Gazete Vatan Logo

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri! Yaptığı eylemle Rusya'ya damga vurmuştu cezası belli oldu

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 20. güne girildi. İşgal edilen Ukrayna topraklarında çatışmalar ve bombalamalar devam ediyor. Rusya'dan ABD'ye üst düzey misilleme geldi. Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD'li yetkilinin yaptırım listesine alındığını açıklandı. Ukrayna'nın güney komşusu Romanya'ya bir Orlan-10 drone'u düştü. Ukrayna'ya işgalin başlangıcından bu yana en üst düzey ziyaret gerçekleşiyor, Çekya, Polonya ve Slovenya başbakanları Kiev'de Zelenskiy ile buluşacak. Ukrayna lideri, Kiev'in muhtemel NATO üyeliğine ilişkin en karamsar açıklamasını yaptı. Rusya’da yayın yapan Kanal 1’de canlı yayın sırasında savaş karşıtı pankart açan editör Marina Ovsyannikov, gözaltına alınmasının ardından sorgusunun 14 saatten fazla sürdüğünü ifade ederken, editörün 30 bin ruble para cezasına çarptırıldığı aktarıldı.

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri! Yaptığı eylemle Rusya'ya damga vurmuştu cezası belli oldu

24 Şubat sabahı başlayan savaşta yeni gelişmeler yaşanıyor. Ortadoğu'dan savaşçıların Ukrayna'ya geleceğini açıklayan Putin'in planını hayata geçirdiği ortaya çıktı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre şimdiye kadar 40 binden fazla Suriyeli savaşçı Rusya'ya başvurdu, bunlardan 400'ünün Rusya'da Ukrayna sınırına yakın kamplarda eğitimlerine başlandı.  İşte çatışmaların sürdüğü bölgeden gelen son dakika haberleri...

 

00.15: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi.




Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Rus saldırısı altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi.

Polonya, Slovenya ve Çekya Başbakanları, Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat’tan bu yana devam eden saldırılardan bu yana Ukrayna’yı ziyaret eden ilk başbakanlar oldu.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile bu ziyarete duyduğu memnuniyeti ifade eden Zelenskiy, "Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Başbakan Yardımcısı Jaroslav Kaczynski, Çek Başbakanı Petr Fiala ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa. Ukrayna için böyle zor bir zamanda gerçekleştirdiğiniz bu ziyaret, desteğinizin güçlü bir ispatıdır. Biz buna çok kıymet veriyoruz" dedi

Haberin Devamı

23.41: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliye edilen kişi sayısının bugün yola çıkan 181 kişiyle beraber 15 bin 24 olduğunu açıkladı.

MÜZAKERELERDE 5'İNCİ TUR SONA ERDİ

23.36: Rusya ve Ukrayna arasında devam eden müzakerelerin 5’inci turu sona ererken, 6’ıncı turun yarın yapılacağı ifade edildi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’ya yönelik işgali sonlandırmak için hem sahada hem masada mücadele devam ediyor. Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında çevrimci olarak devam müzakerelerin 5’inci turu sona erdi. Müzakerelerdeki 6’ıncı turun ise yarın yapılacağı ifade edildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak yaptığı açıklamada, müzakerelerin zorlu devam ettiğinin altını çizerek, “Yarın devam edeceğiz. Müzakereler zorlu geçiyor. Prensiplerimizin çakıştığı noktalar var ancak uzlaşma sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

3 BAŞBAKAN KİEV'DE

23.02: Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geldi. Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, liderlerin ziyareti hakkında, “Gerçek dostların cesareti” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi adına Ukrayna’ya destek ziyaretinde bulunmak için sabah saatlerinde tren ile Polonya’dan yola çıkan Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geldi. Liderler Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşerek AB adına destek paketi sunacak.

Haberin Devamı

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Morawiecki, Jansa ve Fiala bugün AB Konseyi adına Kiev'e geldiler. Gerçek arkadaşların cesareti! Ukrayna'yı desteklemekten ve Rus saldırganlığına karşı yaptırımları güçlendirmeyi tartışıyoruz” dedi.

