Gazete Vatan Logo

Kara bulutlar çöktü

Piyasalardaki küresel büyüme endişelerine Deutsche Bank’ın ödemelerini yapamayacağı tedirginliği eklenince, borsalar kıpkırmızı oldu. Banka, ‘Kaya gibi sağlamız’ açıklaması yapsa da piyasalar diken üstünde. Gözler Fed Başkanı Yellen’in konuşmasına çevrildi.

Kara bulutlar çöktü

Küresel piyasalar yılbaşından bu yana ‘kırmızı’dan ‘yeşil’e bir türlü geçemedi. Geçen hafta Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) ‘bu yıl faiz artışına gitmeyeceği’ dedidokusuyla iyimser havanın estiği piyasalara yeniden kara bulutlar çöktü. Çin, petrol fiyatları ve küresel büyüme endişelerine; Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın 1.75 milyar euro tutarındaki tahvil kuponlarının ödemelerini yapmakta güçlük çekebileceği haberi eklenince piyasalarda sert dalgalanmalar yaşandı.

Avrupa’da hisse senetleri düşüşünü 7’nci güne taşıdı. Bankacılık hisselerinin öncülüğünde Frankfurt, Londra, Paris, Madrid, Milano, Amsterdam borsalarında yüzde 2’den fazla gerilemeler görüldü. Atina Borsası’nda kan kaybı sürdü, endeks 29 Aralık 1989’dan bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

Almanya Maliye Bakanı ve Deutsche Bank CEO’sunun ‘Endişelenecek bir şey yok’ açıklamalarıyla gün sonunda düşüşler hız kesti.

Asya’da borsaların birçoğunda tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Japonya’da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, global piyasalarda yaşanan gerilemeye bağlı olarak günü yüzde 5’in üzerinde kayıpla kapattı. Nikkei Endeksi, yüzde 5.40 düşüşle 16.085 puandan, Topix Endeksi yüzde 5.51 gerilemeyle 1.304 puandan günü tamamladı. Nikkei Endeksi 2013 yılı Haziran ayından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşamış oldu. Japonya’nın gösterge konumdaki 10 yıl vadeli devlet tahvillerinde faiz oranı ilk kez negatif seviyeye indi.

Haberin Devamı

Bankalar tedirgin ediyor

Analistler, “Yunanistan, Deutsche Bank, petrol tümü birden kötü haber. Yatırımcılar şimdi kafalarını ellerinin arasına almalı” değerlendirmesini yaptı. Piyasalar ayrıca zayıf kârların ve küresel piyasalardaki kargaşanın, faiz ödemesi gerçekleştirecek bankalar için durumu daha da zorlaştıracağına ilişkin endişe duymaya başladı. Bağımsız araştırma şirketi CreditSights’e göre, Deutsche Bank da gelecek yıl bu tip ürünlerin faizlerini ödemekte zorlanacak.

“Bu tahvillere ilişkin endişeler, Avrupa bankacılık sisteminin zayıf olabileceği ve yavaşlayan büyümeye düşünülenden daha dayanıksız olabileceğine ilişkin korkuları temsil ediyor” diyen Brandywine Global Investment Management LLC fon yöneticisi Gary Herbert, “Bu küresel büyüme endişelerinin merkezinde bulunuyor. Ve pek hoş görünmüyor” dedi.

Haberin Devamı

İçinde bulunulan piyasa koşullarında Fed Başkanı Janet Yellen’in bugün ve yarın ABD Kongresi’nde yapacağı konuşmanın önemi daha da arttı. Yellen’in 6 ayda bir Temsilciler Meclisi ve Senato komitelerine yaptığı konuşmadan faiz stratejisiyle ilgili ipuçları alınmaya çalışılacak. Fed 10 yıl aradan sonra Aralık 2015’te faizleri artırırken, Başkan Yellen ilk sinyali ABD Kongresi’nde vermişti.

Kaya gibiyiz...

Deutsche Bank, Avrupa’da borsaların düşmesine neden olan ‘Faiz ödemelerini gerçekleştiremeyecek’ dedikoduları üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı. Bankanın CEO’su John Cryan’ın piyasaya yeniden güven vermek amacıyla bankanın kesinlikle kaya gibi sağlam olduğunu vurguladı. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Deutsche Bank’a ilişkin bir endişesinin olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Dolar dalgalandı

Küresel piyasalarda yaşanan satış dalgası Borsa İstanbul’u da olumsuz etkiledi. Gün içinde 70.373 seviyesine kadar gerileyen BIST-100 endeksi yüzde 0.82 düşüşle 71.415 puandan kapandı. Hisse senetleri piyasası dolar/TL’deki gerilemenin desteğiyle kapanışa yakın kayıplarının bir kısmını telafi etmiş oldu. Dün güne 2.9550 civarında başlayan dolar/TL gün boyunca her iki yönlü dalgalandı. ABD piyasaların açılışına doğru dolardaki değer kaybı ile birlikte kur yönünü aşağı çevirerek 2.9370’e indi.