Gazete Vatan Logo

Kredilerde % 23’lük büyümeyi yakalarız

3.5 aylık kredi büyüme rakamlarına bakıldığında son 3 yılın üzerine çıkan bir tablo göründüğünü belirten BDDK Başkanı Akben, “Yüzde 15 büyürse iyidir deniyordu.

Kredilerde % 23’lük büyümeyi yakalarız

Sanırım yüzde 22-23’ler yakalanacak. Bu da genel büyümeyi pozitif etkileyecek” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben kredi büyüme performansına değinerek, “Bu 3.5 aylık süre zarfında şu anda kredi büyüme rakamlarına baktığımızda son 3 yılın üstüne çıktı. Bu çok sevindirici ve güzel rakamlar” diye konuştu.

Türkiye’nin ekonomik büyümesinin 2016’nın üçüncü çeyreğinde hızlı düşmesinin ardından Kredi Garanti Fonu, KOSGEB desteği gibi teşvikler devreye sokulmuş ve Hazine garantisi ile birlikte şu ana kadar 150 milyar liranın üzerinde KOBİ’lere kredi sağlanmıştı.

Ekonomiye cansuyu

BDDK Başkanı, kredideki büyümenin önemli olduğunu, bunun Türkiye ekonomisinin büyümesine de doğrudan katkı yapacağına işaret etti. Akben, “Bu bize işaret ediyor ki daha önceki bizim Türkiye’nin büyüme rakamların çok yukarıda çıktığı dönemlerde bankacılık sektörü kredilerde yüzde 20’lerin üzerinde büyüme gösteriyordu. Bu son geçtiğimiz yılda 14.5 civarında kaldı. Keza mevduat büyümesi de o civarlarda kaldı. Ama şu anda görüyoruz ki bu hızla gidersek yine bir 22-23’leri yakalayacağız büyümede” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 20’lerin üzerindeki kredi büyümesinin gayri safi yurtiçi hasıladaki büyümede de kendini göstereceğini ifade eden BDDK Başkanı, KGF çatısı altındaki kredilerde yaşanan sıkıntıların takipçisi olduklarını, bankaların kredi verme konusunda da teşvik edildiğini kaydetti.

Kurumların döviz borcuna gözetim

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, 2013’te bireysel kredilerde dövizle borçlanmayı yasakladıklarını ve bunun da çok faydasını gördüklerini belirterek, işletmelerde de döviz borçlanmalarını kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Akben, şunları kaydetti: “Bankalarımız ihracat geliri olmayan, turizm geliri olmayan, döviz geliri olmayanlara karşı döviz kredisi veya dövize endeksli kredi kullandırdığında elbette ki dikkat ediyorlar. Elbette ki kuruluşlarımız da kendilerinin döviz geliri yoksa bunun karşılığında döviz kredisi alma gibi bir çaba içerisine de girmiyorlar. Bunu biz daha düzenli hale getirip bunları aynı bireylerde olduğu gibi döviz borçlanmalarını da kontrol altında tutacak bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz.”

Haberin Devamı