Gazete Vatan Logo

HDP'li Tan'dan seçim boykotu çağrısı

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, seçim barajı tartışmalarına değinerek, "Bugün AKP'nin otoriter, totoriter tek parti iktidarı yönünde gittiğini herkes söylüyor. Kim söylüyor, CHP,MHP,HDP ve parlamentoda temsil edilmeyen diğer siyasi partiler söylüyor. Peki madem bunu hepimiz birlikte söylüyorsak biz bu antidemokratik yarışa neden giriyoruz. Bırakalım hiç birimiz seçime girmeyelim, seçimleri boykot edelim buyursun AK Parti tek başına çalsın, tek başına söylesin tek başına oynasın" dedi.

Tan, TBMM'de basın toplantısı düzenledi ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın seçim barajıyla ilgili değerlendirmelerini eleştirdi. Tan, "2002'de yüzde 48'e yakın bir oy çöpe atıldı, temsil edilmedi. Bugünde bunun üzerinden bir polemik yürütülüyor. Bu bir ip atlama yarışı veya engelli koşu değil. Her şeyin bir kuralı var, şekli var. O zaman iktidar kalksın barajı yüzde 20'ye çıkartsın"dedi.

Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Esas çağrım şu. Bugün AKP'nin otoriter, totoriter tek parti iktidarı yönünde gittiğini herkes söylüyor. Kim söylüyor, CHP,MHP,HDP ve parlamentoda temsil edilmeyen diğer siyasi partiler söylüyor. Peki madem bunu hepimiz birlikte söylüyorsak biz bu antidemokratik yarışa neden giriyoruz. Bırakalım hiç birimiz seçime girmeyelim, seçimleri boykot edelim buyursun AK Parti tek başına çalsın, tek başına söylesin, tek başına oynasın. Parlamentoyu da kendi kursun. Ne yaparsa yapsın. Peki yapabilecek mi böyle olursa hayır. Bu iş o kadarda ucuz değil. Ben bugün parlamentoda bulunan kendi siyasi partimde dahil 3 siyasi partiyi ve parlamento dışında bulunan bütün siyasi partileri böyle bir tavır almaya çağırıyorum. Eğer demokrasinin kuraları işlemeyecekse bu iş böyle tiyatroya dönecekse, tek parti iktidarına gidecekse o zaman halkı kandırmayalım ve seçimleri alet etmeyelim bu tiyatroya. Bırakalım tek başına girsin seçime. 550 milletvekili alsın eğer oturabiliyorsa bu parlamentoda buyursun otursun." Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a bir şeyler söylemek istediğini belirten Tan, "3 dönemi bitiyor. Yanılmıyorsam 5 dönemdir parlamentodab.40 yıldan fazladır siyasetin içinde. Emeklilik günlerinin geldiği bu günlerde bu tür polemiklere girmek yerine bir ağabey olarak bu iş antidemokratiktir. Seçim kanunu ve baraj meselesini halledelim diyeceğine bir siyasi partiye yeni kaydolmuş 18 yaşındaki genç gibi polemiğe giriyor. Ben bunu yakıştıramadım. Oyu yüzde 6'dır 5'dir 4'dür. Sayın Arınç bunlar sizin söylemeniz gereken şeyler değil" dedi.

Sanatçı Kadir İnanır'ın HDP'den siyasete gireceği yönünde çıkan haberlerin sorulması üzerine Tan, "Sayın Kadir İnanır görüşlerini paylaşan bir sanatçıdır. Bizimle beraber siyaset yapma isteği olursa bu çok olumlu olur. Şuana kadar ne ondan talep, nede bizden ona bir teklif gitmemiştir" diye cevapladı.

Haberin Devamı