Gazete Vatan Logo

İndirimle mobilyacının cirosu yüzde 70 arttı

Mobilyada KDV indirimiyle satışlar 4 ayda yüzde 40 arttı. Sektör indirimle nefes alırken aynı dönemde 30 bin kişilik ek istihdam yaratıldı. Aynı dönemde KDV indirimi sayesinde mobilya markalarının cirolarında da yüzde 30-70 arasında artış gerçekleşti

İndirimle mobilyacının cirosu yüzde 70 arttı

Mobilyada Şubat ayında KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi sektöre tabir yerindeyse bahar yaşattı. KDV indirimiyle satışlar 4 ayda yüzde 40 arttı. Sektör indirimle nefes alırken aynı dönemde 30 bin kişilik ek istihdam yaratıldı. KDV indirimi sayesinde markalı mobilya şirketlerinin cirolarında da yüzde 30-70 arasında değişen artışlar gerçekleşti.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın, son yıllarda yıl sonu hedeflerini istenilen seviyeye getiremeyen mobilya sektörünün yüzde 18’den yüzde 8’e çekilen KDV düzenlemesi sayesinde satışlarını arttırdığını söyledi.

Kayıt dışında azalma oldu

Düzenleme sayesinde son 4 ayda mobilya markaların cirolarını yüzde 30 ila 70 oranında arttırdığını söyleyen Öztaşkın, “Sektörün yüzde 80’nini oluşturan markalı mobilya satıcıları, bu büyüyen satış rakamlarından oldukça memnun. Çünkü tüketiciler de artık markalı mobilyaları tercih etmeye başladı. Ayrıca düzenlemenin evlilik sezonuna ve baharın ilk aylarına gelmesiyle, vatandaşlar yeni mobilyalar aldı. Tüm bu bileşenleri aynı fotoğrafta gördüğümüzde sektörün yüzde 75’ini aynı çatı altında buluşturan bir kurum olarak, markalarımızla yaptığımız istişareler sonucu sektörümüzün gözle görülür bir büyüme yaşadığını söylesek yanılmayız. Bu düzenlemelerle birlikte 2017 yılının sektörümüzün yılı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, bu karar sonucunda da karlılık problemi çeken sektörün yüzde 85’inin kayıt altına girmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Satışlar yüzde 40 arttı

Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, indirimin sektöre dinamizm getirdiğini belirterek, özellikle mayıs ayının ortasına kadar satışların çok hızlı geçtiğini söyledi. KDV indiriminin 30 Eylül’e uzatılması sonrası satışların biraz yavaşladığını dile getiren Güleç, sürenin uzatılmasının vatandaşları rahatlattığını, özellikle bayram sonrası satışların yeniden ivme yakalayacağını ifade etti. Güleç, KDV indiriminin başından itibaren geçen 4 aylık sürede satışların yüzde 40 arttığını kaydederek, eylül sonuna kadar geçecek 9 aylık sürede geçen yılın aynı dönemine göre en az yüzde 30’luk artış beklediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Düğün sezonu hareketi katladı

Yurt içi piyasada KDV’nin yüzde 18’den 8’e düşürülmesinin sektöre ciddi bir hareketlilik yaşattığını belirten Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, şöyle devam etti: “Yüzde 10’luk KDV indirimin üstüne firmaların yaptığı indirimler de eklenince satışlarda en az yüzde 25’lik artış yaşandı. Nisan ayından itibaren düğün sezonunun da açılmasıyla satışlarda ciddi hareketlilik söz konusuydu. Bizim açımızdan ilk 4 ay hem iç pazarda hem de ihracatta beklentimiz üzerinde rakamlarla karşılaştık. 2016 yılında iç pazardaki sıkıntılardan ötürü ihracata ağırlık vermemizin meyvelerini toplarken, hükümetin KDV indirimi sayesinde iç pazarda da rahat bir nefes aldık.”

İhracat hedefi revize edildi

CÜNEYT Yanıkçıoğlu, mobilyacıların 2023 hedefleri kapsamında devletin kendilerine koyduğu 6 milyar dolarlık hedefi 10 milyar dolar olarak revize ettiğini hatırlattı. Geçen yıl 2 milyar 500 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını dile getiren Yanıkçıoğlu, bu yılki hedeflerinin yüzde 20’lik artışla 3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı