Gazete Vatan Logo

İki büyük şirket borsaya geliyor

SERMAYE Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Vahdettin Ertaş, iki büyük özel sektör şirketinin yakın zamanda halka arz edileceğini belirterek, “Önceki bir yılda satılandan oldukça büyük şirketler. Bu yıl daha büyük şirketler… Sermaye teşvikinden yararlanan kurumlar şöyle, finansal kurumlar hariç tüm şirketler halka açıldıklarında özkaynak teşvikinden yararlanıyorlar. Finansal kuruluşlar bu teşvikten yararlanamıyor. Eğer halka açılacak finansal kuruluşsa, leasing var, faktoring var, GYO’lar var” dedi.

İki büyük şirket borsaya geliyor

Deutsche Bank’ın Turbo Varant lansmanında konuşan Ertaş, Türkiye sermaye piyasaları geçmişinin halka arzlar yönünden zayıf olduğunu dile getirerek, “Geçmişteki karnemiz parlak değil. Yatırımcıyı burada memnun edememişiz. Herkese gel dedik ama iyisi de geldi, kötüsü de. Şimdi seçici davranıyoruz. Her şirketi kabul etmiyoruz. Daha kaliteli ve belli bir ölçeğin üzerindeki şirketler gelsin ki hem şirket memnun olsun hem de yatırımcı memnun olsun” diye konuştu.

Türkiye’nin tahvil ihraçlarında oldukça iyi konumda bulunduğunu belirten Ertaş, şunları söyledi: “Tahvil piyasasıyla ilgili olarak son 4 yılda 800 milyar liralık izin verdik. Bizim şu anda vadesi ödenmemiş tahvil sayımız sadece bir tane. Bir şirket de faizini ödemedi, daha ana para günü gelmedi. SPK 1.000 tane izin veriyor, 1 şirket tahvilin faizi ana parasını ödemiyor. Bu 10 binde 1’e denk geliyor hacim olarak, sayı olarak da 1.000’de 1’e denk geliyor.”

Kulüplere gelir uyarısı

Borsa İstanbul yönetimiyle “Kör havuz” uygulamasını tekrar gözden geçirmek üzere konuştuklarını belirten SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, konunun yeniden masaya yatırılacağını kaydetti. Ertaş, spor kulüplerinin finansal olarak dikkatli olması yönündeki çağrısını yineleyerek, şöyle devam etti: “Beş yıl kâr edemezlerse imtiyazlar sonlanır. Dolayısıyla ondan sonra çoğunluk kimdeyse o şirketin sahibi onlar olur. Onlar halka açık şirketler. Borç özkaynak oranlarında, faaliyetlerinde herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Bunu biz uygulamazsak yatırımcı uyguluyor ya da FIFA uyguluyor, gördüğünüz gibi yurt dışına çıkmanıza engel oluyor.”

Haberin Devamı