Gazete Vatan Logo

Topbaş üçüncü kez İstanbul’un başkanı

Yerel seçimlerde en büyük iddianın birinin yaşandığı İstanbul, büyük rekabete sahne oldu. Ak Parti ile CHP arasında yaşanan yarışta ipi Ak Parti adayı Kadir Topbaş göğüsledi. Topbaş, 3’ncü kez aynı koltuğa oturacak ve 2019 yılına kadar toplam 15 yıl İstanbul’u yöneten kişi olarak tarihe adını yazdıracak.

2014 yerel seçimlerinde sonucu en çok merak edilen sonuçlardan biri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı oldu. Yarış diyoruz çünkü Ak Parti’nin adayı Kadir Topbaş ile CHP’nin adayı Mustafa Sarıgül, son ana kadar ümitlerini korudu. Başbaşa geçen yarışta Kadir Topbaş ipi gögüsleyen isim oldu. İki aday da kampanyalarına çok iddialı başladı. Her gün en az bir miting ile 30 Mart’a hazırlandılar. Neredeyse binlerce kişiyle yüzyüze görüştüler. Seçim meydanlarında ‘iddalarını’ yüksek sesle ifade ettiler. Seçim günü geldiğinde ise sandıkların açılmasıyla birlikte büyük rekabet de rakamlara büründü. Yarışın her iki tarafı da kazandığını iddia etti.

AKP ve CHP İl Başkanları’nın açıklamaları peş peşe geldi

İstanbul’daki yarışla ilgili ilk açıklama CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’dan geldi. Saat 21 suları yapılan açıklamada, 12 bin 539 sandığın sonucuna ulaştıklarını ifade ederek önde gittiklerini söyledi: “CHP’nin aldığı oy oranı yüzde 39’a, Ak Parti’ye verilen oyların oranı da yüzde 37.” Bu açıklamadan yaklaşık bir saat sonra ise Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu kameraların önüne geçti ve Salıcı’nın iddiasını yüksek sesle yalanladı. Kendi iddialarını ise şu sözlerle kamuoyu ile paylaştı: “Biz bundan önce de çok farklı manipülasyonlarla karşı karşıya kaldık. Bu seçimi yerel seçimin çok ötesine taşımak isteyen çok ötesinde sonuç elde etmek isteyenler bu seçimle İstanbul’da bir kere daha kaybettiler”.

Topbaş mega kent İstanbul’u yönetmeye üçüncü vizeyi aldı

Basın açıklaması ile sandıklarda yaşanan rekabet en üst düzeye çıkarken, saatler ilerledikçe İstanbul’daki tablo çok daha netleşmeye başladı. Sandıkta yaşanan rekabet, saatler ilerledikçe netleşmeye başladı Ak Parti bir dönem daha İstanbul’u yönetmek adına büyük bir avantaj sağladı. Böylece Kadir Topbaş üçüncü dönem de mega kenti yönetmek için seçmenden vize aldı. Bu sonuç ile Topbaş, 10 yılını doldurduğu İBB koltuğunda 5 yıl daha oturma hakkı kazandı. İBB’den önce 5 yıl Beyoğlu’nun yönettiği için de yerel yönetimde 20 yıllık yönetici kariyerine kavuşmuş olacak.

25 ilçeyi Ak Parti 14 ilçeyi CHP aldı

İlçelere gelindiğinde ise, aynı İBB’de olduğu gibi büyük rekabet yaşandı. İstanbul’daki 39 ilçe belediyesinin 2009’da yapılan seçimlerde 26’sına Ak Parti otururken 12’ü ise CHP oturuyordu. Seçimlerde Şişli’yi DSP’den aday olan Sarıgül’ün kazanmasının ve ardından CHP’ye geçmesiyle koltuk sayısı 13’e çıkmıştı. Pazar günü yapılan seçimlerde ise CHP’nin ilçe sayısını ise bir artırdı. Elinde bulunan belediyelere Beylikdüzü’nü de ekledi. Beylikdüzü Belediyesi’nde koltuğa Ekrem İmamoğlu oturdu. Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Büyükçekmece, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Sarıyer, Silivri, Şişli, Çatalca ise CHP’in koruduğu ilçeler oldu.

Dört ilçede büyük rekabet yaşandı itirazlar bitmedi

Ancak bazı ilçelerde sonuçların belirlenmesi hiç kolay olmadı. Örneğin CHP’nin resmi olmayan açıklamalara göre kazandığı görünen Avcılar, Büyükçekmece ve Kartal’da rakibi Ak Parti yüzdelik olarak hemen bir kaç puan arkasından geldi. Ak Parti’nin kazandığı Küçükçekmece ve Üsküdar’da benzer bir durum gözlendi. Çünkü bu ilçelerde de hemen arkasında yer alan CHP ile arasındaki fark sadece birkaç puanda kaldı. Bu beş ilçede sayımların tekrar edilmesi için başvuruların olacağı tahmin ediliyor.

Dokuz ilçede fark yüzde 55’e kadar çıktı heyecan yaşanmadı

Rekabetin yaşayan ilçelerin dışında büyük farkın yaşandığı ilçeler de dikkat çekti. 9 ilçe rakipler hiçbir heyecan yaşamadan koltuklarını korudu. Örneğin Ak Parti Sultanbeyli’de CHP’ye yaklaşık yüzde 50 fark attı. CHP ise Beşiktaş’ta rakibine yüzde 55 kadar fark attı. Arnavutköy, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli ve Sultangazi ilçelerinde Ak Parti fark atarak kazandı. CHP ise aynı başarıyı Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy’de yaşadı.


Kadın adayların İstanbul için kıyasıya yarışında tek galip var

İstanbul’un ilçelerinde kadınlar da yarıştı. En iddialı olanları CHP’nin Avcılar adayı Handan Toprak ile Beyoğlu adayı Aylin Kotil ve Ak Parti’nin Maltepe adaşı Edibe Sözen’di. Ancak 3 kadın arasından sadece Handan Toprak başarılı olabildi. Fakat o da rakibi Ak Parti adayı Bayram

Şenocak ile arasında çok fark oluşmadı. MHP’nin iki kadın adayı, Adalar’dan Hülya Azimli ile Avcılar’dan İnci Demirel ise çok gerilerde kaldı.

CHP’nin son dakika başvurusu Sarıyer’i yeniden kazandırdı

İstanbul’daki adaylar arasında dikkat çeken adaylar da vardı. Örneğin Fatih Belediyesi için Milli Görüş’ün kurucu Necmettin Erbakan’ın yeğeni Sabri Erbakan CHP’den aday olmuştu. Erbakan yüksek oy almasına rağmen ipi göğüsleyemedi ve rakibi Ak Parti adayı Mustafa Demir’in gerisinde

kaldı. Seçimde dikkat çeken başka bir sonuç ise Sarıyer’de yaşandı. Adaylık başvurusu sırasında CHP’nin aday listesini geç verdiği iddia edilmiş hatta ilçe seçim kurulu başvuruyu kabul etmemişti. CHP konuyu Yüksek Seçim Kurulu’na götürdükten sonra, YSK’nın kararı doğrultusunda CHP’de Sarıyer için adaylık yolu açılmıştı. Dünkü seçimlerde ise Sarıyer’de kazanan CHP’nin adayı Şükrü Genç oldu. İkinci kez bu koltuğa oturacak Genç’in başvurusunu eğer YSK başvuruyu kabul etmeseydi CHP dünkü seçimlerde bir koltuğu kaybetmiş olacaktı.

Bir tek abisi kazandı

Seçimde ilginç bir olay ise Sarıgül ailesinde yaşandı. Mustafa Sarıgül, büyükşehirden
başkan adaylığını koyarken eski eşi Aylin Kotil ise Beyoğlu Belediye Başakanlığı için yaşırtı. Sarıgül’ün
büyük oğlu Emir Sargül ise Şişli CHP Belediye Mecis üyesi adayı oldu. Gazetemiz baskıya hazırlanırken sadece Emir Sarıgül seçilmeyi başardı. Annesinin ve babasının seçim çalışmalarına destek veren Ömer Sarıgül’ün seçimlerde sadece abisi kazanmış oldu.


KADİR TOPBAŞ: ZAFER MİLLETİN


SONUÇLARIN İstanbul’da netleşmesiyle beraber İstanbul’u 5 yıl daha yönetecek olan Kadir Topbaş, saat 02 suları zafer konuşması yaptı. Ak Parti İl Başkanlığı’nda zaferini değerlendiren Topbaş, “Kazanan Türkiye, kazanan demokrasi, kazanan İstanbul oldu. Bu sonuç şahsıma yeni bir sorumluluk yükledi. Sandığın verdiği bir mesaj herkesin anlayacağı dilden ortaya çıktı. Milletimiz kendi iradesine ipotek konulmasına müsaade etmedi. Millete güvendik ve önlerine çıktık. Bir yarıştı ve kazanan İstanbul oldu. Zafer milletindir, hizmet kalitemize destek verdiler ve devamlılığımızı istediler. Bu sonuçlar mitibariyle diğer siyasi partiler de kendilerine çeki düzen verecekler. Büyük bir ders verdiler. Umarım ki bütün siyasi partiler bir ders çıkartır” dedi.

Haberin Devamı