31 Ocak’a 2012’ye kadar gelir tespiti yaptırın yoksa para cezası var

Haberin Devamı



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni yıla 74 milyonu ilgilendiren bir uygulama ile başladı. Uygulamanın sloganı, ‘Herkes Genel Sağlık Sigortası Olacak’. Buna göre Yeşil Kart dahil herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar gelir durumuna göre, prim ödeyerek veya ödemeyerek sağlık yardımından yararlanacak. Bunun için öncelikle, gelir tespitinin nasıl yapılacağını izah eden yönetmelik 28 Aralık 2011 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

1 Ocak 2012 tarihi itibariyle kapsama sosyal güvencesiz olarak girenler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından resen tescili yapılacak. Bu kişiler bir ay içinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde kayıtlı ikametgahının bulunduğu il veya ilçe sınırları içindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuracak. Ancak, kişiye kanun temsilci atanması durumunda, bu kişi adına başvuru işlemi kanun temsilcisi, özürlülük ve yaşlılık gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak olanların ise vekili tarafından yapılabilecek. Gelir tespiti yapılması için başvuracak kişiler, gelir tespitine esas teşkil edecek göstergeleri içeren başvuru formu ile müracaat edecek.

Ölçüm nasıl yapılacak?

Gelir tespitinde, aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilecek. Gelir tespit yönteminde, Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmet Projesi (BSYHP) üzerinden puanlama formülü esasına göre belirlenecek hane geliri ve kişi başına düşen gelir kullanılacak. Puanlama formülünde kullanılacak haneye ilişkin veriler, BSYHP’den ve hane ziyaretinden elde edilen bilgilerden oluşacak. Aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarının tespitinde, puanlama formülünün gelir, harcama ve servet verileri dikkate alınarak geliştirilen gelir tespit ölçütleri kullanılacak. Gelir tespiti yöntemi olarak kullanılacak olan puanlama sisteminde ayrıca;

- Kişilere ait taşınır ve taşınmazlar ile bunlardan doğan haklar,

- Bankaların muvafakati alınmak suretiyle SGK tarafından Bakanlığa sağlanacak olan aile bireylerinin bankalardaki tüm hesaplarına ilişkin bilgiler,

- Sürekli olarak alınan nakdi ve sosyal yardımlar dikkate alınacak. Bakanlık veya SGK tarafından aile bireylerine ilişkin, aile içinde kişi başına düşen geliri etkileyecek diğer unsurların belirlenmesi halinde, bu unsurlara göre vakıf personeli tarafından yapılacak tespitler sonucu elde edilen bilgiler de kişilerin gelir tespitinde dikkate alınacak.

Geniş aile

Gelir tespitinde esas alınacak aile bireylerine büyükanne ve büyükbaba dahil... Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınacak. Ancak gelir testine tabi olan aile bireylerinin tamamı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim ödemesi söz konusu olmayacak. Eşlerden hangisinin GSS hangisinin bakmakla yükümlü olunan kişi olacağını kendileri belirleyecek. Primler genel sağlık sigortalısı olan eş için ödenecek. Diğer eş ve çocuklar Genel Sağlık Sigortalısı’nın bakmakla yükümlü olduğu kişiler olarak sağlık hizmeti alacak. Ancak eğitime devam etmeyen 18 yaşından büyük erkek çocuklar için, kişi başına düşen gelir durumuna göre genel sağlık sigortası primi ödenecek.

Gelir tespiti neticesinde; kişiler ya prim ödeyerek ya da ödemeyerek sağlık yardımından yararlanacak. Buna göre;

- Aile içindeki kişi başına düşen gelir tutarı asgari ücretin üçte birine kadar olanların genel sağlık sigortası primlerini devlet ödeyecek. Bununla birlikte; yeşil kartlılardan vizesi biten yeşil kartlılarda gelir testi yaptırmaları gerekecek. Yapılacak gelir testine göre aile içindeki kişi başına düşen gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden az olursa, primleri devlet tarafından karşılanmak suretiyle sağlık hizmeti alacak. Kişi başına düşen gelir tutarının asgari ücretin üçte birini aşması halinde, aşağıda belirtilen usule tabi olacak.

- Kişi başına düşen gelir tutarı;

- Asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar, asgari ücretin üçte biri üzerinden,

- Asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında olanlar, asgari ücret tutarı üzerinden,

- Asgari ücretin iki katından fazla olanlar ise asgari ücretin iki katı üzerinden,

Yüzde 12 oranında genel sağlık sigortası primi ödeyecekler.

Sosyal güvencesi olmadan 1 Ocak itibarıyla yeni sisteme girecek olan kişilerin 31 Ocak 2012’e kadar gelir tespiti yaptırmaları gerekir. Gelir tespiti yaptırmayanların primleri iki asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanacak. Bu nedenle gelir testi yaptırılması çok önemli.

*****


Mustafa Kuruca, SGK Başkan Yardımcılığı’na atandı

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki hizmetine 1995 yılında sigorta müfettişi olarak başlayan ve uzun yıllar İstanbul’da İl Müdürü olarak devam eden sayın Mustafa Kuruca yaklaşık 6 aydır vekaleten yürüttüğü Kurum Başkan yardımcılığı görevine asaleten atandı. Atamanın kendisine ve Kuruma hayırlı olmasını dilerim...

*****


Yeni yılınız kutlu olsun!

2012 yılının ülkemiz ve tüm insanlık için huzur, bereket ve esenlik dolu bir yıl olmasını temenni ediyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR