Gazete Vatan Logo

Irak güçleri Kerkük'te operasyon başlattı! Peşmerge geri çekiliyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Iraklı güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçtiğini açıkladı. Reuters haber ajansından gelen son dakika bilgisine göre Peşmerge güçleri Kerkük'ün güneyindeki mevzilerinden geri çekilmeye başladı.

Irak güçleri Kerkük'te operasyon başlattı! Peşmerge geri çekiliyor

Irak'ta Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Kerkük kentinin tartışmalı referanduma dahil edilmesi, savaş çıkardı. Bağdat yönetimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) verdiği sürenin dolmasıyla peşmerge güçlerine doğru saldırıya geçti. Gece saatlerinde başlayan çatışmalar Türkmen ilçeleri Tazehurmatu ve Tuzhurmatu çevresinde yoğunlaşıyor. Cephenin bir tarafında Irak Ordusu ve Şii milis güçler Haşdi Şabi yer alıyor. Diğer tarafta ise peşmergeyle birlikte PKK'lı teröristler bulunuyor. ABD, yaptığı ilk açıklamada çok kaygılı olduğunu belirtti.
Irak devlet televizyonu, Irak birliklerinin Kerkük'te çok geniş bir alanı ele geçirdiğini iddia etti. Irak güvenlik güçleri tarafından şu ana kadar ele geçirilen bölgeler olarak Halid askeri kampı, Kerkük Doğalgaz Çevrim Santrali, Shorija, Kerkük sanayi bölgesi ve Sari Tappah gösteriliyor. Irak güvenlik güçlerinin Kuzey Petrol Şirketi'ni kuşattığı da gelen bilgiler arasında.
10.02 : Reuters haber ajansından gelen son dakika bilgisine göre Peşmerge güçleri Kerkük'ün güneyindeki mevzilerinden geri çekilmeye başladı.
09.40 : Barzani'nin yayın organı Rudaw, Şii milisler Haşdi Şabi güçlerinin Tuzhurmatu'daki bazı Kürt mahallelerine girdiğini bildiriyor. İlçedeki bazı peşmerge birlikleri saldırılara karşı koyamadığı için çekildi. Türkmen ilçesi olarak bilinen Tuzhurmatu'ya çok sayıda peşmerge gönderiliyor.
09.25 : Irak ordusu, Kerkük'teki sanayi bölgesi ve petrol rafinerisini kontrol altına aldığını açıkladı. El değiştiren yerler arasında Kerkük'ün güneyindeki Kuzey Doğalgaz Şirketi'ne ait istasyon da yer alıyor.
09.10 : Terör örgütü PKK, Kerkük'te devreye giriyor. Kanlı örgüt, savunma hattı oluşturmaya başladığını açıkladı. Teröristler peşmerge ile birlikte cephede yer alıyor.
08.30 : Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu kasabası yakınlarında Irak ordusu ve peşmerge çarpışıyor. Ordu birliklerine Şii milisler Haşdi Şabi de destek veriyor. Mesut Barzani'nin yayın organı Rudaw, bölgede Irak ordusuna ait dört ABD yapımı Hummer'ın yakıldığını savunuyor.
08.25 : Reuters haber ajansı, ABD tarafından eğitilen elit birliklerin de Kerkük'e ilerlediğini bildiriyor. Yerel kaynaklar ise, ordu birliklerinin tanklar ve ağır silahlarla Taze ilçesine girmeye hazırlandıklarını aktarıyor.
08.20 : Cephedeki çatışmaları canlı veren devlet televizyonu, kentin batısındaki petrol sahalarını kapsayan büyük bir alanının peşmergeden geri alındığını duyurdu. Televizyonun sağ köşesinde 'Hedefimiz Kerkük halkının selameti' yazısı bulunuyor.
08.15 : Tartışmalı referandum öncesi Bağdat yönetimi tarafından görevden alınan ancak koltuğunu bırakmayan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, kentte yaşayan herkesin silahlanmasını istedi. Kerim, "Silahı olan herkes dışarı çıkıp savunmaya geçsin" diye konuştu.
08.10 : ABD'den Kerkük'teki savaş üzerine ilk açıklamalar geldi. Çatışan taraflardan tansiyonu düşürmelerini isteyen Dışişleri Bakanlığı "Kerkük'teki durumu yakından ve büyük bir kaygıyla takip ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

