Gazete Vatan Logo

Mansur ‘Yavaş yavaş’ geldi Gökçek ‘kazanan benim’ dedi

Mansur ‘Yavaş yavaş’ geldi Gökçek ‘kazanan benim’ dedi

Ankara’da ilk sandık sonuçları geldiğinde Gökçek önde gibi görünüyordu. Çankaya, Yenimahalle oylarının sayımı ile denge değişti.

Dünkü yerel seçimlerde belki de en heyecanlı bekleyiş ve gergin dakikalar Ankara’da yaşandı. Mansur Yavaş’ın Melih Gökçek’i zorlaması burun buruna bir yarış sürmesi bekleniyordu. Sandıklardan gelen ilk sonuçlar da böyle bir yarışın habercisi gibi görünürken ilerleyen saatlerde Gökçek galibiyetini ilan etti. Ancak gece yarısından sonra özellikle CHP’nin güçlü olduğu Yenimahalle ve Çankaya’dan gelen oyların sayımı ile birlikte denge değişti. Mansur Yavaş yavaş yavaş birinciliğe yükseldi. Mansur Yavaş’ın Ankara’yı kazanması ile birlikte Ak Parti’nin 2004’ten bu yana süren hegemonyası da sona erdi. Ankara’da 1999 seçimlerini de Fazilet Partisi kazanmıştı. CHP Ankara’yı en son 1994 seçimleri sonrası Murat Karayalçın ile yönetme şansını yakalamıştı. Gergin bekleyişin ardından Mansur Yavaş’ın kazandığı belli oldu ancak Melih Gökçek oylarının yeniden sayılmasını talep etti. Ankara’da kesin sonuçların bugün öğlen saatlerinde alınması bekleniyor.




‘Biz kazandık’ yarışı

Siyasetin nabzının attığı Ankara’da, haber ajansları ile onların geçtiği haberleri baz alan televizyonların verdiği farklı sonuçlar, seçmenin aklını karıştırırken, gece boyu bir iktidar partisi, bir ana muhalefet partisinden yapılan “biz kazandık“ açıklamaları ise iyice durumu karışık hale getirdi.

Ekranlara çıkan ilk isim

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş oldu. Akşam saatlerinde CHP’nin Bestekar Sokak’taki seçim bürosunda, “Yaptığımız hesap ve bize gelen bilgilere göre şuan da yüzde 50’ye yakın oy alıyoruz” açıklaması yapan Yavaş, “Temennimiz her fırsatta söylediğimiz gibi en az yüzde 51” dedi.

Bu açıklamadan bir süre sonra bu kez AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melih Gökçek, kameraların karşısına geçti. “Ankara’da AK Parti büyükşehir ve 21 ilçeyi kesinlikle kazanmıştır. 3 ilçede de durum ortadadır. Sandıkların tamamı açılınca ortaya çıkacaktır. AK Parti tarihi zaferini kazanmıştır. Hiçbir kuşkumuz yok. Yüzde 50’ye yüzde 39 bitecek” diye konuştu.

Ankara’nın ilçelerinde Ak Parti gücüne güç kattı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kaybeden Ak Parti ilçelerde ise üstündü. 25 ilçesi olan Ankara’da Ak Parti 2009’a göre konumunu güçlendirdi. 2009’da 15 olan Ak Partili ilçe belediye sayısı 19 oldu.

İç Anadolu’da ezici bir üstünlük kuran Ak Parti, benzer bir tabloyu Ankara’nın ilçelerinde de ortaya koydu. 2009’da Ankara’nın 25 ilçesinden 15’ini kazanan Ak Parti bu kez 19’u buldu. MHP 7 belediye başkanlığına sahipken 4 kaleyi kaybetti ve başkanlık sayısı 3’e geriledi. CHP ise yine seçimin Ankara’da bir diğer kaybedeniydi. CHP 2009’da 3 ilçe belediye başkanlığına sahipken bu kez 2’de kaldı.

Kim nereyi kazandı?

Ak Parti 2014 seçimleri sonuçlarına göre Kızılcahamam, Nallıhan, Beypazarı, Gölbaşı ve Bala ilçelerini MHP’den geri aldı. Buna karşılık Elmadağ ve Polatlı’yı MHP’ye kaptırdı.

Haymana’da ise DP’ye geçildi. CHP her zaman olduğu gibi Çankaya’da yine güçlü konumunu devam ettirdi. Çankaya’da oyların yüzde 63’ünü alan CHP adayı Alper Taşdelen Belediye Başkanı oldu. CHP, Çankaya’nın dışında Ankara’da Yenimahalle’yi kazanabildi.

Yenimahalle’de CHP adayı Fethi Yaşar yüzde 48.63 oy alırken Ak Partili rakibi yüzde 39.23 oyda kaldı.

MHP’nin oyları sonucu belirledi

Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığı için yapılan yarışta Mansur Yavaş’ın açık ara kazanamamasının belki de en büyük sebebi MHP oyları oldu. MHP’nin adayının yüzde 9’un üzerinde oy alması, CHP adayı olarak seçime giden Yavaş’ın da kaderini çizdi. Oyların yüzde 10’luk bölümünün MHP’de kalması, Melih Gökçek’e avantaj yarattı. Ankara yarışını değerlendiren analistler, MHP’nin Ankara’da Mansur Yavaş lehine yarışta pasif kalması durumunda Gökçek döneminin daha yüksek bir oy oranı ile kapanabileceğini son ana kadar nefes nefese bir yarışın yaşanmayabileceğini belirttiler. CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanması bir yana ilçelerde ise ciddi bir oy erozyonuna uğraması dikkat çekti.

Haberin Devamı