Gazete Vatan Logo

Kuzey Kore’nin İspanyol sesi

İspanyol vatandaşı Alejandro Cao de Benos, 14 yıldır Kuzey Kore yönetiminin yurt dışında propagandasını yapma görevini üstlenen yegane yabancı...

Kuzey Kore’nin İspanyol sesi

Son olarak hafta içinde gerçekleştirdiği hidrojen bombası denemesiyle dünya gündeminin üst sıralarına oturmayı başaran Kuzey Kore’nin uluslararası kamuoyunda tanıtım görevini İspanyol vatandaşı Alejandro Cao de Benos yürütüyor. 2000 yılında Kuzey Kore Dostluk Derneği’ni kuran ve o tarihten bu yana derneğin başkanlığını yürüten 41 yaşındaki De Benos, Pyongyang’ın yurt dışındaki propaganda faaliyetlerini yürüten tek isim olarak tanınıyor.

Gençlik yıllarından bu yana koyu bir Kuzey Kore hayranı olan De Benos kendini yarı İspanyol yarı Kuzey Koreli olarak gördüğünü söylüyor. Pasaport alabilmesi için Kuzey Kore yasalarında değişiklik yapılan De Benos, yılın 6 ayını dünyanın değişik köşelerinde Kuzey Kore’nin tanıtımı için düzenlediği seminerlerde geçiriyor.

Önemli haberler ona emanet

Kuzey Kore, silah denemesini dünyaya duyurulması görevini, deneyimli sunucu Ri Chun-hee’ye verdi. Emekli olduğu düşünülen 69 yaşındaki Ri’nin haberi duyurmak için göreve geri dönmeyi kabul ettiği öne sürülüyor. Başkent Pyongyang’ta lüks bir hayat sürdüğü söylenen Ri, ülkenin kurucusu Kim Il-Sung ve oğlu Kim Jong-il’in ölüm haberlerini de dünyaya duyuran isim.

Haberin Devamı

Pop müzikli propaganda

Güney Kore yönetimi, Pyongyang’ın hidrojen bombası denemesinin ardından askıya aldığı sınırda müzik yayını uygulamasına geri döndü. Kuzey Kore sınırına yerleştirilen devasa hoparlörler aracılığıyla gün boyunca yüksek sesle müzik yayını yapılıyor. Kuzey Kore halkını güneydeki komşularının yaşam tarzlarına özendirmek için hazırlanan müzik yayını kapsamında ülkenin tanınmış K-pop gruplarından Apink’in ‘Let Us Just Love’ parçası da çalınıyor.