Gazete Vatan Logo

Karabasan Nedir, Neden Olur? Karabasan Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıbbi olarak uyku bozukluğu şeklinde ifade edilen karabasan, özellikle halk arasında Karabasan basması şeklinde bilinmektedir. Gecenin bir anında terler içinde ve baskı altında kalmış gibi uyanması ile birlikte etkisini gösterir. Bu sebepten dolayı diğer bir ifade ile uyku felci şeklinde anlatıldığını söylemek mümkündür. Nadiren uykuya dalmaya ya da uyanmaya atlamış bir anda bedenin geçici olarak hareket etmemesi şeklinde öne çıkar.

Karabasan Nedir, Neden Olur? Karabasan Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişinin özellikle bilincin açık olması rağmen hareket etme yeteneğini fiziksel olarak kazanamazsın. Sanki birileri vücuduna etkisi altına almış gibi bir his uyandır. Elbette bunun tıbbi açıdan bilimsel bir açıklaması bulunmaktadır.

Karabasan Nedir?

Uyanma ile beraber nadiren uykuya dalmadan önce, bilinci açık olmasına rağmen hareket edememesi Karabasan olarak bilinmektedir. Tıbbi terim üzerinden ise kişinin yaşamış olduğu uyku bozukluğu biçiminde anlatılmaktadır. Özellikle kişinin bilinci açık iken fiziksel olarak herhangi bir şekilde en ufak bir hareket gösteremez.

Bir nevi kısmi felç gibi göründüğü için aynı zamanda uyku felci biçiminde anlatılır. Beden geçici olarak hareket edemez ve bu durum birkaç saniye boyunca sürer. Özellikle bilinç açık olduğu için kişinin oldukça strese girmesine, terlemesine ve baskı altında hissetmesine sebebiyet vermektedir. Geçen bu süre içerisinde aynı zamanda psikolojik açıdan da bireyi korkutan bir problem olduğunu ifade etmek mümkün.

Karabasan Neden Olur?

Haberin Devamı

Kişi rem uykusu içerisinde iken bazı durumlarda bir anda uyanma yaşanır. Fakat bu uyanma genelde kaslarda yaşanmaz. Yani fiziksel açıdan kişinin uyanmadığı durum şeklinde yorumlanabilir. Böylece kaslar felç halinde durur ve bilincin açık olmasına herhangi bir biçimde eşlik edemez. Birey uyandığı zaman sanki üzerinde biri oturuyormuş ya da yatağa doğru çekiliyormuş gibi bir his meydana getirir.

Yani bilinç açık olmasına rağmen fiziksel açıdan vücut henüz uyanmamıştır. Birkaç saniyelik süreyi kapsayacak olan bu durum genelde rem uykusunda gerçekleşir. Kol ve bacak ile beraber vücudun boyundan aşağısı herhangi bir şekilde hareket edilemez. Hatta kafa bölgesinde bile hareket ettirmek mümkün değildir.

Karabasan Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karabasan aynı zamanda uyku felci olarak ifade edilir. Bu sağlık sorununun ortadan kalkabilmesi için uzman doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanır. Uykuya geçişi sağlayan, rem döngüsünü bozmayan ve derin uyku kalitesi artıran ilaçlar değerlendirilmektedir. Bu ilaçlar kişinin hassas uyku durumunun önüne geçer ve vücut ile beynin senkronize şekilde çalışmasına olanak tanır. 

Haberin Devamı

Aynı zamanda altta yatan depresyon gibi problemlerin önüne geçebilmek için, antibiyotik tedavisi yine uygulanır. Ancak burada antibiyotik tedavisi tek başına bir çözüm değildir. Ek tedavi olarak depresyonun önüne geçerek kişinin daha çok rahatlamasına olanak verir. Bu konuda düzenli olarak belli bir dönem içerisinde doktor kontrolünde gerekli ilaçlar kullanılır. Bununla birlikte rem uykusunda arzu edilen denge ve sükunet yakalanmış olur.