IRAK BAŞBAKANI İBADİ'DEN KERKÜK AÇIKLAMASI
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.
Devlet televizyonunun haberinde, "Başbakan Haydar İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'te bulunan tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi." denildi.
İbadi, Kerkük'te güvenliğin sağlanması için kent halkı ve Peşmerge ile de işbirliği yapılmasını istedi.
Haberde ayrıca, terörle mücadele gücü, 9. Tugay ve federal polisin, Kerkük'te çatışma yaşanmadan geniş bölümde kontrolü sağladığı aktarılarak, İbadi'nin, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor." ifadelerine yer verildi.
ÇATIŞMA ÇIKTI
Kentin güneyindeki Tazehurmatu kasabası yakınlarında Irak güvenlik güçleri ile Peşmerge arasında çatışma çıktığı bildirildi
Irak'ın Kerkük kent merkezine doğru harekete geçen Iraklı güvenlik güçleri ile Peşmerge arasında, Tazehurmatu kasabası yakınlarında çatışma çıktığı bildirildi.
Peşmerge komutanlarından Albay Salar Teymur, Kerkük kent merkezinin güneyindeki Tazehurmatu kasabası yakınlarında, Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin mevzilerine ateş açtığını iddia etti.
Teymur, Iraklı güçlerin ağır silahlarla kendilerine ateş açması sonucu Peşmerge'nin de karşılık verdiğini ve çatışmanın devam ettiğini söyledi.
Bunun yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Başdanışmanı Hemin Hawrami ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ön cephedeki Peşmerge komutanlarından aldığı bilgilere göre Haşdi Şabi'ya ait 4 hummerin yakıldığını ileri sürdü.
Hawrami, Iraklı güvenlik güçlerinin güneyden ilerleyişinin de Peşmerge tarafından durduruluğunu kaydetti.

KERKÜK VALİSİ'NDEN 'KARŞI KOYMA' ÇAĞRISI

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Peşmerge güçlerinin ve silahlanan bazı yerel güçlerin Kerkük merkezinde Irak güçlerinin gelişi için hazırlandığı belirtiliyor.

PENTAGON: ODAĞIMIZ IŞİD OLMALI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kerkük’te yükselen tansiyon ile ilgili taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaparken, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olunduğu kaydedildi.
Pentagon Orta Doğu masası sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, "Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. DEAŞ ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak’ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz.”
Irak anayasasını işaret ediyor
ABD’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Binbaşı Galloway, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin talihsiz tek taraflı referandum kararına rağmen devam eden tansiyonu düşürmek ve uzun süredir söz konusu olan sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur." dedi.
ABD’nin DEAŞ ile mücadeleye odaklandığını ifade eden Binbaşı Galloway, tüm bölge aktörlerine de DEAŞ ile mücadeleye odaklanması çağrısında bulundu.
TÜRKMENLERE "KENDİNİZİ KORUYUN" ÇAĞRISI
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Kerkük'te Türkmenlere seslenerek, kendilerini korumalarını istedi.
Salihi, yaptığı görüntülü konuşmasında, Türkmenlere seslenerek, "Birbirinizden haberdar olun. Tuzhurmatu ve Kerkük çevresinde çatışmalar başladı. Kimsenin hedefi olmayın ve imkanlarınız dahilinde silahlarınızı elinize alıp kapıda ve caddelerde durun, korkmayın." dedi.
DEAŞ veya PKK terör örgütüne mensup kişilerin Türkmen bölgelerini hedef alabileceği uyarısı yapan Salihi, "Bugünler hassas günler. İnşallah bugünler de biter ve aydınlığa kavuşuruz." ifadelerini kullandı.
Kerkük'e bağlı Tazehurmatu ve Salahaddin'e bağlı Tuzhurmatu'da Haşdi Şabi ile Peşmerge arasında çatışmaların yaşandığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı