Gazete Vatan Logo

Gerçek uçakla kaza etkisini ölçtüler

Boeing firmasından kaza denemesi

Boeing firması kaza geçiren uçakta yolcuların nasıl zarar gördüğünü tespit etmek amacıyla içinde cansız mankenlerin olduğu bir uçağı Meksika’da çöle düşürdü. Cenin pozisyonu alan mankenlerin kurtulduğu ortaya çıkarken arka koltukta oturmanın ölüm riskini azalttığı ispatlandı...

Uçakta kalkış öncesi yapılan anonstaki “çarpmaya hazır olun ikazının ardından ellerinizi alttan bağlayıp başınızı dizlerinizin üzerine yatırın” ifadesinin gerçekten hayat kurtardığı Boeing’in testiyle ortaya çıktı. Havacılık uzmanlarının merakla beklediği deney, Meksika’nın Sonoron çölünde gerçekleşti. Uçak güvenliği konusunda hazırlanan bir belgesel için 170 yolcu kapasiteli boş bir Boeing 727 uçağı uzaktan kumanda ile yönetilerek çöle düşürüldü. Uçakta çarpma şiddetini ve hayatta kalma olasılığını analiz etmek için cansız mankenler kullanıldı. Bu mankenlerden biri aynen anonsta olduğu gibi pozisyon alırken, bir diğeri sadece kemeri bağlı şekilde ve dik oturtuldu, son manken ise kemeri açık şekilde bırakıldı.

Pilot atlayıp kurtuldu

2500 feet yükseklikteyken uçağın 55 yaşındaki pilotu James Slocum uçaktan paraşütle atladı ve uçak hemen arkasında yer alan bir Cessne tipi uçaktaki uzaktan kumanda ünitesiyle yönlendirilerek çöle düşürüldü. Uçağın düşüş anı içindeki kameralar tarafından da an be an kaydedildi. NASA, daha önce 1984 yılında yangını engelleyecek bir yakıt katkı maddesini test etmek için Boeing 707 tipi bir uçağı düşürmüştü. Belgeseli hazırlayan Dragonfly şirketinin yapımcısı Sanjay Singhal, “Uçmak hiç şu anki kadar güvenli olmamıştı ancak biz yine de aşırı derecede ender durumlarda gerçekleşebilecek kazalar için yolcu güvenliğini artırabilecek bilimsel datalar toplamaya çalışıyoruz” dedi. Dragonfly Film ve Television Productions tarafından gerçekleştirilen çakılma deneyi, Discovery Channel için çekilen bir belgesele konu olacak. Belgesel aynı zamanda Almaya’nın Pro Sieben ve İngiltere’nin Channel 4 kanallarında da yayınlanacak.

Haberin Devamı