Gazete Vatan Logo

Hakkari'de tehlikeli gerginlik!

HAKKARİ’de, ’Kobani Günü’ nedeniyle Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) öncülüğünde düzenlenen yürüyüş ardından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasının okunuşu sırasında kalabalığın arkasında bulunan yüzleri kapalı kişiler bir banka şubesine molotof kokteyli atıldı. Yanan banka ATM’si, sevk edilen polisin Toma aracı ile söndürüldü.

Öğle saatlerinde Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Belediye binası önünde bir araya gelen ve aralarında HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, HDP ve DBP yöneticileri, Hakkari Kent Meclisi eş başkanları, STK’ların da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, yürüyüşe geçti. Pehlivan Mahalllesi’nde bulunan çevre yoluna kadar yürüyüp tekrar dönen kalabalık sık sık Kobani lehine ve IŞİD aleyhine sloganlar attı.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, önce Kürtçe sonra Türkçe konuşma yaptı. Zozani, Kobani direnişine sahip çıktıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Hakkari halkı Kobani direnişini en güçlü şekilde defalarca selamlamış ve sahip çıkmıştır. ’1 Kasım Küresel Kobani ile Dayanışma Günü’ ilan edilmiştir. Bugün dünyanın tüm ülkelerinde Kobani direnişi selamlanıyor. Nerede bir Kürdistanlı yaşıyorsa herkes Kobani direnişi selamlıyor. DAİŞ (IŞİD) çeteleri Cehenneme gitmek için çok heveslenmişler. Kürt halkına dil uzatanlar, Kürt halkının namusuna el uzatanlar, Kürt halkının evlatlarını kesenler cehennemdeki layık oldukları yeri görecekler. Bugün Kürt halkına dil uzatanlar, Şengalde Kürt halkının namusuna dil uzatanlar, el uzatanlar bir bir Kobani’de cehenneme yollanıyor. Kobani direnişi sadece Kobani direnişi ile sınırlı değil, Kürdistanın dört parçasının birlik direnişi olmuştur. Bu nedenle dün geceden itibaren Güney Kürdistan’dan Kobaniye intikal eden Peşmerge güçlerini de Hakkari’den binlerce kez selamlıyoruz. Kürt halkı bu çetelere karşı sadece Kobani’de direnmiyor. Afrin’den Kerkük’e kadar 1500 kilometrede Kürt halkının kahraman evlatları büyük bir direniş sergiliyor. Kürdista’nın tüm sınırlarında kahramanca bir direrniş vardır. Kerkük, Şengal, Kobanni’de Kürt halkının kahraman peşmergesi ve kahraman gerillası çetelere karşı omuz omuza mücadele ediyor. Bizler Kürt ulusal Kongresinin bir an önce toplanması çağrısını yapıyoruz."

Haberin Devamı

Zozani, İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a da selam yolladıklarını belirterek, "Kürt halkı bölünmekten yana değil, birleşmeden yana mesaj veriyor. Bunu iyi kavrayın. Kürt halkının Ortadoğu’daki direnişi aynı zamanda Türkiye’nin demoratikleşmesi demektir. O nedenle diyoruz ki; Kobani direnişi, insanlık direnişidir. Kürt halkının Kobani direnişi, tüm Kürdistan’a özgürlük ve Ortadoğu’nun ülkelerine barış getirecektir’ dedi.

Haberin Devamı

Zozani’nin açıklama yapmasının ardından Hakkari Kent Meclisi Eş Başkanı Perihan Kahraman da Kobani direnişi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Kahraman’ın açıklama yaptığı sırada kabalağın arka tarafında bulunun yüzleri maskeli bazı kişiler aynı caddede bulunan bir banka şubesine molotoflu saldırı düzenlendi. Saldırı ile birikte bankanın ATM’sinde alevler yükseldi. Bunun üzerine olay sevk edilen Toma aracı ve itfaiye ekipleri alevleri söndürdü. Zırhlı araçlar, daha sonra ara sokaklara kaçan göstericilere gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı. Kent merkezinde eylem için toplanan kabalalık ise gazdan etkilenip dağıldı. Hakkari’deki olaylar ara sokaklarda devam ediyor.