Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ın röportajında atlanan çok önemli ayrıntı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe'deki ofisinde Al Jazeera'den Jamal Elshayyal'e konuştu. Erdoğan, yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan Kürt sorununa, Gezi Parkı eylemlerinden cumhurbaşkanlığı seçimlerine pek çok konuda soruları yanıtladı.

Erdoğan'ın röportajında atlanan çok önemli ayrıntı!

Başbakan'ın röportajında dikkat çeken kısım ise Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yaptığı açıklamaydı.Erdoğan, 'arkadaşlar isterse 3 dönem şartı kalkabilir' dedi.

Anket

Sizce 3 dönem kuralı kalkmalı mı?

Evet
Hayır
Fikrim yok






İşte o röportajdan dikkat çeken bölümler:

Al Jazeera: Pek çok kez hükümetinizi indirmek için bir komplo olduğunu söylediniz. Sizce arkasında kim var? Ne kazanmayı hedefliyorlar ve bu komplonun varlığına dair kanıtınız nedir?

Recep Tayyip Erdoğan: Bizim partimiz neredeyse anayasa değiştirebilecek oy çokluğuna ve parlamentoda milletvekili sayısına sahipken, kapatılmayla karşı karşıya kalmıştır.

Bu kapatılmanın gerekçesi neydi biliyor musunuz? Ağırlıklı olarak bir gazetenin haber kupürleriydi. Bu haber kupürlerinin içerisinde de ağırlıklı olarak, mesela örnek veriyorum; İspanya’da yaptığım bir konuşmada inancı sebebiyle başını örten kızlarımızı savunmaktı. Bu benim partimin kapatılması gerekçeleri arasında yer aldı.



Böyle bir şey olabilir mi? Bu inanç özgürlüğü değil mi? İnanç özgürlüğüne müsamaha göstermeyen bir anlayış ve bu zihniyet bizim partimize kapatma davası açtı.

PARTİ PROGRAMIMDA LAİKLİK VAR

Bizim partimizin kapatılması için laikliğe karşı diye de bir gerekçe getirdiler. Halbuki benim partimin programının içerisinde laikliğin tanımı vardır. Laikliğin tanımını da, uygulamasını da bugüne kadar dört dörtlük yapmışızdır.

Nedir sizin laiklik anlayışınız derseniz, o da şudur. Bizim laiklik anlayışımız; devlet her inanca eşit mesafededir, her inancı korumakla da mükelleftir. Hangisi olursa olsun. İster Müslüman olsun, ister Hıristiyan olsun, ister ateist olsun, kim olursa olsun. Onu korumakla mükelleftir.

Şu anda bizim iktidarımızın Türkiye’de yaptığı da budur. Bunu da başarıyla sürdürdüğümüze inanıyorum. Başarıyla da bu süreci devam ettiriyoruz.

Burada bir şeyi görmemiz lazım. Vesayet demokrasiyle bağdaşmaz. Bunu bilmemiz lazım. Jüristokrasiye (yargıçlar iktidarı) asla ülke teslim edilmez. Eğer siz jüristokrasiye ülkeyi teslim edecek olursanız, o ülkenin vay haline.

Biz yargıdan sadece adaletin bağımsız bir şekilde tecellisini, ama aynı zamanda tarafsız bir tecellisini bekleriz. Çünkü yargı tarafsız ve bağımsız olmalıdır. Yargı, "yürütmeye veya yasamaya üstünüm" dememeli.

Bizde kuvvetler ayrılığı esastır. Bunlar birbirleriyle müdahale etmeksizin, o ülkede yaşayan insanların huzur ve mutlululuğu için ellerinden geleni yapmalıdırlar diye inanıyoruz.

Al Jazeera: Türkiye’de haftalar içinde yerel seçimler olacak. Sonra da cumhurbaşkanlığı seçimleri geliyor. Seçimlerde ne kadar kendinize güveniyorsunuz. Partinizin kuralı gereği üçüncü kez milletvekili olamayacaksınız. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak mısınız?

Şu anda 30 Mart Yerel Seçimleri için yaptırdığımız bütün kamuoyu araştırmaları bizi açık ara birinci parti olarak gösteriyor. Daha önce 16 büyükşehirdi, bu seçimde 30 büyükşehir seçimi yapılacak. Bütün temennim bu 30 büyükşehirde partimizin çok güçlü bir şekilde çıkmasını sağlamak. Diğer 51 ilde aynı şekilde güçlenerek çıkmasını sağlamak.

Bu 30 büyükşehir, seçmenin yüzde 75’ini teşkil ediyor. Bu yüzde 75’in içerisinde alacağımız çok ciddi bir oy oranıyla inşallah Türkiye’nin birinci ve güçlü partisi olduğumuzu yaşamak ve halkımızla paylaşmak istiyoruz.

ARKADAŞLARIMIZ İSTERSE 3 DÖNEM ŞARTI KALKAR

Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı Seçimi var. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak partimizin vereceği karar bizim için baş göz üstündedir. Ama şu anda bizim hedefimiz 30 Mart seçimleri. 30 Mart seçimine endeksli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Partimizdeki kuruluşta aldığımız prensip kararı üç dönem arka arkaya milletvekili olan bir dönem ara vermek durumundadır. Ondan sonra tekrar aday olabilir. Bu şu anda bizim partimizde geçerlidir. Bu kararı değiştirebilecek merci de partimizin genel kuruludur. Başka bir merci de bunu değiştirmez.

Ben kendim böyle bir teklifi asla getirmem.

Haberin Devamı