Gazete Vatan Logo

Rusya-Ukrayna savaşında son durum... Kiev yakınlarına gelen Rus tankları pusuya düşürüldü...

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan kanlı savaşta 15. güne girildi. Bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Ukrayna, Mariupol çocuk hastanesine yapılan saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. IMF, Ukrayna'ya 1.4 milyar dolar tutarındaki acil durum finansmanını onaylarken ABD'den korkunç bir uyarı geldi.. Kiev yakınlarına kadar gelen Rus konvoyu ise göstere göstere pusuya düşürüldü.

Rusya-Ukrayna savaşında son durum... Kiev yakınlarına gelen Rus tankları pusuya düşürüldü...

Ukrayna'da Rus ordusuna karşı direniş devam ediyor. Ülkenin pek çok yerinden bombalama ve çatışma haberleri geliyor. İşte Ukrayna'da yaşanan son dakika gelişmeleri...

02.12: Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, yayınladığı video mesajda kadın doğum hastanesinin bombalanmasının ardından geçen süreci "iki günlük cehennem" olarak nitelendirdi. Boyçenko, Rus hava araçlarının sivil binaları vurduğunu ve yaşlı, kadın, çocuk demeden sivilleri katlettiğini öne sürdü. Boyçenko, "Bu, Putin ile birlikte Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen bir soykırım" ifadesini kullandı.

01.32: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, Rusya'nın kimyasal silah kullanabileceğine yönelik uyarıda bulunurken, "ABD, gerginliği tırmandıracak adımlar atmaktan kaçınıyor. Uluslararası bir savaşa yol açmayacağız." şeklinde konuştu.

Psaki, Ukrayna'daki savaş hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmenin yaklaşık 1 saat kadar sürdüğünü belirtirken, görüşmeyi "yapıcı" ve "uzun" olarak nitelendirdi. Psaki, Başkan Biden'ın Ukrayna'daki savaş hakkında Türkiye hükümetine barış için verdiği destekten dolayı teşekkür ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

00.07: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri yükseldi.

00.05: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB Liderler Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) hızlı katılım talebini desteklemediğini ifade etti.

23.30: Eğlence sektöründe dünyanın en büyük medya şirketi olan The Walt Disney Company de Rusya'daki faaliyetlerini askıya alma kararı aldı. Şirket sözcüsü, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "amansız saldırısı" ve "derinleşen insani kriz" nedeniyle Rusya'daki tüm işlerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

23.15: Rusya yarından itibaren Kiev, Çernihiv, Sumi, Harkiv ve Mariupol'den insani koridorları açacağını duyurdu. RİA haber ajansının aktardığına göre; Moskova yönetimi, koridoru kullanmalarına izin vermek için insanların ve araçların listesinin önceden verilmesini şart koştu.

Haberin Devamı

22.48: Ukrayna’nın güneyindeki Mariupol kentindeki çocuk ve doğum hastanesi Rusya tarafından vurulmuştu. Dünyanın tepkisini çeken olayın ardından Rusya saldırı iddialarını reddederek, bunun Rus karşıtlığını arttırmaya yönelik bir provokasyon girişimi olduğunu savundu.

22.29: Ukraynalı askerler tarafından düşürülen bir Rus savaş uçağının esir alınan birinci sınıf pilotu Aleksandır Krasnayarzev, sivil alanları vurduklarını itiraf ederek meslektaşlarına seslendi. Krasnayarzev, "Ukrayna topraklarında savaş amaçlı uçuşlarda yer aldım. 3 kere uçuş gerçekleştirdim üçüncüsünde vuruldum. Bize askeri alanlar üzerine çalıştığımız söylendi, ancak verilen koordinatların Çernigov’da sivil yerleşim yerlerine ait olduğu çıktı. Öte yandan biz kontrol edilemeyen bombalar kullanıyoruz, daha fazla can kaybına ulaşabilmek için. Hava saldırılarımız sonrasında yerleşim yerlerinin yerle bir edildiğini kendi gözümle gördüm. Mariupol şehrinde çocuk hastanesi vuruldu. Rus askerlerine sesleniyorum. Ukrayna karşısında savaşa girmeyin. Çocukları ve kadınları öldürmeyin" dedi.

Haberin Devamı

22.17: Ukrayna’nın savunma sanayi firmalarının çatı yönetim kuruluşu UKROBORONPROM, hazırladığı video klip ile Rus askerlerine çağrıda bulunarak, çalışır durumdaki savaş uçağını Ukrayna’ya teslim edenlere 1 milyon dolar para ödülü verileceğini açıkladı.

22.16: Sumi kentindeki tahliyelere ilişkin açıklama yapan Ukrayna Acil Durumlar Servisi, tahliyede 2 bin 664 otomobil ve 54 otobüsün kullanıldığı bildirilerek, tahliye boyunca sağlık ekipleri ve özel psikologlar görev başında olduğu ifade edildi. Servis, Sumi kentinde yapılan tahliyede 12 bin kişi güvenli bölgelere sevk edildiğini aktardı.

22.01: Rusya Savunma Bakanlığı, yarın 10.00'da Ukraynalıların Rusya'ya tahliyesi için insani koridorları açacağını duyurdu.

21.30: Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını, Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak ve Avrupa ekonomisini güçlendirmek gibi konuları ele almak üzere Fransa’nın Versay kentinde bir araya geldi.

Haberin Devamı

20.00 Rusya, 31 Aralık 2022 sonuna kadar otomobil, uçak, insansız hava aracı ihracatını yasakladı.

19.52: Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana Kiev’i yaklaşık 2 milyon kişinin terk ettiğini ifade etti.

19.40: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretlerini devam ettirdiklerini belirterek, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin her iki tarafla konuşabilmesinin ve çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunu ifade etti.

19.31: Rusya’nın Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ni ele geçirmesinin ardından Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (ENERGOATOM) santral hakkında açıklama yaptı. ENERGOATOM tarafından yapılan açıklamada, "Rusya, Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde üretilen elektriği Kırım ve Donbass’a aktarmak istiyor. Ancak bunu fiziken yapamayacaklar" denildi.

19.30: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı tarafından kendilerine uygulanan ekonomik ambargolar için, “Zaten uygulanacaktı” dedi.

18.57: Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICIRC) Mariupol'deki Heyet Başkanı Sasha Volkov yayınladığı sesli mesajında, kentteki yiyecek ve su kaynaklarının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaştığına dair haberler olduğunu aktardı. Volkov, birçok ailenin çocuklarını beslemek için yiyeceklerinin tükendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde durumun daha kötü olduğunu ve insanların "yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını" aktardı.

Mariupol'da "sebzelerin karaborsaya" düştüğünü ifade eden Volkov, kentte et ve benzeri gıdaların ise bulunmadığını belirtti. Kentteki ilaçların da azaldığını dikkat çeken Volkov, bazı hastanelerin çalışmaya devam etmesine rağmen, şehrin eczanelerinin "dört ila beş gün önce yağmalandığını" belirtti. Volkov, "Çoğumuz, nem ve soğuk nedeniyle hastalanmaya başladık" ifadelerini kullanarak, insanların farklı ilaçlara ihtiyacı oluğunu ve özellikle diyabet ve kanser hastaları için kentte ilaç bulunamadığını belirtti.

18.40: Rusya ve Ukrayna arasında yapılan geçici ateşkesi anlaşması kapsamında başkent Kiev’e 20 kilometrelik Irpin’de tahliyeler bugün de devam etti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irpin’den 200’ü çocuk toplam 2 bin kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini aktarıldı.

18.11: Ukrayna'da Odessa Valiliği tarafından alınan kararla, şehirdeki marketlerden temel gıda ürünlerinde satışında limit uygulanması gereken ürünlerini listesi gönderildi. Yeni kararla birlikte artık marketlerden, şeker, karabuğday, buğday gevreği en fazla 2 paket alınabilecek. Patates, 5 kilogramdan fazla alınamayacak. Yumurta ise 30 adetten fazla satılmayacak.

18.07: Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde dün elektriğin kesildiği ve jeneratörlerin devreye girdiği bildirilmişti. Nükleer santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra tükeneceği ve soğutma sisteminin çalışmayacağından dolayı santralin riske gireceğini açıklanmasının ardından Rusya Enerji Bakanlığı, Rus ordusunun kontrol sağladığı nükleer santrale Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

18.05: Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında askeri alanın bulunmadığı bölgede müstakil bir ev Rus ordusu tarafından vuruldu. Saldırının ardından evde yangın çıkarken, bölge halkı büyük panik yaşadı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz açıklama yapılmadı.

17.42: Rusya Devlet Başkanı Putin Rusya'ya yaptırımların yasal olmadığını ifade etti ve "Batı, kendi hataları için Rusya'yı suçlamaya çalışıyor" dedi.

"Batı kendi halkını kandırıyor" diyen Putin ayrıca "Petrol ve gaz fiyatlarındaki artışın nedeni Rusya değil, Batı’nın politikalarıdır. Enerji konusunda taahhütlerimize bağlıyız" diye ekledi.

Gübre piyasasına değinen Putin "Durum kötüye gidiyor" dedi.

17.14: Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği, Ukrayna Polonya sınırını geçen 52 kişiyi daha otobüsle Türkiye'ye yolcu etti.

Varşova Büyükelçiliği açıklamasında "Bugün de Ukrayna'dan Polonya'ya gelen ve ülkemize gitmek isteyen 52 vatandaş/soydaş/Ukraynalıyı ülkemize yolcu ettik. Yolları açık olsun" ifadelerini kullandı.

17.02: ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD'nin Ukrayna ve Polonya'ya yardımlarının süreceğini bildirerek, "İki Patriot hava savunma sistemi füze bataryası Polonya'ya teslim edildi" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Polonya'da Devlet Başkanı Andrzej Duda ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Ukrayna'da yaşanan durum karşısında tüm dünyanın Polonya'yı izlediğini belirten ABD Başkan Yardımcısı Harris, "Önderliğiniz, cömertliğiniz, adanmışlığınız ve insanların göstermiş olduğu olağanüstü destekten ötürü ABD Başkanı adına Polonya halkına teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

16.54: Rusya 200’den fazla çeşitli ürünün ihraç edilmesi yasakladı.

Ukrayna'ya saldırılarının ardından batılı ülkeler tarafından ekonomik ambargo uygulanan Rusya'dan misilleme adımı geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mal ve hammadde ihracatına ilişkin imzaladığı kararnamenin listesi açıklandı. Listeye ihracatı yasaklanan 200'den fazla ürün eklendi. Listede, teknoloji ürünleri, telekomünikasyon, tıbbi ekipman, otomobil, tarım makineleri, vagon ve lokomotif, konteyner, türbin, metal ve taş işleme makineleri, monitörler, projektörler, konsollar ve paneller dahil olmak üzere birçok ürün yer alıyor.

Rus basınına göre, ekonomik kısıtlamalar 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olacak ve Avrasya Ekonomik Birliği, Abhazya ve Güney Osetya kapsam dışında tutulacak. 

16.48: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, telefonda görüştükleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna'da derhal ateşkes ilan edilmesini istedi.

16.30: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'da sivillere gerçekleştirilen saldırılar kapsamında Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e seslenerek, "Savaş suçu işlemekten yargılanacaksınız ve sonrası da olacak. Rus vatandaşları ve uzun yıllar boyunca aldattığınız herkes size karşı olacak" dedi.

16.17: ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bugün Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüştü. Görüşmeye Polonya Savunma Bakanı Obrony Narodowejde katıldı.

16.15: Rusya’nın saldırıları nedeniyle ülkeden kaçarak Polonya’ya sığınan Ukraynalıların sayısı 1 milyonu geçerken, Polonya parlamentosu Ukraynalı sığınmacılar için çıkardığı özel bir kanunla sığınmacılara aylık bin 200 zloti (4 bin 71 TL) nakit yardım kararı aldı.

