Gazete Vatan Logo

Özeller puan belli değilken yüzde 10’a kayıt yapıyor

2016-2017 Eğitim öğretim yılı içerisinde gerçekleştirilen TEOG sınavının ardından özel okullar ön kayıt başvurularına başladı.

Özeller puan belli değilken yüzde 10’a kayıt yapıyor

Henüz puanlar açıklanmadan ön kayıt adı altında başlatılan bu girişimlerle adaylarla temas kuruluyor ve bu şekilde öğrencinin okula kaydı amaçlanıyor. Bazı veliler yapılan ön kayıtla çocuklarının kayıt sürecinde önceliği olduğunu düşünürken, bazı veliler ise ön kayıt yaptırmadıkları takdirde puanı yüksek dahi olsa öğrencinin açıkta kalacağını düşünüyor. Konu hakkında konuşan VATAN Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin ise, ‘Bu kayıtların hiçbir garantisi yok. Amaç aday ve velileri okula çekerek sıcak temas kurmak’ diyor.

YEP açıklanmadan ön kayıt

Gültekin şunları söyledi: “İlanlarla ya da birebir velileri telefonla arayarak adayı ve veliyi okula çekmeye çalışıyorlar. Genel olarak şube sayısı, öğrenci kontenjanı ve maddi kaygısı olan özel okulların yürüttüğü bir proje. Özel okulların bu rekabet ortamındaki amacı TEOG puanlarının açıklanmasının ardından yüksek puan alan adayı elinde tutmak.”

Garantisi yok

Gültekin, ön kayıtın bir avantaj sağlamayacağını söyledi: “Ön kayıtların hiçbir garantisinin olmaması durumu var. Yani puanı düşük olan bir öğrenci sırf ön kayıt yaptırdığı için okula kayıt gerçekleştiremez. Bir diğer nokta ise YEP açıklanmadan ön kayıt başvurusu yapmayan velilerin açıkta kalma tedirginliği. Eğer aday yüksek puan yaptıysa kayıt aşamasında öncelik onun olacaktır.”

Haberin Devamı

Ücretin yüzde 10’u iade edilmiyor

Ön kayıtlarda özel okulların bir çoğu ücret de alıyor. Bu genellikle yıllık ücretin yüzde 10’u gibi oluyor. Ancak burada zel okulların uyguladığı bir kural var. Eğer veli vazgeçip çocuğunu başka bir okula yazdırmak isterse bu ücret yanıyor. Ön kayıt döneminde risk alan başka bir grup ise çocuğu TEOG’da düşük puan alan aileler.”