Gazete Vatan Logo

Tüm tedbirleri almış!

301 işçiye mezar olan Soma’daki madenin patronu Alp Gürkan, “O madende alınması gereken tüm tedbirler alındı” dedi

Tüm tedbirleri almış!

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın sorumlularının yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatıyla, hakkında yeniden inceleme başlatılan şirketin patronu Alp Gürkan’ın ifadesinde dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı.

‘Sorumlu sayılmam’

Geçen 9 Kasım’da, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifadesini yazılı olarak veren Gürkan, daha önce hakkında savcılığın da itiraz üzerine dosyası inceleyen mahkemenin de takipsizlik kararı verdiğini hatırlattı ve yeniden soruşturma açılamayacağını söyledi. Kaza günü, facianın yaşandığı ocağın sahibi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığı görevi bulunmadığını anımsatan Alp Gürkan, en büyük hissedar olarak patron olduğunu anlattı ve “Ancak bu hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum anlamına gelmez” dedi.

‘Önem verdiğim için’

Şirkette yönetim kurulu başkanlığı yaptığı dönemde, merkezin İstanbul olması nedeniyle, fiilen madenlerin başında hiçbir zaman bulunmadığını söyleyen Gürkan, bunun içinde madenlerde sürekli olarak tam yetkili yönetici bulundurduğuna ifadesinde yer verdi. Gürkan, “Şirket yöneticisi olarak bizler, sorumlu bir yöneticinin yapması gerekenleri yaparak, madende her alanda çalışan kimseleri alanlarında eğitim yapmış kişilerden seçtik. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine önem verdiğim için bu şekilde hareket ettik. İşin gerçeği kazanın meydana geldiği ocakta yönetim kurulu olarak alınması gereken tüm tedbirler alınmıştır. Bunun haricinde başkaca bir tedbir alma imkan ve ihtimalim bulunmamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Oğlunun da suçu yokmuş

Alp Gürkan ifadesinde, halen tutuklu bulunan şirketin yönetim kurulu başkanı oğlu Can Gürkan’ı da korumaya çalıştı. Gürkan, “Yönetim kurulu üyelerinin suçu yoktur” dedi. Dava süreci 15 Aralık Salı günü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanıkların dinlenmesiyle devam edecek.