Bu kez 5 Nisan’da tasarruf değil teşvik paketi açıklandı

Haberin Devamı

1990’lı yılları hatırlarsanız, öne çıkan tarihlerden birisi 5 Nisan 1994 tasarruf kararlarıydı. Yaşadığımız istikrarsızlıkların yoğunlaştığı 90’lı yıllarda yaşanılan ekonomik bunalım sonucu açıklanan tasarruf paketlerindendi. Devalüasyon yaşanmıştı... Ekonomik buhran yaşanmıştı... O zaman ki hükümet vatandaşa kemer sıkma politikası uygulamıştı. Tarih; 5 Nisan 2012... Bu sefer kişi başına gelirin 11bin lira olduğu ülkemizde coğrafik, konjonktürel, terör vs. gibi etkenlerden dolayı bilhassa kalkınma sorunu yaşayan illerimizde kalkınma sorununun çözümü için Başbakan geniş çaplı teşvik paketini açıklandı. Teşvik paketi; TOBB, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve YASED başta olmak üzere ilgili bütün sivil toplum kuruluşlarıyla, birliklerle, derneklerle, bireysel yatırımcılarla ortak hazırlanmış. Bu paketle; cari açığın azaltılması amacıyla, ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin, ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılması hedefleniyor... Bu hedefler doğrultusunda; en az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılmasını, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesini, destek unsurlarının etkinliğinin artırılmasını, kümelenme faaliyetlerinin özellikle desteklenmesi, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi sağlanacak...

Yeni teşvik sistemi 4 ana bileşenden oluşuyor...

Bu hedefler doğrultusunda yeni teşvik sisteminin 4 ana bileşenden oluşuyor. Buna göre; yeni sistemle KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ki; bu asgari ücret üzerinden yapılacak, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği, KDV iadesi desteğini sağlanacak.

6 bölge kalkınma politikası

Yeni Teşvik Sistemi hazırlanırken, TÜİK’in elindeki 61 ayrı kriter üzerinden iller sınıflandırılmış ve 6 bölgesel kalkınma politikası belirlenmiştir. Buna göre örneğin; 6. bölgede yatırım yapanların SSK işveren payı, SSK işçi payı ve Gelir Vergisi stopajı ödemeyecek. Kısacası “0” maliyet...

***


Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar çalışabilir mi?

SORU: 1.500 iş gününü yurt dışı borçlanması ile tamamlayarak 2010 da emekli oldum. Yine çalışmaya başlasam emekli maaşım kesilir mi? (Demir Kara)

CEVAP: yurt dışında çalıştıktan sonra yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar kesin dönüş yapmaları sonucu emekli olabilir. Yurtdışı borçlanması yaparak aylık bağlandıktan sonra yurtdışında çalışanlar veya ikamete dayalı sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almayı sürdürenlerin emekli aylıkları kesilmektedir. Normal emekli olanların aylığı kesilmezken, yurtdışı borçlanması yapanların aylığının kesildiğine dikkat edilmelidir. Ancak yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlar Türkiye’de sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilir.

***


Asgari işçilik tespitlerine hızlı çözüm

SGK tarafından; işin kaç işçiyle ne kadar sürede yapıldığının saptanması için yapılan işlem olan asgari işçilikte hızlı çözüm için köklü bir değişiklik yapıldı. Buna göre asgari işçilik incelemesinde uygulanan asgari işçilik oranlarından tebliğde yazılı olmayanlar artık Ankara’da tek merkezde yapılmayacak bunun yerinen koordine il müdürlükleri tarafından yapılacak. Bu şekilde asgari işçilik incelemesi yapılan işle ilgili asgari işçilik oranın tespit işlemi yapılan yönetmelik değişikliği gereği, ilgili Daire başkanlığı yerine taşrada koordinatör il müdürlüğüne bırakılmıştır.

***


Naci Şahin’in ölüm yıldönümü

Muğla SGK İl Müdürü makamında menfur bir saldırı sonucu vurulan Naci Şahin Üstat’ın ölümü üzerinden tam bir yıl geçti. Gecesini gündüzüne katıp çalışırdı. Yürekli, İyi bir yöneticiydi. Aramızdan ayrılalı 1 yıl oldu... Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.

***


Borçlu Bağ-Kurlu’ya sağlık yardımı yok

SORU: Bağ-Kur’a birikmiş borcum var ve tedavi görmem gerekiyor. Borcum olduğu halde sağlıktan yararlanabilecek miyim? (Evren Akın)

CEVAP: Bağ-Kur (4/b) kapsamındaki sigortalılar için GSS kapsamında sağlıktan yararlanabilmeleri için En az 30 günlük sigortalarının olması yanında 60 günden fazla prim borcu olmaması, şartları aranmaktadır. Eğer Bağ-Kur sigortalılarının 60 günden fazla prim borcu varsa, kendileri ve eş-çocukları sağlık yardımlarından yararlandırılmıyor. Sadece 18 yaş altı çocukları sağlıktan yararlanabiliyor. Bununla birlikte; Bağ-Kur sigortalıları borçları için tecil ve taksitlendirme talebinde bulunup, taksitlerini düzenli olarak öderlerse sağlıktan yararlanıyorlar. Bağ-Kurlu sigortalı borcunu ödemez veya taksitlendirmezse sigortalının 18 yaş altı çocukları hariç olmak üzere bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunanlardan, kanunun (60/g) bendi kapsamında tescil edilenler de prim ödeyebilecek. Bu şekilde Bağ-Kurlu’nun eşi ve çocukları sağlıktan yararlanabilecek. Ancak ödeme zorunlu değil, sadece GSS primi ödenmediği veya Bağ-Kur borcu ödenmediği ya da taksite bağlanmadığı sürece sağlıktan yararlanamayacaklar.

DİĞER YENİ YAZILAR