2 işte birden sigortalı olanın emeklilikte prim avantajı var

Haberin Devamı

Aynı anda 2 işyerinden sigortalı olanların prim günü avantajı yok. Ancak 2 yerden bildirilen prim toplamının Sigorta Primine Esas Kazancı geçmesi durumunda, sigortalı, kalan primlerini emeklilikte SGK’dan isteyebilir.

Okurumuz Serhat Aslan, gönderdiği e-mailde ‘İşimin formatı gereği aynı anda 2 işverenin yanında çalışabiliyorum ve her ikisi de beni 30 gün üzerinden sigortalı yaptı. Biri benim adıma 4 bin 320 TL bildirirken, diğer 3 bin 870 TL bildirimde bulunuyor. Bu şekilde iki işyerinden bildirilmemin bana nasıl bir faydası olur?” diye soruyor.

Cevaba geçmeden önce ‘Aynı anda birden fazla sigortalı olur mu?’ konusuna değinmekte yarar var. Çalışma durumuna göre hem (4/a) SSK’lılığı, hem (4/b) Bağ-Kur’luluğu hem de (4/c) Emekli Sandık’lı olmayı gerektirecek şekilde ikisine veya üçüne tabi olacak şekilde çalışması olsa bile bir kişi aynı anda hem SSK’lı, hem Bağ-Kur’lu hem de Emekli Sandık’lı olamaz. Bu durumda kanunen hangisi olması gerekiyorsa onu olması gerekir. Yani üçü birden çakışacak şekilde çalışıyorsa kişi Emekli Sandıklı, SSK ile Bağ-Kur çakışıyorsa SSK’lı olmak zorundadır. Bu kural sigortalılığın tekliği ilkesi gereğidir.

Okurumuz gibi bir çalışan SSK’lı olarak birbirleri alakasız olarak aynı anda birden fazla işverenin yanında çalışabilir. Bu durumda çalıştığı bütün işverenleri tarafından ayrı ayrı SSK’lı olarak SGK’ya bildirilmek zorundadır. Yani işverenlerden birinin ‘Zaten başka yerde sigortalı’ diye ayrıca sigorta bildirimini yapmadığı SGK tarafından öğrenildiğinde ‘Sigortalısının başka işyerinde sigortası olduğu için yapmadığına dair’ savunması geçerli olmaz.

Ne kazandırıyor?

Bir çalışanın aynı anda birden fazla sigortalılık statüsünü gerektirecek şekilde çalışmasındaki sigortalılık durumu ile aynı anda SSK’lı olarak birden fazla işverenin yanında çalışmasındaki sigortalılık durumu farklıdır.

Birden fazla işyerinde çalışmak bilhassa emekliliğiniz için önemli bir avantaj sağlar. Çünkü, her iki işyerinden sigortalı olarak adınıza bildirilen gün ve bildirilen prim emekliliğinizde dikkate alınır.

n Prim gününe etkisi: Her iki işyerinden sigortalı adına bildirilen toplam gün emeklilikteki gün hesabında 30 günü geçmemek üzere dikkate alınır. Çünkü SGK’ya göre bir ay 30 gündür. Bunun için okurumuzda da görüldüğü üzere adına her iki işyerinden de 30 gün üzerinden bildirilmesine rağmen toplam prim günü 60 gün olmaz, 30 günlük sigortalılık hesaplanır. Ama örneğin her ikisinden de 15 gün bildirilseydi bu sefer gün toplamı 30 gün olurdu.

n Prim miktarına etkisi: Her iki işyerinden sigortalı adına bildirilen toplam prim miktarı emeklilikteki prim miktarı hesabında Sigorta Primine Esas Kazancı (SPEK) üst sınırı geçmemek üzere dikkate alınır. Çünkü SGK’ya göre bir ay içindeki kazanç aylık kazancın üst sınırı olarak belirlenmiş miktarı geçemez. Bu miktar asgari ücretin 6.5 katı olduğundan bu dönem (1.7.2013-21.12.2013) için geçerli olan üst sınır 6 bin 639,90TL’dir. Bunun için okurumuzda da görüldüğü üzere adına her iki işyerinden de bildirilen toplam 8 bin 190 TL’ye (4 bin 320 TL+ 3 bin 870 TL) rağmen emeklilik için hesaplanacak kazançta sadece SPEK üst sınırına (6 bin 639,90TL) kadar olan kısmı dikkate alınır. SPEK üst sınırı geçen miktar ise sigortalının talebi halinde sigortalı hissesi (yüzde 14) oranında herhangi bir faiz işletilemeden iade edilir. Buna göre okurumuz SPEK üst sınırından geri kalan (8 bin 190,00-6 bin 639,90) 1 bin 550,10TL sigortalı hissesini SGK’dan talep edebilir.

Askerlik erken emekliliği etkiler mi?

SORU: 1987-88 yıllarında askerlik yaptıktan sonra 1.12.1988 tarihinde sigortalı oldum. Askerliği borçlansam emeklilik yaşımda değişiklik olur mu? Erken emekli olur muyum? (Eyüp Özdoğan)

CEVAP: Sigorta başlangıcınızdan önce askerlik yaptığınız için askerlik borçlanması yapmanız halinde daha erken emekli olabilirsiniz. Yaklaşık 7 ay kadar askerlik borçlanması yapmanız halinde sigorta başlangıcınız geriye gider ve 50 yaş 5 bin 375 günle emekli olursunuz. Askerlik borçlanması yapmazsanız 51 yaş ve 5 bin 450 gün şartı ile emekli olursunuz.

DİĞER YENİ YAZILAR