Uyanma

Uyanma

Son dakika uyanma haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan uyanma ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını uyanma haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Uyanma

haberleri sayfasında son dakika yaşanan uyanma gelişmeleri de dahil olmak üzere 265 uyanma haberi bulunmuştur. Tüm uyanma haberleri aşağıda listelenmiştir.
Karabasan Nedir, Neden Olur? Karabasan Tedavisi Nasıl Yapılır?
Karabasan Nedir, Neden Olur? Karabasan Tedavisi Nasıl Yapılır? Tıbbi olarak uyku bozukluğu şeklinde ifade edilen karabasan, özellikle halk arasında Karabasan basması şeklinde bilinmektedir. Gecenin bir anında terler içinde ve baskı altında kalmış gibi uyanması ile birlikte etkisini gösterir. Bu sebepten dolayı diğer bir ifade ile uyku felci şeklinde anlatıldığını söylemek mümkündür. Nadiren uykuya dalmaya ya da uyanmaya atlamış bir anda bedenin geçici olarak hareket etmemesi şeklinde öne çıkar.
30.01.2024 Gündem
Yeni kabus: Insomnia!  Kaza ve hatalara sebep oluyor
Yeni kabus: Insomnia! Kaza ve hatalara sebep oluyor  Son günlerde hemen herkes uyku problemleri yaşadığını, uykusunun bölündüğünü ve bu rahatsızlığın hayat kalitesini düşürdüğünü söylüyor. Uzmanlar uzun süre uyku sorunu yaşayanları kazalara karşı uyararak, bazı davranış değişiklikleri ile bu sorunun üstesinden gelmenin ise mümkün olduğu görüşünde.
26.03.2023 Sağlık
190 bin koruyucu aile başvurusu oldu! Refakatsiz depremzede çocukların durumu: Sistem nasıl işliyor?
190 bin koruyucu aile başvurusu oldu! Refakatsiz depremzede çocukların durumu: Sistem nasıl işliyor? Tüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından 10 ilde kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken uzmanlar bölgede depremden etkilenmiş refaekatsiz çocukların durumuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, aileleri ile bağları kopan çocukların kurtulmasının ardından izlenmesi gereken yollar üzerinde önemle duruyor. Öte yandan bu çocuklara aile olmak isteyen on binlerce kişi başvuruda bulundu. Konuyu uzmanlarla konuştuk.
13.02.2023 Gündem
Doktorlar arasında ‘hastayı uyandır’ kavgası! Dehşet veren olay
Doktorlar arasında ‘hastayı uyandır’ kavgası! Dehşet veren olay Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doktorlar arasında çıkan kriz kavgaya dönüştü. Doktorlar arasında çıkan kavgada darbedilen anestezi asistanı Muhammed Ali Ertan ile Dr. İsmail Şayan arasında ameliyattan çıkan hastanın çabuk uyandırılması talebi nedeniyle tartışma yaşandı. Bu olaydan sonra ise dehşeti yaşadı...
26.01.2023 Yaşam
Uzmanından ara tatili verimli geçirmenin yolları!
Uzmanından ara tatili verimli geçirmenin yolları! Okullarda ara tatil başlıyor. 2 aylık eğitim sürecinin ardından öğrenciler eğitime kısa bir mola verecek. Tatil ile birlikte uzmanlar da ebeveynlere ara tatil için önerilerde bulunuyor. Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocukla beraber zaman geçirmek için tatilin bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirterek ailelere tavsiyelerde bulundu. Peki, Kısa ara tatil nasıl verimli geçirilir? İşte uzmanından ara tatil önerileri…
11.11.2022 Eğitim
Uzmandan hızlı yemek yiyenler uyarı geldi
Uzmandan hızlı yemek yiyenler uyarı geldi Yediğimiz yemeklerin uykumuzun kalitesini ve süresini etkilediğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Yaren Hamarat, “Çok hızlı yemek yemek, öğün atlamak, fazla ve ağır öğünler tüketmek, yemek saatlerinin düzensiz olması ve uyumadan önce atıştırmak uyku bozukluklarının nedenlerindendir” dedi.
8.11.2022 Sağlık
Uyku apnesi ani ölüm riskini arttırıyor
Uyku apnesi ani ölüm riskini arttırıyor Uyku Apnesi Sendromu, toplumda en sık rastlanan uykuda solunum bozukluğu olarak birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Sinsi seyreden bu hastalık türünde dikkat edilmezse tehlikeli ve ölümcül sonuçlar olabilir.
11.09.2022 Sağlık
Bakan Çavuşoğlu: Elimizden gelenini en iyisini yapıyoruz
Bakan Çavuşoğlu: Elimizden gelenini en iyisini yapıyoruz Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Açık Balkan Girişimi toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'ı ziyaret edeceğini belirtti.
2.09.2022 Siyaset
Yaz sıcaklarında nasıl daha iyi uyuyabiliriz? Uzmanlar tek tek açıkladı
Yaz sıcaklarında nasıl daha iyi uyuyabiliriz? Uzmanlar tek tek açıkladı Yaz aylarında uykuya dalmakta ya da kesintisiz uyumakta zorlananlar çareyi çeşitli yöntemlerle arıyorlar. Yastığını, çorabını yatmadan önce buzluğa koyan da var partneri ile yatakları ayıran da... İşte bunaltıcı sıcaklarda uyuyabilmek için uzman tavsiyeleri...
5.06.2022 Gündem
LGS ile ilgili flaş açıklama! 2 gün kala...
LGS ile ilgili flaş açıklama! 2 gün kala... LGS'ye girecek adaylar dikkat! Sınava 2 gün kala son dakika açıklamaları geldi. Uzmanlar, LGS adaylarına yapmaları gerekenlerin tüyolarını verdi: “Ders çalışmayı bırakın, yürüyüş yapın, sosyal aktivitelere katılın ve sınavda rahat edeceğiniz kıyafetler giyin.”
3.06.2022 Eğitim
Uzmanından yeni annelere bebek bakımı ile ilgili 15 ipucu!
Uzmanından yeni annelere bebek bakımı ile ilgili 15 ipucu! “Bebeğimi ne sıklıkta emzirmeliyim?”, “Her emzirme sonrası kusma normal midir?”, “Bebeklerde uyku düzeni ve yatış pozisyonu nasıl olmalı?” bu ve bunun gibi pek çok soru yeni annelerin sıklıkla araştırdığı konuların başında geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aycan Yıldız bebek bakımı ile ilgili en çok merak edilenleri anlattı.
20.03.2022 Sağlık
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri!
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri! Bebeklerde ve çocuklarda uykuya geç dalma, gündüz kısa uykular, gece ortasında sık sık uyanma gibi uyku düzensizlikleri görülebiliyor. Anne ve babaların, 0-3 yaş arası bebeklerde görülen uyku sorunlarını dikkatli ve sabırlı bir süreçle atlatabileceklerine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Kutlu, “Bebeklere kendi başlarına uyumayı öğretirken şunu unutmamalıyız ki, ağlamaları çok doğal bir tepkidir. Ancak ağlarken yanlarında olup destek verirsek, kuracağımız güven ve sevgi bağı da bundan zarar görmez” dedi.
1.02.2022 Sağlık
Yengeç dolunayı etkileri nelerdir, ne kadar sürer? Yengeç dolunayı saat kaçta, ne zaman bitiyor? 18 Ocak 2022 dolunayı…
Yengeç dolunayı etkileri nelerdir, ne kadar sürer? Yengeç dolunayı saat kaçta, ne zaman bitiyor? 18 Ocak 2022 dolunayı… Yengeç dolunayı 2022 burçlara etkisi ile dolunay ritüeli aramaları arttı. 18 Ocak bugün yeni yılın ilk dolunayı gerçekleşecek. Kışın en karanlığında, kurtların seslerinin en çok duyulduğu Ocak ayındaki bu ilk dolunaya Kurt Dolunayı da denir. Yoğun duygusal etkilere neden olabilecek yengeç dolunayı saat kaçta başlıyor, ne zaman bitiyor? Yengeç dolunayı etkileri nelerdir? İşte 18 Ocak dolunayın burçlara etkisi…
18.01.2022 Astroloji
Koronaya yakalanma riskini arttıyor! Hayati uyarı
Koronaya yakalanma riskini arttıyor! Hayati uyarı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, yetersiz uykunun Covid-19'a yakalanma riskini artırdığını söyledi. Özellikle uyku apnesi olanların Covid-19'a bağlı ölümcül komplikasyonlarının çok daha sık ve öksürükle görüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, "Bu kişilerin aşılarını düzenli olması, maske ve mesafeye dikkat etmesi, hiçbir rahatsızlığı olmayanlara göre daha önemli" dedi. 
16.12.2021 Yaşam
Gün ışığı azlığı tetikliyor! Uzmanlardan uyarı
Gün ışığı azlığı tetikliyor! Uzmanlardan uyarı Kaliteli bir uyku için karanlıkta uyumaya, uyanıklık için de gün ışığına ihtiyaç olduğunu vurgulayan uzmanlar, gün ışığından yeteri kadar yararlanamamanın bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, gün ışığından yeterince yararlanmamanın depresyonu tetikleyebileceğini belirtiyor. Özellikle çocukların uyanmasını kolaylaştırmak için gün ışığına benzer bir aydınlatma açılmasını tavsiye eden uzmanlar, gün içerisinde mümkün olduğunca açık havaya çıkılmasını tavsiye ediyor.
10.12.2021 Sağlık
Bedeni uykuya zorlamak sinirli hissettiriyor!
Bedeni uykuya zorlamak sinirli hissettiriyor! Birçok insan kaliteli uyku uyuyamamaktan, yeteri kadar uyku alamamaktan ve yorgun uyanmaktan şikayet ediyor. Geç saatlere kadar uyanık kalmanın ertesi gün erken saatte uykuya dalmayı güçleştirdiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle hafta sonları gerçekleşen bu durumun pazartesi sendromuna yol açtığını ifade ediyor. Uzmanlar; sinirli hissedilmesine neden olduğu için bedenin uykuya zorlanmamasını, olumsuz etkilediği için uyku öncesi sigara ve alkol kullanılmamasını tavsiye ediyor.
28.11.2021 Sağlık
Kahve içmeden daha zinde uyanmanın 5 formülü!
Kahve içmeden daha zinde uyanmanın 5 formülü! Günümüzde artan kafein tüketiminin temel sebebi zinde hissederek enerji ihtiyacını karşılamak. Ancak kafein tüketmeden de zinde olmak mümkün. Diyetisyen Nagehan Afşar, kahve içmeden ve kafein tüketmeden zinde uyanmanın 5 formülünü paylaştı.
18.11.2021 Sağlık
Gece yeme bozukluğu kadınlarda daha sık görülüyor
Gece yeme bozukluğu kadınlarda daha sık görülüyor Yeme bozukluklarından biri olan gece yeme bozukluğu sendromu kişinin gece uykusundan uyandıktan sonra akşam yemeğini yediği halde, geç saatlerde çok fazla yemek tüketmesi olarak tanımlanır. Yapılan araştırmalarda kadınların erkeklere oranla gece yeme bozukluğuna daha yatkın olduğu tespit edilmiştir. Kadınların yaşadıkları hormonel değişikler gece yeme eğilimini artırır. Sonbaharın gelişiyle birlikte günlerin kısalmasının gece yeme bozukluğunu tetiklediğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Pınar Çoban Çinko, konu hakkında bilgi verdi.
21.10.2021 Sağlık
Doğru temizlenmeyen gece plakları dişlere zarar verebiliyor
Doğru temizlenmeyen gece plakları dişlere zarar verebiliyor Protetik Diş Tedavisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın Çelebi, “Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi için kullanılan gece plağının hijyenine dikkat edilmediği taktirde ağız kokusu ve uzun dönemde diş çürükleri ve diş eti iltihapları gelişebilir.” ifadelerini kullandı.
7.10.2021 Sağlık
Çocuklarda uyku kalitesinin zekayı ve fiziksel gelişimi etkilediği kanıtlandı!
Çocuklarda uyku kalitesinin zekayı ve fiziksel gelişimi etkilediği kanıtlandı! Uykunun zekaya etkisi olduğu kadar fiziksel gelişime de etkisinin büyük olduğu yapılan birçok araştırmayla kanıtlandı. Uyku esnasında özellikle karanlıkta salgılanan melatonin hormonunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten uzmanlar, bu hormonun aynı zamanda büyüme hormonunun salgılanmasını sağladığını ifade ediyor. Uzmanlar, özellikle 0-3 yaş döneminin zihinsel gelişim ve sağlıklı büyüme açısından önemli bir dönem olduğuna dikkat çekerek ihmal durumunda zeka gerilikleri ve ilerleyen yaşlarda telafisi olmayan durumlarla karşılaşılabileceğini vurguluyor.
6.09.2021 Sağlık
Ağır depresyon belirtileri nelerdir? Ağır depresyonda olan insan nasıl anlaşılır?
Ağır depresyon belirtileri nelerdir? Ağır depresyonda olan insan nasıl anlaşılır? Depresyon yaşamı değiştiren ve yaşam kalitesini etkileyen hastalıkların başında geliyor. Günümüzde oldukça yaygın görülen bu durumu yaşam tarzı değişikliği ve stres yönetimi ile atlatmak mümkün. Peki, Ağır depresyon belirtileri nelerdir? Ağır depresyonda olan insan nasıl anlaşılır? İşte depresyon ile ilgili bilmeniz gerekenler…
16.02.2022 Sağlık
Koronavirüs uyku düzenini bozdu!
Koronavirüs uyku düzenini bozdu! Koronavirüsün tüm dünyada insanların uykusunu nasıl etkilediği araştırıldı. Araştırmada, uykuya dalma sıkıntıları, uykunun bölünmesi, kabus görme, uyanma sıkıntıları gibi sorunların arttığı ortaya çıktı.
28.08.2021 Sağlık
Yaz aylarında delta uykusunun süresi azalıyor
Yaz aylarında delta uykusunun süresi azalıyor Uykusuzluk, yorgun uyanma, uykuya dalmakta güçlük çekme gibi problemlerin yaz aylarında daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Nöroloji Uzmanı, Uzm. Dr. Nejla Çabuk, “2019’da yapılan bir çalışmaya göre havanın aydınlık olması uykunun dinlendirici bölümü olan delta uykusunun süresini azaltıyor ve gece daha fazla uyanmaya neden oluyor. Bu nedenle de yazın uyunan uyku daha az dinlendirici oluyor” dedi.
18.08.2021 Sağlık
Sıcak havalar uyku-uyanıklık ritminizi bozmasın!
Sıcak havalar uyku-uyanıklık ritminizi bozmasın! Sıcak havaların uyku sorunlarına yol açabildiğini belirten uzmanlar, gece sıcaklar nedeniyle uyku-uyanıklık ritminde sapmalara izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Çok geç yatmanın ertesi gün performans düşüklüğü ve uykululuk haline neden olduğunu belirten uzmanlar, mümkün olduğu kadar aynı saatlerde yatılmasını öneriyor. Uzmanlar, gündüz uykululuğu yaşanması halinde 1 saatlik öğle uykusu yapılmasını tavsiye ediyor.
16.08.2021 Sağlık
Horlamanın sebebi uyku apnesi olabilir!
Horlamanın sebebi uyku apnesi olabilir! Günümüzde yaygın olarak görülen ve ciddi uyku problemlerine neden olan obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesi sendromu (OSAS) ile ilgili önemli bilgiler aktaran Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Güven Serçe, “OSAS tedavi edilmezse şeker hastalığından kardiyak rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa sebebiyet verebilir” dedi.
8.08.2021 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri

Uyanma ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki uyanma haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.