Gazete Vatan Logo

Erbil’e 50 kilometre!

Irak Ordusu, Kerkük ile Erbil arasında peşmerge kontrolündeki Türkmen nüfusun yoğun olduğu Altunköprü’ye girdi. Erbil’e 50 km uzaklıktaki şehirde yaşanan kısa süreli çatışmaların ardından peşmerge çekildi, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri kontrolü sağladı

Erbil’e 50 kilometre!

Referandum krizinin ardından Kerkük’e operasyon düzenleyip kontrolü ele geçiren Irak ordusu ile Haşdi Şabi milisleri, dün de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil yolu üzerindeki Altunköprü (Pirde) ilçesine doğru harekete geçti. Kerkük’ten çekilip, Türkmen nüfusun yoğunlukta olduğu Altunköprü civarına mevzilenen peşmerge, ilk etapta Irak Ordusu ve Haşdi Şabi güçlerine karşı mukavemet göstererek çatışmaya girdi.

Karşılıklı top atışı

Sabah 08.00 sıralarında başlayan ve ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda peşmerge saflarından atılan güdümlü anti-tank füzesi Milan ile Haşdi Şabi’ye ait iki zırhlı araç ve bir Irak tankı imha edildi. Buna karşılık veren Irak Ordusu’nun top atışında peşmergeler yaralandı. Altunköprü’ye giren Irak Ordu birliklerine helikopterlerin havadan destek verdiği de görüldü. Ancak akşam saatlerine kadar çatışmalarda ölü ya da yaralı bilgisine dair bir açıklama yapılmadı. Çatışmanın devamında ise IKBY tarafından askeri sevkiyat yapıldı. Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı, 10’dan fazla Hummer ve bir Abrams tankının imha edildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

26 peşmerge öldü

Irak Ordusu’nun top, havan ve ağır silahlarla karşılık vermesi üzerine ilçede bulunan Barzani’ye bağlı peşmergeler Erbil’e doğru çekildi. Irak güçleri belediye binası ve ilçenin girişine Irak bayrağı astı. Barzani’nin partisi KDP’ye bağlı peşmergelerin, Erbil’e 20 km uzaklıktaki Kuştepe kasabasının 5 km. dışında bulunan ‘Erbil Feed’ adlı hayvan yemi üretimi yapan fabrikanın bulunduğu bölgeye çekildiği bildirildi. Peşmergelerin çekilmesinin ardından Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Terörle mücadele, federal polis ve Haşdi Şabi güçleri, Altunköprü’de güvenliği sağladı” denildi. Peşmerge Bakanlığı Kerkük Güney Cephesi Sorumlusu Wasta Resul, operasyonların başladığı günden düne kadar 26 peşmergenin öldüğünü 67’sinin ise yaralandığını açıkladı.

Türk gazeteciler iki ateş arasında kaldı

AA ekibi ve Türk gazeteciler, Irak güvenlik güçlerinin Erbil-Kerkük karayolu üzerindeki peşmerge mevzisine saldırısı sırasında çatışmanın ortasında kaldı. Kısa sürede 10’dan fazla havan topunun düştüğü noktada gazeteci grubundan yaralanan olmazken, etrafa saçılan şarapnel parçalarından dolayı AA ekibinin aracı zarar gördü.

Haberin Devamı

10 bin kişi yaşıyor

Önceki gün Irak Türkmen Cephesi (ITC) lideri Erşat Salihi’nin iddiasına göre Kürt gruplar ITC’nin ilçedeki binasına otomatik silahlarla saldırmıştı. Saldırgan grup açtığı ateşin ardından binayı ateşe vererek büyük hasar oluşmasına yol açmıştı. Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı ve Zap nehrinin geçtiği Altunköprü’nün alınmasıyla Kerkük çevresindeki tüm bölgeler Irak ordusunun denetimine geçti. Yerel kaynaklar ilçe merkezindeki sivillerin büyük bölümünün çatışma endişesiyle dün evlerini terk ettiğini ifade ediyor. Peşmerge güçleri Irak ordusunun Erbil’e ilerleyişini durdurmak için Zap Nehri köprüsünü havaya uçurduğu iddia edildi.

Hedef Türkiye sınırı mı?

Erbil’de yaşayanlar Irak ordusunun kente girmesinden endişe ediyor. Önceki gece ordunun kente ilerlediği iddiaları üzerine Erbilliler sokağa çıkıp gösteri yapmıştı. Bölgedeki uzmanlar ise Irak ordusunun Türkiye sınırına kadar ilerleyeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Yeni sınır kapısı

İddiaya göre Türkiye sınırını kontrol etmek isteyen Irak Ordusu Türkiye’nin açmayı düşündüğü yeni sınır kapısı Ovaköy’ün karşısında bulunan Dayrabun kırsalına kadar ilerleyecek. Böylelikle Irak hükümeti Duhok’un batısını kontrol altına alarak Türkiye ile yeni sınır kapısını (Ovaköy) açacak.

KERKÜK İL MECLİS ÜYESİ ÇATIŞMA GECESİNİ ANLATTI

‘Irak ordusu Kerkük’ü 3-4 saatte ele geçirdi’

Kerkük İl Meclis Üyesi Türkmen Ali Mehdi Sadık, Irak ordusu ve Haşdi Şabi birliklerinin başlattığı operasyonların perde arkasını DHA muhabirine anlattı: “O gece Irak hükümetinin tüm çağrılarına karşı KDP peşmerge grubu teslim olmak istemedi. Ama KYB peşmergeleri, Irak ordusunun gücünü görünce çekildi. Bunu herkes bilsin devlet devlettir. Devletin karşısında kimse duramaz. O gece biz hakikaten çok zor saatler yaşadık. Kerkük’ün Eski valisi Necmettin Kerim bütün Kürtleri caddelere silahlı olarak çağırdı. Sanki Irak ordusu düşman bir ordu gibi geliyor. Hâlbuki Irak anayasasına göre Kerkük ve tüm kasabaları Irak’ın kontrolü altında olması gerekiyordu. Büyük çatışmalar olmadan KYB peşmergeler geri adım attı, Irak ordusu 3-4 saat geçmeden Kerkük’ün bütün etrafını kontrol altına aldı.”

Haberin Devamı

‘Swat’lar KDP binasına girdi

Kerkük’te kontrolü ele geçiren Irak ordusu ve Haşdi Şabi birlikleri, operasyonlarını sürdürüyor. Irak Ordusunun özel komando birlikleri Swat timleri ağır makineli silah ve araçlar ile binanın etrafını sararak olası bir çatışmaya karşı tedbir aldı. Ardından da KDP binasına girilerek kontrol sağlandı.