Gazete Vatan Logo

Midili’den Vatikan’a 12 mülteci

Papa Françesko, mültecileri ziyaret etmek üzere dün Midilli Adası’na gitti. Papa’ya ziyareti sırasında Fener Rum Patriği Bartholomeos eşlik etti. Papa adadaki 6’sı çocuk 12 Suriyeli mülteciyi Vatikan’a sığınmacı olarak aldı

Midili’den Vatikan’a 12 mülteci

Twitter hesabında, ‘Mülteciler rakamdan ibaret değildir, yüzleri isimleri, hikayeleri olan ve böyle davranılması gereken insanlardır’ diye yazan 2 milyar Katolik’in ruhani lideri Papa Françesko, Patrik Bartholomeos ve Atina Başpiskoposu 2. Ieronymos ile birlikte Midilli Adası’nı ziyaret etti. Din adamlarına Atina’dan özel uçakla gelen ve ateist olduğu gerekçesiyle başbakanlık yemini etmeyen Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras da eşlik etti. Papa, Mora mülteci kampında yaptığı konuşmada dünyaya mülteci krizi konusunda ortak bir insanlık göstermeleri çağrısında bulundu. Papa mültecilere ise “Bugün sizlerle birlikte olmak istedim. Size yalnız olmadığınızı söylemek istiyorum” şeklinde hitap etti.

Engelli ve hastalar

Papa ve yanındakiler, 3 bin kişinin barındığı Mora mülteci kampında kalan mültecilerle öğle yemeği yedi. Denize çelenk bırakıp dualarla, yolculuk sırasında hayatını kaybeden sığınmacıları andı. Papa, Avrupa ülkelerine yerleştirme programlarına desteğinin sembolü olarak 12 sığınmacıyı Vatikan’a götürecek. Sığınmacıların, Türkiye ve AB arasında sığınmacılara ilişkin varılan mutabakatın yürürlüğe girdiği 20 Mart öncesinde Yunanistan’a varıp ülkede mahsur kalan sığınmacılar arasından seçileceği belirtildi. Sığınmacıların, sağlık sorunları olan, engelli veya tek ebeveynli ailelerden oluşacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

İki seçenekleri var

Midilli Adası’na 2015 yılının sonbahar aylarında günde 7 binden fazla sığınmacı ulaşıyordu. Adada büyük bir kabul merkezi oluşturuldu. Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşması yürürlüğe girdiğinden beri Midilli Adası’ndaki sığınmacılar Mora kampında tutuluyor. Yardım örgütleri, sığınmacılara dışarıdan yiyecek içecek getirse de bunun yeterli olmadığı bildiriliyor. Buradaki mülteciler ya Yunanistan’a sığınma başvurusu yapacak ve başvuruları Yunan yetkililer tarafından değerlendirilecek. Ya da Türkiye’ye gönderilecekler.