Gazete Vatan Logo

İflas erteleme hilesiyle alacakları yiyiyorlar

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kötü niyetli işletmelerin alacaklılarını istismar etmek için iflas erteleme kararı aldığını belirterek, “Paranı alamıyorsun; bekle ki ne zaman iflas ertelemeyi kaldırtabilirsen” dedi

Karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasının ardından oluşan ‘iflas erteleme piyasası’na iş dünyasının en tepe örgütü TOBB isyan etti. İflas ertelemenin son dönemin en büyük tehlikesi olduğunu bildiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kötü niyetli bazı işletmeler alacaklılarını istismar etmek için iflas erteleme alıyor. Paranı alamıyorsun; bekle ki ne zaman iflas ertelemeyi kaldırtabilirsen. Böyle mantıksız bir şey olmaz” dedi.

Bazıları baykuş gibi...

Edinilen bilgiye göre, iflas erteleme kararıyla borçlarından kurtulma yolunu tercih eden kötü niyetli firmalar, bu konuda çalışan özel hukuk büroları aracılığıyla alacaklılara, belli bir miktar ödemeyi teklif ederek, “Yoksa bir şey alamazsın” tehdidinde bulunuyorlar.

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde, “Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yapan Hisarcıklıoğlu, konuşmasında bir başka tehlikeye daha dikkat çekti. Art niyetli kişiler tarafından hazırlanan, firmaların isimlerinin yer aldığı “asılsız kara listelerin” internette dolaştığını aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti.

Haberin Devamı

“Batacaklar iddiasıyla kara liste yayınlanınca bazı bankalarımız baykuş gibi onların üzerine atlamaya başladı. Bu listeyi gören bankalar kredileri kapatmaya girişti. Listede adı olan firmalar, ‘Bizim böyle bir sıkıntımız yok’ diye ilan vermeye başladı. Bunu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı’na aktardım.”

Ali Koç doğru yerde doğru şey söyledi

Gazetecilerin, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç’un basına, “Çocuklarımızın geleceğinden endişe duymamak mümkün değil” başlığıyla yansıyan değerlendirmesine ilişkin bir sorusu üzerine, Hisarcıklıoğlu, “Bence doğru yerde doğru bir şey söyledi; B20 işgücü toplantısında dünyadaki işsizliğin artmasından duyduğu kaygıyı ifade etti. Ama bunu günlük politikanın içinde malzeme yaparsak doğru olmaz” yorumunda bulundu.

Bize yeni bir Marmara lazım

TOBB Başkanı, Türkiye’nin sadece Marmara bölgesiyle zenginleşemeyeceğini vurgularken, “Bizim yeni bir Marmara’ya ihtiyacımız var çünkü artık Marmara Bölgesi tıkandı, doldu. Yeni Marmara için diyoruz ki İç Anadolu’yu da içine alan kuzey-güney eksenini iki limanda buluşturan şehirlerde olması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de kişi başına gelirin yeni bir hikaye yazılabilirse 17 bin dolara ulaşacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Buna odaklanmalıyız. Kavgaların içinde boğulursak kendimize yazık ederiz” dedi. İlk üç aydaki gelişmelerin bir an için moral bozduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ama enseyi karartmaya gerek yok” ifadesini kullandı.