16.10: Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Mariupol'deki hastane saldırısına ilişkin Rusya'nın açıklamasının yalan olduğunu söyledi. Rusya'nın saldırının sorumluluğunu taşıdığını söyleyen Zelenskiy, Moskova'nın propaganda siyaseti yaptığını belirtti.

60 bin insanın Rusya'nın saldırısı altında olan kentlerden tahliye edildiği bilgisini paylaşan Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmeler yaptığını ve Avrupa liderleriyle birlikte mücadele gösterdiklerini dile getirdi. Zelenskiy savaştan sonra Ukrayna kentlerini çok daha güzel bir şekilde kuracaklarını da sözlerine ekledi.

RUS ORDUSUNA AĞIR DARBE

16.00 : Rus işgalciler üç cepheden saldırdıkları Ukrayna'da ağır kayıplar veriyor. Moskova, geçen hafta yaklaşık 500 askerinin öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Ukrayna tarafı Rus ordusunun 12 bin askerini kaybettiğini savunuyor.

Amerikalı askeri yetkililer ise, ikinci haftasını geride bırakan işgalde 5 bin ila 6 bin arasında Rus askerin öldüğünü değerlendiriyor. CBS televizyonuna konuşan uzman, yaralanan asker sayısını ise 15 bin ila 18 bin arasında olduğunu söyledi.

İsminin gizli kalmasını isteyen aynı uzman, Rus kayıplarının 'çok çok ciddi olduğunu' söyledi ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki çatışma ölüm oranları ile karşılaştırılabilir olduğunu vurguladı.

Ukrayna ordusu ise, Kiev yakınlarına kadar gelen Rus konvoyunun pusuya düşürüldüğü görüntüleri dünya ile paylaştı. İnsansız hava aracından alınan görüntülerde başkent Kiev'in kuzeydoğusundaki Brovary'ye kadar yaklaşan Rus tanklarının droneların verdiği koordinatlara göre topçu atışlarıyla arka arkaya vurulduğu görülüyor.

Alev toplarının ve siyah dumanların yükseldiği topçu saldırısının ardından Rus tank konvoyu geriye doğru kaçmayı deniyor. T-72A Rus tanklarının bazılarının Ukrayna ordusu tarafından ele geçirildiği saldırıda, alay komutanının da öldürüldüğü bildiriliyor.

Askeri uzmanlar, Ukrayna tanklarının da ateş açtığı Rus konvoyunun çok zayıf bir taktikle Brovary'nin dış mahallesine doğru ilerlediğini belirtiyor.

15.46: İngiltere’nin başkenti Londra’da onlarca kişi, Ukrayna Büyükelçiliği önüne gelerek savaşta hayatını kaybedenler için çiçek bıraktı.

15.45: Almanya'nın en büyük çelik fabrikalarından birini olan Lech (LWS) çelik fabrikası, Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaş nedeniyle enerji fiyatlarında yaşanan artışın ardından üretimin durduğunu açıkladı.

15.25: Rusya, teknoloji, telekom, sağlık, otomobil ve tarım ekipmanlarının ihracatını 2022 sonuna kadar askıya alacağını açıkladı.

Reuters'a göre Rusya hükümetinin Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara karşılık getirdiği uygulama 200 farklı ihracat kalemini kapsıyor. Bu kalemler arasında vagonlar, konteynerler, türbinler ve diğer mallar var.

Rusya'da Peugeot, Citroën, Opel, Jeep ve Fiat markalarını üreten ve satan otomobil üreticisi Stellantis, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce Batı Avrupa'ya yerel üretim hafif ticari araç ihraç etmeyi planlıyordu.

 

15.11: Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın ardından 1 milyon 700 bin savaş mağduru Ukraynalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Türkiye ise 31 bin Ukrayna vatandaşını misafir ediyor.

14.55: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 15. gününde Rus Ordusu’nun kayıplarını açıkladı.  

