmayan malzemeleri yeniden değerlendirebilir, kendiniz için bir geri dönüşüm kutusu oluşturabilirsiniz. Birlikte hayvan beslerseniz, bir hayvanın bakımını üstlenirseniz doğada yaşayan başka canlılar olduğunu, onlara sevgi ve haklarına saygı duyması gerektiğini öğrenecek; ayrıca sorumluluk alma ve aldığı sorumluluğu yerine getirme gibi beceriler de edinmeye başlayacaktır.

Neler Yapabilirsiniz?

Anne pasta yapıyorsa hazırladığı malzemeleri sıra ile katmasını isteyebilir. Su ile unu karıştırıp hamur elde etmesini sağlayabilir.

Baba araba yıkıyorsa çocuk lastikleri temizleyebilir. Böylece çocuk lastikteki pütürlü yapıyı görme şansı yakalayacak ve ileride sürtünme deneyi yaparken bu ön bilgi işine yarayacaktır.

Bitki yetiştirme, bakım sorumluluğunu çocuğa verme canlıların gelişimi konusunda ona bilgi verecektir.

Seyahatler sırasında çocuğunuza çevresinde gözlemleyebileceği durumlar ile ilgili bilgi vermeniz onun gözlem yapma becerisini etkileyecektir.

Çayınıza attığınız şekerin neden eridiğine birlikte cevap aramanız bile onun için büyük bir tecrübe kaynağıdır.

Önemli olan ne ile ilgili çalışmaya karar verdiyseniz sizin gerekli ön hazırlığa sahip olmanızdır. Çünkü bu sürede size bol bol soru soracaktır. Vereceğiniz cevaplar onun anlayabileceği düzeyde olmalıdır. Cevabınız onun merakını giderirken zaman zaman onu başka bir konu hakkında da düşünmeye itmelidir.



DİĞER YENİ YAZILAR