Gazete Vatan Logo

Rehineler serbest!

Serbest bırkılan 8 kamu görevlisi 13:45 civarında Türkiye'ye giriş yaptı.

Rehineler serbest!

8 REHİN TESLİM EDİLDİ

PKK’nın çeşitli tarihlerde kaçırıp elinde tuttuğu 8 kamu görevlisi bugün Kuzey Irak’ta örgütün kamplarının bulunduğu Amadiye bölgesinde BDP heyetine teslim edildi.

Kuzey Irak’a dün giden 2 BDP milletvekilinin de bulunduğu heyet, gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından bu sabah 8 kamu görevlisini teslim almak üzere Amadiye bölgesine gitti. Burada yapılan görüşmelerden sonra PKK’lılar kaçırıp aylarca ellerinde tuttukları kaymakam adayı Kenen Erenoğlu, polis memuru Nadir Özgen, astsubay Abdullah Söpçeler, uzman çavuşlar Zihni Koç ve Kemal Ekinci, erler Hadi Gizli, Ramazan Başaran ve Reşat Çeçan’ı heyete protokolle teslim etti.

REHİNELERİ AMBULANS BEKLİYOR

Serbest bırakılan 8 kamu görevlisi 13:45 civarında Halil İbrahim Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

Serbest bırakılan rehineler, Habur Sınır Kapısı'ndaki Habur Mülki İdare Amirliği binasına geldi. Kamu görevlileri, sağlık kontrollerinin ardından aileleriyle buluşacak. Sınır kapısında, Cizre Devlet Hastanesi'ne ait bir ambulansın bulunduğu görüldü.

Rehineler serbest

BDP'li Zenderlioğlu, PKK'nın elindeki rehin alınan kamu görevlilerinin serbest bırakıldığını açıkladı.

'SÜREÇ İÇİN YAPILMIŞ BİR JEST'

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt da, yaptığı açıklamada, atılan adımın süreç için yapılmış bir jest olduğunu dile getirdi.

Adil Kurt, “Bir taraftan seviniyoruz çünkü 8 kardeşimizi ailelerine götüreceğiz. Bir diğer taraftan da üzülüyoruz, çünkü Kürt sorunu hâlâ çözülmüş değil” dedi.

BDP’li Kurt, girişime destek veren Kuzey Irak Kürt Yönetimi’ne de teşekkür etti.

'BAHAR GELDİ, BARIŞ DA GELİR İNŞALLAH'

Gazetecilere açıklamalarda bulunan heyetteki isimlerden MAZLUMDER Başkanı Ahmet Faruk Ünsal “Sekiz kardeşimizin özgürlüğüne kavuşmasında rol aldığımız için memnunuz” dedi.

Ünsal, “Kötü bir muamele kaldıklarını söylemediler. Barış sürecinin önemli bir adımlarından birini atmış olduk. Bir daha inşallah kardeşin kardeşe kurşun sıktığı bir ortamı yaşamayız. Bahar geldi, barış da gelir inşallah. Sevinçliyiz. Çözüm sürecinde etkili olacaktır, havayı yumuşayacaktır” diye konuştu.

TÜRKDOĞAN: OLUMLU DAVRANDILAR

Görevlilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu vurgulayan İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da “Az da olsa üzerlerinde bir tedirginlik var. Bu olayın barış sürecine katkı sunacağını düşünüyorum. Taraflar çok olumlu davrandı' sözlerini kaydetti.

'ANNESİNİN ÖLDÜĞÜNÜ ÖĞRENDİ'

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise şöyle konuştu: “Moral motivasyonları iyiydi. Sadece yorgundular. Aylar sonra özgürlüklerine kavuşmanın sevincini yaşıyorlardı. Ekibin içerisinde tek üzüntülü olan Zihni Koç'tu. Annesini kaybettiğini orada öğrendi ve çok üzüntülüydü.”

Heyet, yapılan açıklamaların ardından 8 kamu görevlisiyle birlikte Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Kamu görevlileri ve beraberindeki heyet, saat 14.00'e doğru Habur Sınır Kapısı'ndaki Habur Mülki İdare Amirliği binasına geldi.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADILAR

Kamu görevlililerini Habur Sınır Kapısı’nda bir heyet karşıladı. Sağlık kontrolünden geçirilen ve savcıyla görüşen görevliler aylar sonra aileleriyle bir araya geldi.

Duygusal anların yaşandığı buluşmada, gözyaşlarına hakim olmak mümkün olmadı.



NELER YAŞANDI

PKK tarafından değişik tarihlerde Diyarbakır, Van, Muş, Bingöl ve Şırnak’tan kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyet, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY) yetkilileriyle birlikte, Erbil’den konumu açıklanmayan buluşma noktasına hareket etti. Heyetten yapılan açıklamada, güvenlik gerekçesiyle buluşmanın yeri ve zamanı hakkında bilgi verilmeyeceği ve buluşmanın basına kapalı gerçekleştirileceği belirtildi.



Kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyette, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu da bulunuyor.

'ŞOVA DÖNÜŞMEMESİ İÇİN TEDBİR ALDIK'

İçişleri Bakanı Muammer Güler kamu görevlilerinin teslimi sırasında sıkıntı olmayacağını ve tedbir alındığını söyledi.

Güler yaptığı açıklamada; 'Teslimat ile ilgili bir sıkıntı olmayadcağını düşünüyorum. 8 kamu görevlisini K.Irak'taki yönetimden teslim teslim alacağız. Şova dönüşmemesi için tedbir aldık. Görüntüler de servis edilecek.' dedi.

HEYET O NOKTAYA ULAŞTI

ANF'nin haberine göre: BDP Milletvekilleri Adil Kurt ve Hüsamettin Zenderlioğlu, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ve Mazlum-Der Şube Başkanı Selahattin Bostan'ın bulunduğu heyet, rehinlerin teslim alınacağı noktaya ulaştı.

CUMHURBAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kaçırılan kamu görevlilerinin Türkiye’den giden heyete teslim edilmesine ilişkin, ”İyi tabii ki muhakkak ki. Uzun süre memleketten uzakta olan ve haber alamadığımız vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici” dedi.


Haberin Devamı