Gazete Vatan Logo

IŞİD’ten Başika’daki Türk kampına ‘sızma’ harekatı!

Irak’ın kuzeyindeki Başika Kampı’na saldıran IŞİD militanlarını Türk askerleri püskürttü. Top ve tank atışları sonucu 18 IŞİD militanı öldürüldü.

IŞİD’ten Başika’daki Türk kampına ‘sızma’ harekatı!

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre; IŞİD, dün akşam saat 20.30 sıralarında Türk askerinin eğitim verdiği Başika Kampı’na çok namlulu Katyuşa roketatarlar ve diğer silahlarla saldırmaya başladı.

IŞİD’in bu saldırısına kampta bulunan Türk askeri hemen karşılık verdi. IŞİD’e yönelik karşı taarruzda “Fırtına” olarak adlandırılan obüs topları ile değişik tür silahlar kullanıldı. Saat 23.00’e kadar süren çatışma sonucu IŞİD Başika Kampı’nın etrafından geri çekilmek zorunda kaldı. Çatışmanın sona ermesinden sonra yapılan keşifte 18 IŞİD militanının öldüğü tespit edildi.

Şehit ya da yaralı yok

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirirken, Başika Kampı’na gerçekleştirilen saldırıyla ilgili soruya şöyle cevap verdi: “Özellikle sosyal medyada, Başika’daki askeri eğitim merkezine bir saldırı olduğu ve iki askerimizin şehit olduğuna dair haberler yayıldı. Bunların doğru olmadığını dün ve bugün tekrar vurguladık. Tabii konuyla ilgili olarak güvenlik makamlarımızla temasta bulunduk. Dün akşam itibariyle özellikle Başika’daki üs bölgesine yönelik olarak bir saldırı olduğunu onlar da teyit ettiler. Fakat bu saldırıda, herhangi bir askerimizin şehit olması veya yaralanması söz konusu değil.”

Haberin Devamı

IŞİD geçen yıl 16 Aralık’ta da Başika’ya saldırmış ve bu saldırıda dört Türk askeri yaralanmıştı.

Kriz yaratmıştı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika’da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğitiyordu. Bu komando birliği ve tank gücünde geçen ay başında yapılan nöbet değişimi, Ankara ile Bağdat arasında diplomatik kriz yaratmıştı.

‘İsabetli bir karar aldığımızın ispatı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Altunizade’deki Hz. Ali Camii’nde kıldı. Erdoğan Cuma namazı çıkışında Başika kampına yönelik saldırı girişimiyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Başika kampına bu sızma harekatını yapan ki, aldığımız bilgi arkadaşlarımızdan DAİŞ terör örgütüne mensup olduğu söylenen ve bunlardan sanıyorum 18 kadar etkisiz hale getirilmiş. Bu tabii birşeyi ortaya koyuyor, yani Başika kampıyla ilgili atılan adımın, ne kadar isabetli bir karar olduğunu ortaya koyuyor ve şu anda da Silahlı Kuvvetlerimizin oradaki üste bulunması ve o eğitimi veren subaylarımızın bu tür sızma harekatı veya saldırı bu tür şeyler karşısında da her an her şeye hazırlıklı olduğu da ortada.”

Haberin Devamı

‘Irak hükümeti istedi’

“Daha 2014 sonunda İbadi’nin Türkiye ziyaretinde de bunları konuştuk. Bunlar kendi askerlerinin eğitimi talebinde bizden bulundular. Bu üs yerini bize gösterenler onlar. Ama daha sonra görüldüğü gibi son Rusya- Türkiye arasındaki sıkıntı başlayınca, Rusya’nın da biliyorsunuz, Rusya, İran, Irak, Suriye dörtlüsü olarak Bağdat’ta bir ofis oluşturmasından sonra bu olumsuz gelişmeler başladı. İlk etapta bildiğiniz gibi BM Güvenlik Konseyi müracaat eden kimdi ? Bunlar ortada. Ettiler. Reddedildi. İkinci defa Irak kendisi bu işe müracaat etti. Onlara da verilen cevap BM Güvenlik Konseyi’nden, ’ Irak ve Türkiye hükümetleri bunu kendi arasında çözsün’. Bu şekilde nihai bir karar verildi. Ve şuanda biz yapılan bütün işleri uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa, bu anlayışla yapıyoruz.”

Haberin Devamı