 Ukrayna Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılarda Rus Ordusu’nun 12 binden fazla askeri personel, 335 tank, 1105 zırhlı askeri araç, 123 topçu atış sistemi, 29 hava savunma sistemi, 49 uçak, 81 helikopter, 526 otomobil, 3 gemi, 60 yakıt tankeri ve 7 insansız hava aracı kaybettiği belirtildi. Bakanlık açıklamasında ayrıca paylaşılan verilerin güncelleneceğini, paniğe mahal vermeyerek birlik olunması gerektiğini ve sadece resmî kaynakların açıklamalarının dikkate alınması gerektiğini duyurdu.

14.52: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Ukrayna vatandaşlarının savaş döneminde serbest silah kullanabileceği açıklamasına ilişkin, “Elinde silah olanlar ordumuza saldırırsa hedef haline gelirler” dedi.

HASTANE SALDIRISINDA BİLANÇO NETLEŞTİ: 3 ÖLÜ, 7 YARALI

14.30: Rusya'nın Ukrayna'nın Mariupol kentindeki çocuk hastanesine dün gerçekleştirdiği saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin yaralandığı açıklandı. Rus ordusunun saldırılarını sürdürdüğü kentte meydana gelen yıkımın boyutu ise havadan görüntülendi.




Rus ordusunun dün Ukrayna'nın güneyinde kuşatma altındaki Mariupol kentine gerçekleştirdiği saldırının bilanço ağırlaştı. Mariupol Belediye Başkanı Yardımcısı Sergei Orlov, saldırıda 1'i çocuk 3 kişinin hayatını kaybettiğini, aralarında hamile kadınların da bulunduğu en az 17 kişinin de yaralandığını açıkladı. Orlov, "Bu hastaneyi bildiklerinden kesinlikle eminim ve bu, Mariupol'de yerle bir ettikleri üçüncü hastane" ifadelerini kullandı. Orlov, korona virüs hastalarını tedavi eden 300 yataklı bir hastanenin, bir kan toplama merkeziyle birlikte önceki gün topçu ateşi ile kullanılamaz hale geldiğini belirtti.



Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky de gece saatlerinde yaptığı açıklamada, hastaneye gerçekleştirilen saldırıdan dolayı Rusya'yı savaş suçu işlemekle suçladı.




Azak Denizi kıyısında yer alan ve çocuk hastanesinin vurulmasıyla bir kez daha gündeme gelen Mariupol'de, Rus ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarının boyutu havadan görüntülendi. Saldırının öncesinde ve sonrasında çekilen fotoğraflarda yıkımın boyutu gözler önüne serildi. Evler, çok katlı binalar, marketler, alışveriş merkezleri dahil olmak üzere kentin merkezindeki ve çevresindeki sivil altyapıda büyük hasar meydana geldi.

13.40: Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Ukrayna-Türkiye-Rusya Üçlü Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin olarak Rusya-Ukrayna barışına çözüm arayan tüm diplomatik çabaları olumlu karşıladıklarını ifade etti.

13.34: Ukrayna, Mariupol'a ulaşmaya çalışan insani yardım konvoyunun çatışmalar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığını açıkladı.

RUSYA'DAN YENİ AÇIKLAMA

12.40: Kremlin'den yapılan son dakika açıklamasında, Kiev, Putin-Zelenski görüşmesi için talepte bulunuyor denildi.

12.27: Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinde Rus tankları imha edildi.

Ukrayna askerleri Rusya ordusuna ait askeri konvoyları havadan vurarak tankları imha ediyor. Ukrayna ordusu Kiev bölgesindeki Brovary şehrine girmek isteyen Rus tankı konvoyunu hedef aldı. Havadan gerçekleştirilen saldırı sonucu Rus tankları imha edildi.

12.20: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarın Türkiye'ye geliyor.

12.15: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, sivillerin Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden ayrılmalarına yardımcı olmak için yedi ayrı 'insani geçiş koridoru' açılacağını söyledi.

