İşe iade davasını kazanan işçi işyerine başvurmak zorunda

Haberin Devamı

İşten çıkarıldıktan sonra işe iade davası açarak kazanan işçi, eski işyerine 10 gün içinde başvurmak zorunda. Aksi halde, davayı kazansa bile haklarından yararlanması mümkün değil.

SORU: İşveren tarafından verimsiz olduğum gerekçesiyle işten çıkarıldım. İşe iade davası açtım. Dava lehime neticelendi, ancak başka bir işim olduğu için eski işyerime dönmek istemiyorum. İşe dönmezsem davayı kazandığım için eski işverenimden ücret veya tazminat alamaz mıyım? (Yücel Çelik)

CEVAP: İşe iade davasının tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işyerine başvurmak zorundasınız. Bu süre içinde başvurmazsanız davayı kazanmış olmanıza rağmen size yapılan fesih en başından itibaren geçerli olur. Bunun için işvereninizden ücret veya tazminat alamazsınız. Zira işe iade davalarında işçinin 10 iş günü içinde işyerine başvurması halinde; işveren işçiyi çalıştırırsa işçiye 4 aya kadar ücret, çalıştırmazsa 4 aya kadar ücret ve yine en fazla 8 aya kadar (tutarda) tazminat öder. Kısacası işçinin bu haklardan yararlanması için 10 iş günü içinde işyerine başvurması gerekir.

Hizmet zammının emekliliğe etkisi var mı?

SORU: SSK’dan emekliliğimi hakettim, halen çalışıyorum. Askerliğimi yedek subay olarak SSK’lı olmadan önce yaptım. Emekli Sandığı ‘1 yıl hizmet süresi + 3 ay fiili hizmet zammı’ olmak üzere toplam 1 yıl 3 ay bildirdi. 3 ay fiili hizmet zammı, sigortalılık süresine ve/veya prim günüme eklenir mi? (Ahmet Ömür)

CEVAP: Fiili hizmet zammı süresi SSK’dan emekliliğinizde gün ve sigortalılık süresi miktarının tespitinde değerlendirilir. 3 aylık fiili hizmet zammınız hem prim ödeme gün sayınıza hem de sigortalılık sürenize ekleneceğinden ilk sigortalılık tarihiniz öne çekilir. Ancak Emekli Sandığı’ndan değil, SSK’dan emekli olacağınız için emeklilikte tabi olduğunuz yaştan 3 aylık süre indirilmez.



İş güvenliği kursuna gitmek şart

SORU: “İş güvenliği uzmanı olacak yeni meslekler” yazınızı okudum. Ben de biyolog olarak yeni değişiklikle iş güvenliği uzmanı olabiliyorum. Kanun yayınlanmadı ama bilgi almak için bazı kurslarla görüştüm ama yüksek fiyat istiyorlar. Bu kursa gitmeden iş güvenliği uzmanı olamaz mıyım? (Sibel Mert)

CEVAP: İş Güvenliği Uzmanları’nın Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hk. Yönetmelik gereği eğitimin süresi toplam 220 saattir. Bunun 90 saati uzaktan eğitim, 90 saati örgün eğitim ve 40 saati iş güvenliği uzmanı bulunan bir işyerinde yapılacak pratik eğitimden oluşur. Uzaktan ve örgün eğitim Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kursta alınır. Eğitimlerini ve stajını başarıyla tamamlayan adaylara eğitim katılım belgesi verilmektedir. Aday bu belge ve bakanlıkça ilan edilecek diğer belgelerle birlikte; yılda üç kez Bakanlık tarafından yaptırılacak iş güvenliği uzmanlığı sınavına başvuru yapma hakkı kazanır. Bu sınavda 70 puan alan aday ‘C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı’ belgesi almaya hak kazanır.

Gazetecilere erken emeklilikte son hafta mı?

Gazetecilerin yıpranma hakları 6385 sayılı Kanun ile yeniden sağlandı. Kanunla, 1.10.2008 tarihinden önce olduğu gibi gazeteciler yıpranma haklarından 1.2.2013’ten itibaren yararlandı. Ayrıca yıpranma hakkının kaldırıldığı 1.10.2008’e kadar geriye dönük yararlanma imkanı da verildi. Bu haktan yararlanacak gazetecilerin ilgili sosyal güvenlik merkezine sarı basın kartı ekli dilekçeyle başvurması ve yıpranma hakkı istediği dönemle ilgili sürelere ait hesaplanacak prim/kesenek farklarını 1.8.2013’e kadar ödemesi gerekir. Aksi hale hesaplanacak olan fark prim için gecikme zammı ve cezası ödemek zorunda. Yani geriye dönük yıpranma hakkından yararlanmak isteyen gazetecinin 1.8.2013’e kadar başvurmaması, gazetecinin bu haktan bir daha yararlanamayacağı, hakkının düşeceği anlamına gelmiyor. Sadece yıpranma hakkı için ödemesi gereken prim farkını gecikme zamlı ve cezalı şekilde ödemesi anlamına geliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR