Gazete Vatan Logo

Hrant Dink duruşması yine ertelendi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından 18 sanığın yargılandığı davada, soruşturmanın genişletilmesine dair talepler reddedildi.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada talepleri sorulan Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Dink cinayetini işleyen örgütün üst yapılanması ve bağlantılarının açığa çıkarılması için soruşturmanın derinleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Dink cinayetine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından 2014/40810 numaralı dosya ile yürütülen soruşturmada önemli bilgilerin açığa çıktığını ifade eden Bakırcıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığına ayrı ayrı yazı yazılarak, Dink ve Agos gazetesine ilişkin yapılan tüm çalışmalar, toplanan bilgiler ve oluşturulan kayıtların, Dink için açılan davalara kimlerin katıldığının, adliye önündeki eylemlerin kimler tarafından organize edildiğine ilişkin bilgilerin, oluşturulan raporların istenmesini talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast düzenleneceği iddiasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu arşivlerinde inceleme yapıldığını kaydeden Bakırcıoğlu, incelemede Dink cinayetine dair bilgilere ulaşılmışsa bu bilgilerin istenmesine karar verilmesi talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Davanın sanıklarından Yasin Hayal'in arkadaşı olan Ergün Çağatay'ın 8 Şubat 2007'de, "Yasin Hayal ile işlenecek cinayetler üzerine konuştuğu" beyanında bulunduğunu belirtip, tanık olarak çağrılmasına karar verilmesini de isteyen Bakırcıoğlu, cinayet döneminde Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde gerçeğe aykırı tutanak tuttukları anlaşılan görevlilerle ilgili suç duyurusunda bulunulmasını, Yasin Hayal'e ait Mart 2007 tarihli 17 görüşme kaydına ilişkin emniyet müdürlüğü bilgisayarları ve harddiskleri üzerinde teknik inceleme yapılmasını talep etti.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki bilgisayar ve harddiskler üzerinde de bilirkişiler vasıtasıyla gerekli incelemelerin yapılmasını isteyen Bakırcıoğlu, Ogün Samast'ın cinayet günü giderek yazışmalar yaptığı Şafak Sokak'taki internet kafenin sahibi ile sanıkların irtibatlarının araştırılması ve kafedeki bilgisayarlarla harddisklere el konulmama nedeninin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne sorulması talebinde de bulundu.

Haberin Devamı

"Tuncel'in yurtdışına çıkış yasağı kaldırılsın" talebi

Taleplere karşı beyanı sorulan sanıklardan Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu, Dink ailesinin avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi taleplerine katıldığını belirterek, soruşturmada son süreçte yaşanan kamu görevlilerinin tutuklanması ve adli kontrole tabi tutulması işlemlerinin, Tuncel'in haber elemanı olarak çalıştığını gösterdiğini ifade etti.

Avukat Soruklu, Dink'in öldürüleceği ihbarını yapan müvekkili Tuncel'in "ihbar yapmamakla" suçlanamayacağını ve yaşanan gelişmelerin savunmalarını teyit ettiğini aktararak, müvekkili hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının, ortaya çıkan son deliller kapsamında kaldırılmasını talep etti.

Söz alan Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen ise mahkemenin bu talebi reddetmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ara karar

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu'nun talepleri konusunda, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına göre, yargılamanın uzamasından başka bir yarar sağlamayacağı kanaatine varıldığını kaydederek, soruşturmanın genişletilmesi yönündeki tüm taleplerin reddine hükmetti.

Sanık Erhan Tuncel'in avukatı Soruklu'nun, müvekkilinin yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini de suçun niteliği, kanıt durumu ve bozma ilamının içeriğini göz önüne alarak reddeden heyet, duruşmayı 28 Nisan'a erteledi.