Gazete Vatan Logo

LYS sonuçları açıklandı.. Peki tercihler ne zaman ve nasıl yapılacak?..

Merakla beklenen LYS sonuçları açıklandı. Şimdi ise LYS sınav sonuçlarından sonra sıra üniersite tercih işlemlerine geldi. Peki öğrenciler üniversite tercihlerini ne zaman ve nasıl yapacaklar?..

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı (2017-LYS) sonuçları açıklandı. Sonuçlar, ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenilebilecek. Adaylar önümüzdeki günlerde tercih işlemlerini yapabilecek.

MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?

Adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? (OBP)

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

Haberin Devamı

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; ÖSYS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir. 2017 yılında, ÖSYS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2017 yılı yerleştirme puanları ile 2017 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır.

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.

Haberin Devamı