Çocuğun her istediğini yapmak...

Hemen hemen her kadın anne olmadan önce annelikle ilgili birçok kaynağa başvurarak bu konuda uzmanlık almaya çalışır. Bu kaynakları okudukça çocuğu için en doğru adımları atacağından da emin olur. Ama bebeğini kucağına aldığı an her şey değişir. Çocuk artık özellikle annenin dünyasının merkezidir.

Haberin Devamı

Anne, hayatını çocuğuna göre düzenler ve bunu yapmak elbette onu mutlu eder. Bir noktaya kadar olması gereken de zaten budur. Fakat çocuk büyüdükçe eğer hakimiyet sınırları birbirine karışıyorsa, işte orada bir problem var demektir.

Çünkü çocuk yaşı ilerledikle ihtiyaçları için diretmeye başlayacaktır. İşte bu kritik bir noktadır. Çocuk ya sınırlarını öğrenecek ya da sınırları kendisinin belirlediğini anlayacaktır ki, bu çoğunlukla sınırsız istek demektir.

Çocuklar her ne kadar kendi ihtiyaçları olsun diye direnseler de, aslında sınırlarını bilmeye ihtiyaç duyarlar. Sınırını bilen çocuk, huzurlu ve mutlu çocuktur. 2 yaşına doğru "Benmerkezci" döneme giren çocuk, kendisini dünyanın merkezinde gördüğü için kendi dediği olsun diye her zaman ayak direme yolunu seçecektir. Bu öyle bir gelişim döneminidir ki, yaşamın tamamını etkileyen kritik bir öneme sahiptir. "Benmerkezci" dönem diş çıkarma gibi gelip geçici bir dönem değildir. Çocuk eğer kendisine doğru yaklaşılırsa "benmerkezci" olmamayı öğrenir. Fakat bu dönem de el üstünde tutulursa muhtemelen hayatı boyunca bu tutumunu sürdürecektir. İşte her konuda kendi istediği olan, evde her konuda onun istediğine göre davranılan çocuğun benlik algısı elbette “benmerkezci” olacak şekilde gelişecektir. Sınırları bilmeyen çocuk, her yerde ayrıcalıklı olmak ister. Etrafındaki yetişkinler ya da arkadaşları onun istekleri doğrultusunda davranamadığında, yetersizlik duygusu geliştirecektir. Bu tutum yetişkinliğinde de devam edecektir.

Halbuki onun her istediğini yapmak yerine, uygun olan, gerekli olduğunu düşündüğünüz isteklerini karşılarsanız ona beklemeyi, sabretmeyi öğretmiş olacaksınız. İsteklerinin nedenlerini açıklamasını isteyebilir, hatta bu istediklerini öncelik sırasına sokmasını söyleyebilirsiniz. Böylece bütün istediklerini bir anda kavuşmamış olacaktır.

Kıyafet seçiminde bile ona seçenek sunabilirsiniz. Örneğin giymek istemediği bir kazak yerine sevdiği bir gömlek ya da hırkayı ona seçenek olarak sunabilirsiniz. Unutmayın ki çocuğunuzla inatlaşmıyorsunuz, sadece seçenek sunarak onun çözüm yolu bulmasını sağlıyorsunuz.

Çocuğunuzu çok sevin, çok değer verin ve bunu ona hissettirin. Onun isteklerini önemsediğiniz gibi sizin de onun iyiliği için istekleriniz olduğunu bilmesini sağlayın. Unutmayın ki siz yaşamdan ne kadar zevk alır ve mutlu olursanız, çocuğunuzda o kadar huzurlu yetişecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR