Böbrek Sağlığı

Böbrek Sağlığı

Son dakika böbrek sağlığı haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan böbrek sağlığı ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını böbrek sağlığı haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Böbrek Sağlığı

haberleri sayfasında son dakika yaşanan böbrek sağlığı gelişmeleri de dahil olmak üzere 561 böbrek sağlığı haberi bulunmuştur. Tüm böbrek sağlığı haberleri aşağıda listelenmiştir.
Ağrısı tuttu mu gece yatırmıyor: Böbrekteki toksini atmak için bir bardağı yetiyor!
Ağrısı tuttu mu gece yatırmıyor: Böbrekteki toksini atmak için bir bardağı yetiyor! Vücudu ayakta tutan, direncini yükselten böbrekler atık maddeleri filtreler. Sadece bu nedenle bile böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışması için tükettiklerimize dikkat etmemiz gerekir. Böbreklerin fazla toksinleri atması için de destek besin ve içeceklere ihtiyaç duyarız. İşte bir bardağı şifa olan o içecek...
28.12.2023 Yaşam
Mineral kaynağı maden suyunun aşırı tüketimi böbrek taşı riskini artırabilir
Mineral kaynağı maden suyunun aşırı tüketimi böbrek taşı riskini artırabilir Aşırı maden suyu tüketiminin böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, “Yüksek mineral içeriği ve sodyum miktarı, böbreklerin normal çalışmasını bozabilir ve böbrek taşı riskini artırabilir. Her şeyin olduğu gibi maden suyunun da fazlası zarar. Günde 1-2 şişe, en fazla 600 ml maden suyu tüketimi böbrek taşı oluşum riskini azaltabilir. Ancak özellikle böbrek taşı hastalığı olan kişilerde 4-5 şişe tüketilmesi tam tersi etki göstererek taşların artışına neden olabilir” dedi.
9.08.2023 Sağlık
Bu besinleri tüketirken dikkat! Böbrekleri çürütüyor
Bu besinleri tüketirken dikkat! Böbrekleri çürütüyor Böbrekleri tamamen bitiriyor, kimse bilmiyor ama insan sağlığı açısından çok tehlikeli. Vücudun süzgeci böbrekler, aynı zamanda genel sağlık üzerinde de büyük etkiye sahip. Zararlı tüm maddeleri ayrıştırarak vücuttan atılmasını sağlayan böbreğin, aynı zamanda hormonları ve su dengesini sağlamak gibi farklı işlevleri de bulunuyor. Ülkemizde ise kronik böbrek hastalığı olan bireylerin sayısı 9 milyonu geçiyor. Bu hastaların yaşam kaliteleri düşüyor, gündelik hayatlarına devam etmekte zorlanıyor. Ayrıca diyaliz gibi farklı şekillerde destek almak zorunda da kalıyor. İşte böbrek sağlığı için yapılması gerekenler...
21.08.2022 Sağlık
Kalp ve damar sağlığını koruyor, cesaret verici etkiye sahip! Hem pazarda hem de eczanede satılıyor...
Kalp ve damar sağlığını koruyor, cesaret verici etkiye sahip! Hem pazarda hem de eczanede satılıyor... Olumsuz düşünceyi, siniri, gerginliği ve depresyonu azaltıyor, balgam söktürücü özelliği ile öksürüğe iyi geliyor. Romatizmaya şifa, böbrek üstü bezlerini uyararak cesaret verici etki yaratıyor. İçeriğindeki potasyum sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor ve tansiyonu dengeliyor. Regl ağrılarına iyi geliyor, tohumlarından elde edilen yağ sayesinde sivilce lekeleri, çatlaklar, yaralar gibi cilt problemlerinin giderilmesinde fayda sağlıyor. İdrar söktürücü özelliği bulunuyor, ödem atıcı etki sağlıyor.
27.04.2022 Sağlık
Gebelik şekerine nasıl bakılır? Şeker yükleme testi bebeği şeker hastası yapar mı?
Gebelik şekerine nasıl bakılır? Şeker yükleme testi bebeği şeker hastası yapar mı? Anne adayları, gebe kaldığı andan itibaren çevreden duyduğu, doğru olmayan bilgiler ile kendini baskı altında hissediyor. Özellikle de oral glukoz tolerans testi ya da bilinen adıyla şeker yükleme testi hakkında dolaşan spekülasyonlar ise anne adayını stres altına alıyor. Bebek gelişimi ve sağlığı için çok önemli olan bu testin, bebeği şeker hastası yapacağı yönündeki haberlere itibar etmemeleri gerektiğini ifade eden Perinatolog Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Behram, “Gebelik sürecinde yapılan şeker testinin anneye ve bebeğe zararı yoktur. Çünkü anne adayı tarafından içilen glikozu suyun direkt bebeğin kanına geçmesi söz konusu değildir. Sonuç olarak, hekimler gerekli görürse anne adayları gebelik döneminde şeker testini yaptırmaktan hiç korkmamalıdır” diye belirtti.
23.03.2022 Sağlık
Az su içenler dikkat! İdrar yolu enfeksiyonu gelişme riski daha yüksek!
Az su içenler dikkat! İdrar yolu enfeksiyonu gelişme riski daha yüksek! Halk arasında idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinen “böbrek iltihabı” veya “böbrek enfeksiyonu” tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Böbrek iltihabının etkilerinin genellikle bakteri ve virüs kaynaklı olduğunu söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Böbrek enfeksiyonuna yol açan bakterilerin büyük bir bölümü bağırsaklarda bulunan ve sindirime yardımcı olan mikroorganizmalardır. Vezikoüreteral reflü yani mesanedeki idrarın böbreklere doğru geri kaçmasına yol açan anomali, böbrek taşları, at nalı böbrek, gelişmemiş küçük böbrek, polikistik böbrek gibi böbreklerinde doğumsal anomaliler bulunanlar, az su içen, kabızlık çeken, idrarını tutan kişilerde de böbrek enfeksiyonun gelişme riski oldukça yüksek” açıklamasında bulundu.
15.03.2022 Sağlık
Kandaki mineral dengesini bozuyor, böbreğin düzgün çalışmasını engelliyor! Fazlası zararlı...
Kandaki mineral dengesini bozuyor, böbreğin düzgün çalışmasını engelliyor! Fazlası zararlı... Kandaki mineral dengesini bozuyor, bununla birlikte böbreğin düzgün çalışmasını engelliyor. Fazla tüketilmemesi büyük önem taşıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent, böbrek rahatsızlıklarının tedavi ve önleme yöntemleri hakkında bilgi vererek, “Fazla tuzdan kaçının, çok tuzlu yiyecekler kandaki mineral dengesini bozarak, böbreğin düzgün çalışmasını zorlaştırabilir” uyarısında bulundu.
14.03.2022 Sağlık
Diyabet kronik böbrek hastalığına yol açabilir
Diyabet kronik böbrek hastalığına yol açabilir Yüksek kan şekerinin, böbrek damarlarının sağlıklı içyapısını değiştirerek, böbrek fonksiyonlarını geri döndürülmesi mümkün olmayacak şekilde bozduğunu vurgulayan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Erkan Mahsereci, “Yüksek kan şekeri, proteinüri ve kronik böbrek hastalığına neden olmaktadır’ dedi.
10.03.2022 Sağlık
Korona virüs böbrekleri de etkiliyor
Korona virüs böbrekleri de etkiliyor Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, ağır geçirilen korona virüs enfeksiyonunun böbreklerde hasara neden olabileceğini söyledi.
10.03.2022 Sağlık
“Böbrek sağlığınız için bu kurallara dikkat edin”
“Böbrek sağlığınız için bu kurallara dikkat edin” Üroloji Uzmanı Dr. Yusuf Gençten, dünyada her 10, ülkemizde ise her 7-8 kişiden birinin kronik böbrek hastası olduğunu belirterek, hastalığın sessizce ilerlediğini kronik böbrek yetmezliği geliştiğini belirtti.
7.03.2022 Sağlık
‘Böbrek Dede’den çocuklara ara tatil sürprizi!
‘Böbrek Dede’den çocuklara ara tatil sürprizi! Türk Böbrek Vakfı’nın Çocuklara Armağanı ‘Böbrek Dede’, yeni animasyon videoları ile ara tatilde çocuklarla buluşuyor.
27.01.2022 Sağlık
100 kişiden 10’u gizli böbrek hastası!
100 kişiden 10’u gizli böbrek hastası! Türkiye’de ve dünyada çok sık görülen sağlık sorunlarından biri olan kronik böbrek hastalığına ilişkin Türk Nefroloji Derneği harekete geçti. Başlattıkları proje ile böbrek hastalığının erken tanısında vatandaşa destek olduklarını söyleyen Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, “Toplumun yüzde 10’unda gizli böbrek hastalığı var. Yapacağımız müdahaleyi erken yapmak her şeyi hem durdurabilmek hem de geciktirmek açısından çok önemli” dedi.
20.11.2021 Sağlık
Vatandaşlara ücretsiz böbrek hastalığı tarama testi
Vatandaşlara ücretsiz böbrek hastalığı tarama testi Ankara'da, ‘Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat’ projesi kapsamında ziyarete açılan tırda, isteyen vatandaşlara ücretsiz böbrek hastalığı tarama testi gerçekleştiriliyor.
12.11.2021 Sağlık
Uzmanlar uyarıyor! Su ihtiyacını başka içecek türleriyle gidermeyin!
Uzmanlar uyarıyor! Su ihtiyacını başka içecek türleriyle gidermeyin! Yaz aylarında yeterli su tüketimine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emin Demir, “Yetersiz su tüketimi sonucunda kişi kendini yorgun hisseder ve genelde de bu duruma baş ağrısı eşlik eder. En büyük yanlışlardan biri su yerine farklı içecek türlerinin tercih edilmesidir. Su ihtiyacını gazlı ve alkollü içecekler, ayran, soda ve çeşitli miktarlarda besin maddesi içeren farklı sıvılarla yerine konmaya çalışılmamalıdır” dedi.
10.08.2021 Sağlık
Böbrekleri sağlıklı tutmak için 7 öneri
Böbrekleri sağlıklı tutmak için 7 öneri Böbrek hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmek, ideal kiloda olmak ve düzenli egzersiz yapmak çok önemli. Böbrek sağlığı için önemli önerilerde bulunan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Özel bir neden yoksa günde 1.5-2 litre su içmek, gelişigüzel ilaç kullanımından kaçınmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek ve kan şekeri ve kan basıncını doktorun önerdiği aralıklarda düzenli kontrol ettirmek böbrek hastalıklarından korunmak için oldukça önemli” dedi.
24.07.2021 Sağlık
Böbrek sağlığını koruyan 10 öneri
Böbrek sağlığını koruyan 10 öneri Genellikle böbreklerin görevinin vücutta oluşan zararlı ve atık maddeleri, fazla sıvıyı idrar yoluyla süzerek dışarı atması olduğu bilinir. Oysa bunların dışında böbrekler kan basıncını düzenler, kan hücrelerinin üretimi için gereken hormonları salgılar, su ve mineral dengesini sağlar ve vücuttaki D vitaminini aktif hale getirir. D vitamininin aktif hale gelmesiyle kalsiyum-fosfor metabolizmamız düzenlenir ve böylelikle sağlıklı kemik yapımız oluşur. Dolayısıyla böbrekle ilgili olumsuz bir durum tüm vücudumuzu etkiliyor. Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkök, böbrek sağlığını korumanın önemi ve korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
10.06.2021 Sağlık
Potasyum içeren tuzlara dikkat
Potasyum içeren tuzlara dikkat Beslenme ve tuz tüketimine bağlı olarak gelişen diyabet ve hipertansiyonun böbrek yetmezliğine kadar gidebilen sonuçlar doğurabildiğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, önemli uyarılarda bulundu. Potasyum içeren tuzlara dikkat çeken Prof. Dr. Kantarcı, özellikle böbrek yetmezliği olan diyaliz hastaları ve organ nakli hastalarının bunları kesinlikle kullanmaması gerektiğini söyledi.
11.05.2021 Sağlık
'Kovid-19'a yakalanan böbrek hastalarında ölüm riski çok yüksek'
'Kovid-19'a yakalanan böbrek hastalarında ölüm riski çok yüksek' Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Arıcı, Kovid-19 salgınında dünya genelinde şu ana kadar 3 milyona yakın insanın öldüğünü anımsatarak, "Halbuki her yıl bu sayıya yakın böbrek hastası, böbrek hastalığı nedeniyle de hayatını kaybediyor. Böbrek hastaları hastalık kategorileri açısından Kovid-19 enfeksiyonu için en yüksek riskli gruplardan bir tanesini teşkil ediyor. Bir insan hem yaşlı hem de böbrek hastasıysa Kovid- 19 kaynaklı ölüm riski çok artıyor" dedi.
21.03.2021 Sağlık
Covid-19’a yakalanan 4 kronik böbrek hastasından biri ölüyor!
Covid-19’a yakalanan 4 kronik böbrek hastasından biri ölüyor! Türk Nefroloji Derneği, 2021 Yılı “Dünya Böbrek Günü” etkinlikleri kapsamında dünyada ‘sessiz salgın’ olarak da bilinen Kronik Böbrek Hastalığının çarpıcı etkilerini ortaya koydu. Hastalığın küresel tehdit seviyesinde ilerlediğine ve çok ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş, “Kronik böbrek hastalığı dünyada her 10 erişkinden birini etkiliyor ve her yıl 2,5 milyon kişi hastalığın yol açtığı sorunlar nedeniyle hayatını kaybediyor ve maalesef Türkiye, böbrek hastalığı sıklığının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor” dedi.
11.03.2021 Sağlık
Böbreklerin sağlığı için yapılması gerekenler
Böbreklerin sağlığı için yapılması gerekenler Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk'in sözlerine kulak verin. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, fazla tuz tüketiminin böbrek sağlığını bozabileceğini belirterek, "Bu konuda ev hanımlarına tavsiyelerimiz şudur; siz siz olun özellikle turşuyu daha az tuzla ve mümkün mertebe suda daha az eriyen kaya tuzunu kullanarak yapın." dedi.
20.12.2019 Sağlık
"Böbrek yetmezliğinde erken teşhis önemli"
"Böbrek yetmezliğinde erken teşhis önemli" İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. M. Atakan Canbulat, erken teşhis ile böbrek yetmezliğini yavaşlatmak ve tedavi etmenin mümkün olduğunu söyledi.
18.06.2019 Sağlık
Üroloji uzmanından böbrek hastalarına Ramazan uyarısı
Üroloji uzmanından böbrek hastalarına Ramazan uyarısı Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erkan Erdem, böbrek hastası olan ya da böbrek hastalığı riski taşıyanları uyararak; Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi sonucu, yüksek sıcaklık nedeniyle sıvı kaybının arttığını ve böbrek taşı oluşma riskinin yükseldiğine dikkat çekti.
29.05.2018 Sağlık
Böbrekteki taşın cinsine göre beslenin!
Böbrekteki taşın cinsine göre beslenin! Yaşam kalitemiz için büyük önem taşıyan böbrek sağlığının en büyük düşmanı böbrek taşları, doktor ve diyetisyen eşliğinde kontrol altına alınabilir. Böbreklerdeki dört farklı taş oluşumuna karşı özel beslenme reçetesi uygulanarak böbrek sağlığı korunabilir. Örneğin; kalsiyum okzalat taşı olanlar domates ya da bamya yerken yanında yoğurt tüketmeli, ürik asit taşı olanlar hamsi ve yulaftan uzak durmalı, strüvit taşına karşı bol bol C vitamini alınmalı, sistin taşından mustaripler ise günlük posa miktarını artırmalı.
21.03.2018 Sağlık
Türkler neden çok tuz tüketiyor?
Türkler neden çok tuz tüketiyor? Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği tuz tüketimi günde 5 gram. Türkiye’de ise oran, DSÖ önerisinin neredeyse 3 katı. Bu durumdan en çok ekmek, zeytin ve peyniri sorumlu tutan uzmanlar, tuzun böbrekleri vurduğunu söylüyor ve Türkiye’de böbrek nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekiyor.
22.10.2017 Sağlık
Ramazan'da böbrek sağlığına dikkat
Ramazan'da böbrek sağlığına dikkat Üroloji Uzmanı Op. Dr. İskender Nesimioğlu, böbrek hastalarının Ramazan'da mutlaka bir hekim kontrolüne girmeleri gerektiğini belirterek, zorlanarak oruç tutmamaları gerektiğini söyledi.
11.06.2017 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri

Böbrek Sağlığı ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki böbrek sağlığı haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.