Gazete Vatan Logo

Flaş!.. Flaş!.. 'PKK'nın korktuğu şey!'

PKK militanlarının Türkiye’den resmen çekilmeye başlaması dünya medyasında geniş biçimde değerlendirildi. Çekilmeyi, PKK ile yapılan müzakerelerin “en son somut adımı” olarak gören yabancı basın özellikle “barış sürecinin” karşı karşıya bulunduğu “meydan okumaları” ve “riskler”in altını çizdi.

WSJ: “SÜREÇ, UZUN SABOTAJLARA AÇIK OLACAK”

Wall Street Journal, 40 yıllık ihtilafı sona erdirmeye yönelik müzakere sürecinin “en son somut adımı” olarak nitelediği çekilmenin üç ay sürebileceğini, çoğu militanların gece hareket ettiklerini söyledi.
Türkiye’nin bir barış anlaşmasını sonuçlanmasının “risklerle dolu olsa da” dünyanın bu bölgesinde kendine daha çok nüfus sağlamasını umduğunu kaydeden gazete, “Çekilme, meydan okumalarıyla dolu olmayı sürdüren genel bir anlaşmanın sadece bir parçasıdır” dedi.
ABD’li gazete, “Ateşkes tutarsa da tam silahsızlanma ve militanların yeniden entegrasyonu yolu, uzun ve sabotajlara açık olacak. Genel barış anlaşmasına engeller sürüyor ve partiler arasındaki güven artarsa da kırılgan olmayı sürdürüyor” değerlendirmesini de yaptı.

FİNANCİAL TİMES: “AÇIK OLMAYAN SÜREÇ ÇÖKEBİLİR”

Ekonomi gazetesi Financial Times, resmi çekilmenin “Erdoğan hükümetinin öncülüğünü yaptığı barış sürecinde en son adım” olarak başladığını belirterek çekilmenin “çok tartışmalı” olmaya devam ettiğini, Erdoğan’ın silahların bırakılması çağrısını yaparken PKK milikanlarının bunu yapmayı reddettiklerini kaydetti.
Hükümetin ise, PKK’nın çekilenlerin güvenliği için yaptığı uluslararası gözlemciler ve yeni yasa çağrılarını geri çevirdiğine dikkat çekildiği haberde barış sürecinin risklerle dolu olduğu vurgulandı. Gazete, yurt dışındaki gözlemcilerin “açık olmayan sürecinin çökme riski var" yönündeki görüşlerini de yansıttı.

GUARDİAN: “KÖYLÜLER ÇEKİLEN SAVAŞÇILARI GÖRDÜ”

İngiliz Guardian gazetesi, çekilmenin “dünyanın en uzun süreli etnik ihtilaflarından birinin sonunu sağlayabilecek barış müzakerelerinin bir parçası olarak başladığını” belirtirken “Sınırdaki köylüler, hareket içerisindeki savaşçıları gördüklerini söylüyorlar” diye yazdı. Gazete “Başarılı çekilme barış sürecinde önemli bir ilerlemeyi oluşturuyor” yorumunu da yaptı.

LE FİGARO: “SİYASİ BİR DÜZENLEMENİN İLK AŞAMASI”

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro da, çekilmeyi “siyasi bir düzenlemenin ilk aşaması” olarak nitelediği haberinde PKK’lıların silahlı olarak çekilmesinin Ankara’da rahatsızlık yarattığını kaydetti. Müzakere sürecine ilişkin Türk kamuoyundaki görüş ayrılıklarına dikkat çeken gazete, “askeri aşamayı izleyecek siyasi aşamada” da anlaşmazlıkların yaşanabileceğini de yazdı.

EL PAİS: “ÇEKİLMEDEN ÖNCE SİLAHLARINI BIRAKMADILAR”

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais ise, PKK’nın Türkiye’den çekilmeye başladığını okuyucularına duyururken PKK’lıların çekilmeden önce silahlarını geride bırakmadıklarını vurguladı. Haberde “Gerillalar, 1999 yılında gibi olmasından korkuyorlar” sözleri de kullanıldı.

Haberin Devamı