Gazete Vatan Logo

Eylem planı şart!

2015 yılının ilk 10 ayında 236 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. 25 Kasım ‘Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü’nde tüm Türkiye’de kadınlar ‘kadına şiddeti’ protesto gösterileri yaptı. Yeni Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu ‘eylem planını’ hızla harekete geçirme sözü verdi.

Eylem planı şart!

Bu yılın ilk 10 ayında 236 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, her gün ajanslara yeni kadın cinayeti haberlerinin düştüğü bir ortamda 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü de tüm Türkiye’de protestolar ve çözüm çağrılarıyla geçti. Yeni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, kabinedeki görevinde ilk iş olarak “kadına karşı şiddetle mücadele” programına katıldı. Meclis’te kadın ve erkek vekillerin yakalarına ‘Kadına Karşı Şiddete Dur De’ yazılı rozetleri elleriyle takan Ramazanoğlu, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planları’nın üçüncüsünün hazırlıklarının tamamlanma aşamasında olduğunu duyurarak “Şiddet uygulayanlar, şiddet mağdurları ve kanun uygulayıcıların değerlendirmeleri ışığında kanunda yapılması gereken iyileştirmeleri planlayıp, şiddetle mücadelemizde önemli bir mesafe kaydetmeyi hedefliyoruz” dedi.



‘Kuşaktan kuşağa...’

Kadına yönelik şiddetin ağır bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir toplumsal sorun olarak kültürel, ekonomik ve coğrafi sınır tanımaksızın tüm dünyada varlığını sürdürdüğüne değinen Ramazanoğlu, “Her türlü şiddet öğrenilen bir olgudur. Şiddetin kuşaktan kuşağa bir sorunu çözme biçimi olarak aktarılmasının yanında yaşam pratikleri içerisinde hem şiddet uygulayanlar hem de şiddete maruz kalanlar tarafından içselleştirilerek mecbur görülmesi de şiddetin devamını sağlayan önemli unsurlardır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı


‘Hedef önleyici program’

Kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Ramazanoğlu, şunları kaydetti: “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planları’nın üçüncüsünün hazırlıkları tamamlanma aşamasında. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı 2016-2019 ile yasal düzenlemelerin yapılması ve etkinliğinin arttırılması, farkındalık yaratma ve zihniyet dönüşümünün sağlanması, koruyucu ve önleyici hizmet sunumu ve şiddet mağdurlarının güçlendirilmesi, şiddet uygulayana yönelik hizmet verilmesi, kurum ve kuruluşlar arası işbirliğinin geliştirilmesi olmak üzere beş temel alanda iyileştirme hedeflenmekte. Kanunda yapılması gereken iyileştirmeleri planlayıp, şiddetle mücadelemizde önemli bir mesafe kaydedeceğiz.”

Haberin Devamı

- 10 ayda 25 6 kadın öldürüldü

- Türkiye’de son beş yılda öldürülen kadın sayısı ise 1.134



Kamu görevlilerine eğitim

Dün başlatılan oryantasyon eğitimleriyle kadına yönelik şiddetle mücadelede eğitim seferberliği başlatacaklarına işaret eden Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ise 500 polise, 350 Adalet Bakanlığı personeline, 200 sağlık çalışanına, 100 sivil toplum kuruluşu ve yerel yönetim çalışanına olmak üzere toplam bin 275 kişiye cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele farkındalık eğitimleri 26 ili kapsayacak şekilde verileceğini belirtti. Eğitim programlarıyla 2016 sonuna kadar 35 bin sağlık çalışanına ve 140 bin emniyet personeline ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Ustaoğlu, yerelde ve ülke genelinde sivil toplum kuruluşlarının kadına karşı şiddetle mücadele kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla 11 ilde 19 projeye hibe verildiğini, 13 projenin de tamamlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

‘Flört şiddeti arttı’

İZMİR Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Reyhan Kaplan ise son zamanlarda kadınlardan gelen ihbarlarında flört şiddetinin arttığına dikket çekerek, şunları söyledi: “Özellikle telefonlarla sosyal medya kullanımının artmasıya birlikte erkekler, çekim yapıp kız arkadaşını ’benimle birlikte olcaksın yoksa bu videoyu paylaşırım’ diyerek, genç kadınları cinsel birlikteliğe zorluyor.”

Kravat takan suçtan sıyrılıyor

HDP Kadın Meclis Grubu, kadın cinayetlerinde cezai indirimlerin kaldırılması için dün verdikleri kanun teklifinde TCK’nın 62. maddesine eklenen fıkra ve takdir indiriminin kadına yönelik şiddet suçlarında uygulanmasının önüne geçilmesini talep etti. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Van’daki yürüyüşte, günde 5 kadının öldürüldüğünü belirtip şunları söyledi: “Bu memlekette kadın canına kastetmenin caydırıcı bir cezası yok. Bugün 2015’in ilk 10 ayında öldürülen kadınların sayısı Umut Vakfı’na göre 346. Bakın savaşta öldürülen kadınların sayısı değil bunlar. Bu tam bir katliam, kadın kıyımıdır.”

Haberin Devamı