Gazete Vatan Logo

İstanbul'da sadece bir ilçe el değiştirdi

CHP sadece AK Parti’den Beylikdüzü’nü alarak İstanbul’daki belediye sayısını 14’e yükseltebildi.

İstanbul'da sadece bir ilçe el değiştirdi

İstanbul’da büyükşehir belediye başkanı seçim kadar 39 ilçedeki sonuçlar da merakla bekleniyordu. 2009 yerel seçimlerinde İstanbul’daki 39 ilçeden 26’sını Ak Parti, 12’sini CHP , bir tanesini ise DSP kazanmıştı. Bu seçimde de ilçelerde kıyasıya yarış yaşandı. CHP ve AKP kale sayılan ilçelerini korumaya başardı. CHP İstanbul’da en az 18 belediye hedefliyordu. CHP sadece AK Parti’den Beylikdüzü’nü alarak İstanbul’daki belediye sayısını 14’e yükseltebildi.



BEŞİKTAŞ'DA REKOR KIRILDI

CHP ilçelerde genelde oylarını arttırdı. Sadece Avcılar ve Adalar’da, Çatalca, Maltepe ile geçen seçimde az farkla kaybettiği Tuzla ve çekmeköy’de bu seçimde fark yedi. CHP oy deposu olarak gördüğü ilçelerde rekor kırdı. Bakırköy’de yüzde 68, Beşiktaş’ta yüzde 76, Kadıköy yüzde 72, Şişli’de yüzde 61 oy almayı başardı. Beylikdüzü’nde geçen geçimde yüzde 30 oy alan CHP bu seçimde oy oranını yüzde 50’ye çıkardı.



ERBAKAN FATİH’TE FARK YEDİ

Sonucu en çok merak edilen ilçelerden biri de Fatih’ti. CHP adayı Sabri Erbakan ile oy oranını arttırmasına rağmen yüzde AK Parti’nin adayı Mustafa Demir’den yüzde 18 fark yedi. Geçen seçimde fark yüzde 13’tü. gezi parkı eylemleri ile gündeme gelen Beyoğlu’nda Aylin Kotil Yüzde 35’te kalırken, AK Parti’nin oy oranı ise yüzde 47 oldu. Küçükçekmece ve Üsküdar’da ise yarış son ana kadar sürdü. CHP, Silivri, Büyükçekmece, Çatalca, Şişli, Kartal, Avcılar, Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy, Ataşehir, Maltepe ve Adalar, Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanlıklarını kazandı.



AK PARTİ KALELERİNDE FARK YAPTI

Ak Parti ise hemen hemen bütün ilçelerde oy oranlarını arttırdı. Oy deposu saydığı ilçelerinde CHP’ye büyük fark attı. esenler, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Sultangazi ve Pendik gibi ilçelerde CHP’yi neredeyse ikiye katladı. En yüksek oy oranına ise Esenler’de yüzde 62 ile aldı.



AVCILAR'A KADIN BAŞKAN

Avcılar'da seçimi kazanan CHP'nin adayı Handan Toprak Benli İstanbul'daki tek kadın başkan oldu.



SARIYER'İ SON DAKİKA BAŞVURUSU KURTARDI

Seçimde dikkat çeken başka bir sonuç ise Sarıyer’de yaşandı. Adaylık başvurusu sırasında CHP’nin aday listesini geç verdiği iddia edilmiş hatta ilçe seçim kurulu başvuruyu kabul etmemişti. CHP konuyu Yüksek Seçim Kurulu’na götürdükten sonra, YSK’nın kararı doğrultusunda CHP’de Sarıyer için adaylık yolu açılmıştı. Dünkü seçimlerde ise Sarıyer’de kazanan yüzde 51,26 ile CHP’nin adayı Şükrü Genç oldu. İkinci kez bu koltuğa oturacak Genç’in başvurusunu eğer YSK başvuruyu kabul etmeseydi CHP dünkü seçimlerde bir koltuğu kaybetmiş olacaktı.

Haberin Devamı