Gazete Vatan Logo

Af yasası 2. Yargı paketine dahil edilecek mı? Af yasası son dakika haberleri…

TBMM 1. Yargı paletini kabul etti. Af yasasının 1. Yargı paketinde yer almaması gözleri 2. Yargı paketine çevirdi. Mahkumlara af yasası ne zaman çıkacak? Yüzbinlerce mahkûm ve ailesi tarafından yakından takip ediliyor. İşte Af yasası son dakika haberleri… Mahkumlara af yasası ne zaman çıkacak? Af yasası kimleri kapsayacak? Af yasasında son durum ne?

Af yasası 2. Yargı paketine dahil edilecek mı? Af yasası son dakika haberleri…

Türkiye son dönemde ceza infaz yasasında yapılacak düzenlemeyi konuşuyor. Binlerce kişinin yakından takip ettiği af yasası düzenlemesine ilişkin art arda açıklamalar geliyor. Son olarak AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik tarafından yapılan açıklama af yasasının 2. Yargı paketi ile gelebileceğini gösterdi. Peki, Af yasası ceza indirimi son durum ne? 2019 son dakika af haberleri...

‘’AF DEĞİL, İNFAZ SİSTEMİ’’

MHP’nin teklifine ilişkin AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Bu konuda çok büyük bir hassasiyet var. Çalışmaların sonuçlanmasını beklemek lazım. Karşılıklı olarak çalışılıyor. Çünkü vatandaşlarımız da bu konuyu çok soruyor. Esas olan şu, tabii ki karşılıklı çalışılıyor, tabii ki AK Parti kendi çalışmasında henüz son noktayı koymadı. Biz bir defaya mahsus bir ceza indirimi yerine bir sistem değişikliğinden yanayız. ‘Bir defaya mahsus bir ceza indirimi verelim’ demenin başka semptomları olduğunu geçmişteki birtakım örneklerinden gördük. Bunun yerine bir sistem değişikliği en mantıklı yoldur. Mevcut durumda bir cezasızlık algısı gibi bir durum söz konusu olmamalıdır" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ömer ayrıca Af yasası ile ilgili sözlerine şu şekilde devam etti:

Yani birileri suç işliyor ama herhangi cezayla karşı karşıya kalmıyor, cezasızlık durumu toplumsal vicdanı olumsuz yönde etkileyecektir, adalete de uygun değildir. Aynı zamanda da cezaevlerinde de ciddi kalabalıklaşma sorunu var. Dolayısıyla cezasızlık algısının ortaya çıkmamasıyla bu kalabalıklaşma sorununu belli bir denge içerisinde çözen bir yaklaşım ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.

Kalabalıklaşma durumunu gidermek için yeni infaz usulleri üzerinde çalışıldığını bildiren Çelik, "Arkadaşlarımız tarafından, geceleyin infaz, hafta sonu infaz ya da konutta infaz gibi usuller de değerlendiriliyor. Konutta infazda kadın ve yaşlılar lehine düzenlemeler yapılması için çalışmalar yapılıyor. Tabii kamuoyunun son derece hassas olduğu konu uyuşturucu, cinsel suçlar, terör ve terör örgütlü suçlarla tekrar tekrar suç işleyenlerin durumunun özellikle tartışılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bunlar üzerinde arkadaşlarımız 'bu dengeyi nasıl sağlarız?' diye bir çalışma yapıyor, son noktasını koymadık." diye konuştu.

Haberin Devamı

MHP’DEN AÇIKLAMA GELDİ: 129 BİN KİŞİ TAHLİYE OLACAK

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da dün twitter adresinden Şartlı Ceza İndirimi kanun teklifine ilişkin açıklamada bulundu.

Yıldız, "Şartlı ceza indirimi kanun teklifinin yasalaşması halinde, ilk etapta 93 bin kişi, zaman içinde 36 bin olmak üzere toplamda 129 bin kişi tahliye olur. 14 Eylül tarihi itibariyle cezaevinde toplam hükümlü ve tutuklu 284 bin 624 kişi bulunmaktadır. Ülkemizdeki adli hakikat budur. AKP, başlangıçta 2. yargı paketi içinde yer alması planlanan infaz düzenlemesi konusundaki kararını netleştirdi. AKP kaynakları gerek cezaevindeki doluluk gerekse kamuoyunda oluşan beklenti nedeniyle, sürecin uzamaması için de ayrı bir düzenleme yapılmasının planlandığını belirtiyorlar. Söz konusu çalışma, daha önce TBMM’ye, kamuoyunda “af” olarak nitelendirilen “şartlı ceza indirimi” teklifi sunan Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP’nin de bilgisi dahilinde yürütülüyor. AKP kaynakları, yapılacak düzenlemenin, MHP’nin, hala Meclis’te bekleyen “şartlı ceza indirimi” teklifi gibi bir kereye özgü değil, infaz indirimi ve denetimli serbestlik koşullarında kalıcı yasal düzenleme içerdiğine dikkat çekiyorlar. Düzenlemenin, son anda bir değişiklik olmazsa, yılbaşından önce TBMM’den geçirilmesi hedefleniyor’’ ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AF KAPSAMINDA YER ALMASI ÖNGÖRÜLEN SUÇLAR

Birinci yargı paketinde 5. Madde İsnaf mahkemelerinde kesinleşen 5 sene altındaki cezalarda, Yargıtay’da temyiz yolunun açılacağı maddesiydi. Bu madde, Türk Ceza Yasasının 'halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit', 'kanunlara uymamaya tahrik', 'suç işlemeye tahrik', 'suçu ve suçluyu övme', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama', 'devletin egemenlik alametlerini aşağılama', 'silahlı örgüt', 'halkı askerlikten soğutma' suçları ile Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlarda verilen cezalar temyize götürülebilecek.

Haberin Devamı

Af yasası son dakika gelişmelerine göre, af yasası teklifinde, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere bir defalık 5 yıl indirim yapılması planlanıyor. Böylece cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlulara ilişkin cezalarda oran 50’liye düşecek. 10 yıl hapis cezası alan kişi, af teklifinin yasallaşmasıyla birlikte 6 yıl 6 ay yerine 5 yıl cezaevinde kalacak. Yani cezasının yüzde 50’sini çeken hükümlüler şartlı salıverme maddelerinden yararlanarak dışarı çıkabilecek.

AF KAPSAMINA ALINMAYAN SUÇLAR

Af yasası, terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet gibi cezaları ise, kapsamayacak.

Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar

Milli savunmaya karşı suçlar

Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları

Soykırım ve insanlığa karşı suçlar

3713 saylı Terörle Mücadele Kanunundaki suçlar

5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamına giren suçlar

Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar

Vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan olan insan üzerinde deney suçu ile organ veya doku ticareti suçu

6831 sayılı Orman Kanunundaki suçlar

Kasten Öldürme ve Nitelikli Halleri

İşkence ve Eziyet Suçları