İnsani geçiş koridorları, sivillerin güvenli geçişine izin vermek için askeri operasyonların geçici olarak durdurulduğu bölgeler.

Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Sumi kentinin Valisi bölgeden tahliyelerin halihazırda başladığı belirtti. Ukrayna ve Rusya, insani geçiş koridorlarının kurulması konusunda halihazırda anlaşmıştı.

12.10: Ukrayna'nın Sumy kentinde gece 00.50 sıralarında Rus birliklerince düzenlenen hava saldırısında yerleşim yerleri hasar gördü. Acil servis ekipleri, bölgede enkaz çalışmalarını tamamladı.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, düzenlenen hava saldırısı nedeniyle 1,5 metre derinliğinde iki çukur oluştuğu aktarıldı. Saldırılarda can kaybı ya da yaralanma olmadığı ifade edildi. Yine aynı bölgede 7 Martta düzenlenen saldırılarda atılan bombalardan birinin 6 metrelik çukur oluşturduğu, bir kişinin hayatını kaybettiği, bir kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

12.09: Ukrayna'nın Mıkolayiv ve Çernihiv kentlerinde Rus birlikleri tarafından atılan ve infilak etmemiş bombaların temizlik çalışmaları yapıldı.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi'nden yapılan açıklamada, 14 havan ve top mermisinin yanı sıra yüksek tahribatlı 3 FAB-250 tipi bombanın imha edilerek temizlendiği ifade edildi. Acil servis ekipleri, patlamamış bomba görmeleri halinde bölgeden uzaklaşmaları ve ekipleri beklemeleri konusunda Ukrayna vatandaşlarını uyardı.

ÇİN RUSYA'YA SIRT ÇEVİRDİ

12.00:
Tarihin en büyük yaptırımlarına hedef olan ve ulaşımdan teknolojiye her alanda izole edilen Rusya, müttefiki Çin'den beklemediği bir yanıt aldı.

Moskova, Pekin yönetiminin Rus havayollarına uçak parçaları tedariki etmeyi reddettiğini duyurdu. Interfax haber ajansı, Çin'den istediğini alamayan Rusya'nın Türkiye ve Hindistan'ın kapısını çalacağını bildiriyor.

11.45: ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Parti Başkanı Nancy Pelosi bugün yaptığı açıklamada ABD Temsilciler Meclisinin Ukrayna'ya yapılacak 13.6 milyar dolarlık yardımı meclisten geçireceğini duyurdu.

11.44: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Antalya'ya gelmek için yola çıktığını duyurdu. Grossi, "Ukrayna'nın nükleer tesislerinin emniyet ve güvenliğinin sağlanması konusundaki acil konuyu görüşmek üzere Antalya'ya gidiyorum" ifadelerini kullandı.

10.57: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin açıkladığı istihbarat raporunda, Kiev'in kuzeybatısındaki Rus konvoyunun bir haftadan fazla bir süredir çok az ilerleme kaydettiği belirtildi.

10.52: Ukrayna ordusu, Kiev bölgesindeki Borodyanka'da Rus ordusuna ait tankları imha etti.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın 15 gündür süren saldırılarını püskürtmeye çalışıyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre ordu, Kiev'de yer alan Borodyanka'da Rus ordusuna ait tankları havadan hedef alarak imha etti.


10.50 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus işgalinin yoğun yaşandığı Mariupol’de saldırılar sonucunu harabeye dönen doğum hastanesinin görüntülerini paylaştı. Zelenski, saldırıları kınadığını belirtti.

10.38: Ukrayna, Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Açıklamada 12 binden fazla Rus askerinin öldüğü, 49 uçak, 81 helikopter, 335 tank ve 1105 zırhlı aracın imha edildiği bilgisine yer verildi.

10.31: Ukraynalı yetkililer Mariupol çocuk hastanesine yapılan saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

10.16: Türkiye, Ukrayna için bugüne kadar toplamda 23 insani yardım tırı gönderdi.

Moldova'ya sığınan Ukrayna vatandaşları için Türkiye'nin gönderdiği 3 tırdaki çadırların kurulumu, Moldova İçişleri Bakanlığı ekiplerince yapıldı. Ukrayna halkı için Türkiye bugüne kadar 23 insani yardım tırı gönderirken, 7 tır ve 1 mobil aşevi de Ukrayna'ya hareket ediyor.

10.12: Rusya’nın Okhtyrka kentinde sivil yerleşimlere yönelik saldırısında 1’i çocuk 3 sivil hayatını kaybetti.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 15’inci gününde sivil yerleşimleri vurmaya devam ediyor. Sumi Valisi Dmytro Zhyvytskyy yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin gece boyunca Okhtyrka kentindeki yerleşim bölgelerini ve gaz boru hattı gibi kamu hizmetlerini vurduğunu söyledi. Resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, sivil yerleşimlere yapılan saldırılarda 13 yaşındaki bir çocuk ve 2 kadının hayatını kaybettiği belirtildi.

10.05: Rusya'nın Ukrayna'da Harkov'da yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği saldırılar sonucu 2'si çocuk olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 5 yaşındaki 1 çocuk ise hastaneye kaldırıldı. 

08.50: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mairupol'daki hastane bombalaması için 'dehşet verici' ifadesini kullandı.Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, akan kanın hemen durdurulması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray da saldırıyı 'barbarca' olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise 'ahlaksızlık' ifadesini kullandı.

08.10: Rusya'ya Ukrayna işgalinde açık şekilde destek veren ve saldırıları şimdiye kadar kınamayan Çin'de, medyadaki yayınlar Rus televizyonlarına birebir benziyor.

Kağıt üstündeki Donetsk yönetiminin lideri Denis Pushilin Çin resmi televizyonu CGTN'ye röportaj verdi. Savaşın bitmesini istediğini ileri süren Pushilin, sivilleri öldürenin ise Ukrayna ordusu olduğunu savundu.

Çin'de CGTN dışında bir hafta içinde başka bir kanal daha Pushilin'le röportaj yapıp yayınladı.

Çin medyasında işgalin yol açtığı yıkıma dair hiçbir haber yer almazken, Rusya'nın ele geçirdiği şehirlere gönderdiği 'insani yardımlar' haber bültenlerinde genişçe işleniyor.

08.05: Çocuk hastanesinin vurulmasıyla gündeme gelen Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna liman kenti Mariupol'de, Rus işgalcilerin bombardımanında hayatını kaybedenler toplu mezarlara gömülüyor.

Associated Press (AP) foto muhabiri Evgeniy Maloletka, onlarca cesedin derin ve uzun bir çukura sırayla atılıp toprağa verildiğini gösteren fotoğrafları dünyaya geçti.

İşgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana saldırı altında olan kentin belediye başkanı, Mariupol'da şu ana dek 1200'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini söylüyor. Bu veriler, bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.

Özellike Mariupol'da son bir haftadır 200 bin kadar sivilin elektrik ve su olmadan sığınaklarda saklandığı biliniyor.

08.00: ABD Temsilciler Meclisi, Rusya'dan petrol ve diğer enerji ürünlerinin ithalatını yasaklayan yasa tasarısına onay verdi.

07.55: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD lideri Joe Biden, bugün Ukrayna'daki Rus işgalini görüşecek. Liderlerin telefon görüşmesi, Beyaz Saray'ın günlük programında TSİ 18.00 olarak görünüyor.

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Joe Biden'ın Ukrayna'daki son gelişmeleri ele alacağını aktardı

ÖLEN RUS ASKERİ SAYISINI AÇIKLADILAR

07.45: Amerikalı askeri yetkililer, ikinci haftasını geride bırakan işgalde 5 bin ila 6 bin arasında Rus askerin öldüğünü değerlendiriyor. CBS televizyonuna konuşan uzman, yaralanan asker sayısını ise 15 bin ila 18 bin arasında olduğunu söyledi.

İsminin gizli kalmasını isteyen aynı uzman, Rus kayıplarının 'çok çok ciddi olduğunu' söyledi ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki çatışma ölüm oranları ile karşılaştırılabilir olduğunu söyledi.

Ukrayna 12 bin Rus askerinin öldürüldüğünü savunuyor. Rusya ise geçen hafta 500'e yakın askerinin öldüğünü resmi olarak duyurdu.

.

07.29: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna lideri Zelenski'ye Londra'nın Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımları artıracağını söyledi.

07.07: Ukrayna'da Rus ordusunun işgali sürerken ABD'den korkunç bir uyarı geldi.

Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal veya biyolojik silah saldırısı planlıyor olabileceğini duyurdu.

'Hepimizin tetikte olması gerekiyor' diyen basın sekreteri Jen Psaki, Rusya'nın ABD biyolojik silah laboratuvarları ve Ukrayna'da kimyasal silah geliştirme konusundaki iddialarının ise 'akıl almaz' olarak tanımladı.

Psaki, 'Hepimiz Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal veya biyolojik silahlar kullanması veya bunları kullanarak bir sahte bayrak operasyonu gerçekleştirmesi ihtimaline karşı tetikte olmalıyız' ifadelerini kullandı.

BBC'de yer alan habere göre, batılı bir yetkili, 'Endişelenmek için iyi nedenlerimiz var' dedi. Bunun Kiev'i hala ele geçiremeyen Moskova'nın son hamlesi olabileceği belirtiliyor.

06.45: ABD Savunma Bakanlığı basın sözcüsü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya MİD-29 savaş uçağı transfer etme fikrini desteklemediğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı basın sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları hakkında düzenlenen bir basın toplantısında, ABD'nin MiG-29 savaş uçaklarının Ukrayna'ya transferini desteklemediğini söyledi. Kirby yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Polonya'lı mevkidaşı Mariusz Baszczak ile Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığı hakkında görüştünü ve bu görüşme sırasında ABD'nin Polonya'nın aksine savaş uçaklarının Ukrayna'ya transfer edilmesi konusundaki kararı desteklemediğinden bahsedilğini belirtti.

06.33: ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna ve Avrupalı ​​müttefiklerine 13.6 milyar dolarlık ABD yardımını onayladı. Kararın hafta sonuna kadar Senato'dan da onay alması bekleniyor.

06.26: Rusya'nın ABD Büyükelçisi, ABD'yi eski Sovyet cumhuriyetlerinde yürüttüğü askeri ve biyolojik faaliyetlerini son vermeye çağırdı.

03.57: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Ukrayna'ya ek güvenlik ve insani desteği görüştüklerini söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD savunma bakanı Lloyd Austin'in Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile Ukrayna ordusuna sürekli savunma güvenliği yardımı sağlanması konusunda da görüştüğü belirtildi.

03.50: Viyana'da şansölye Karl Nehammer ile görüştükten sonra açıklamalarda bulunan başbakan Mateusz Morawiecki "Rus ordusu düzenli olarak savaş suçları işlemekte ve bunları belgeleriyle ortaya koyacağız. Finansmanı petrol ve doğalgazdan gelen savaşın oksijenini kesmek ve Putin'in savaş makinesini durdurmak zorundayız." diye konuştu.

01.40: Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukraynaya 1.4 milyar dolar tutarındaki acil durum finansmanını onayladı.

01.00: Dünyanın önde gelen inşaat ve madencilik ekipmanları üreticisi Caterpillar, Rusya’daki fabrikalarını geçici olarak kapattıklarını duyurdu.

00.45: İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımıyla ilgili yeni kontratların imzalanmasını askıya aldığını duyurdu.

23.43: Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Ukrayna'yı en iyi şekilde desteklemenin yolu silah ve hava savunması sağlamaktır." dedi. Ayrıca Sözcü Kirby, "Ukrayna içinde biyolojik kimyasal bir silah üzerinde çalışmıyoruz" açıklaması yaptı.