Fiala ise sosyal medya hesabından Ukrayna’daki askeri durumun haritasını incelerken çekilmiş bir fotoğraf paylaşarak, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Başbakan Denis Şmihal için Başbakanlar Mateusz Morawiecki ve Janez Jansa ve Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ile bugünkü Kiev gezisinden notunu düştü ve “Ukrayna ve vatandaşlarına geniş bir destek paketi sunacağız” ifadelerine yer verdi.

Polonya Başbakanı Morawiecki ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Burada, savaşın parçaladığı Kiev'de tarih yazılıyor. İşte özgürlüğün diktatörlük dünyasına karşı savaştığı yer burasıdır. İşte burada hepimizin geleceği dengede duruyor. Dostlarına güven veren Avrupa Birliği, Ukrayna'yı destekliyor. Bugün bu mesajı Kiev'e getirdik” dedi.

Haberin Devamı

22.53: Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ve BM’deki durum ile ilgili bugün basın toplantısı gerçekleştirdi. Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna’dan ne zaman çekileceği ile ilgili soruyu yanıtlayarak, “Özel askeri operasyon hedeflerine ulaşıldığında duracaktır” dedi.

RUS TANKI YOLDA YÜRÜYEN SİVİLİ TOP ATIŞIYLA VURDU

22.52: Rus ordusuna ait tank, yoldan geçen sivil vatandaşı top atışıyla vurdu.

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş 20 gündür devam ederken, Rus ordusunun sivilleri hedef aldığına dair yeni görüntüler ortaya çıktı.



Rus işgali altında olan Ukrayna’nın Mariupol şehrinde Rus ordusuna ait tankın yoldan geçen sivil bir vatandaşı top atışıyla vurduğu görüldü. İnsansız Hava Aracı ile çekilen görüntülerde Rus tankının karşısında yol kenarında bekleyen adamın top mermisiyle vurulma anı anbean kayıt altına alındı.

22.32: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'da Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ile bir araya gelerek, "Rusya işlediği suçlar için hesap vermek zorunda” dedi.

22.26: İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırım listesine 370 kişi ve kurumu daha eklediğini açıklayarak, toplam yaptırım uygulanan kişi ve kurum sayısının binin üzerine çıktığını duyurdu.

HARKOV'DA RUS UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

22.02: Ukrayna ordusu Harkov’da Rus savaş uçağını düşürdü.

Rusya Ukrayna’nın Harkov kentini vurmaya devam ederken, Ukrayna ordusu uçaksavar sistemi ile vurduğu Rus savaş uçağını düşürdü. Uçağın düşüş anı askerler tarafından anbean kaydedilirken, uçaktaki pilotların sağlık durumu hakkında henüz bilgi paylaşılmadı.

21.53: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 20 gündür devam ederken, iki ülke arasındaki müzakereler sürüyor. Dördüncü turun geride bırakıldığı müzakerelerde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Ukrayna tarafı Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullandığı ses tonunu olumlu yönde değiştirdiğini açıkladı.

21.49: Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Belçika’nın başkenti Brüksel'de NATO liderleriyle bir araya geleceğini ve Avrupa Konseyi Zirvesi'ne katılacağını açıkladı.

RUSYA RESMEN AVRUPA KONSEYİ'NDEN AYRILDI

21.43: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nden ayrıldıklarını ve bu bildirimin Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’e iletildiğini açıkladı.

 

21.03: Rusya’da yayın yapan Kanal 1’de canlı yayın sırasında savaş karşıtı pankart açan editör Marina Ovsyannikov, gözaltına alınmasının ardından sorgusunun 14 saatten fazla sürdüğünü ifade ederken, editörün 30 bin ruble para cezasına çarptırıldığı aktarıldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını Rus devlet televizyonu Kanal 1’de canlı yayın sırasında savaş karşıtı pankart açarak protesto eden editör Marina Ovsyannikov, gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı. İfadesinin ardından adliye çıkışından açıklama yapan Ovsyannikov, “Herkese desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Çok zor günler benim hayatımda. Çünkü 2 gün uykusuz kaldım. 14 saatten fazla sorguda kaldım ve benim yakınlarımla bağlantı kurmama izin vermediler. Hiç bir hukuki destek vermediler. Zor durumda kaldım. Yorumumu yarın yapacağım bugün dinlenmem gerekiyor” dedi.



Ovsyannikova'nın 30 bin ruble (4 bin TL) para cezasına çarptırıldığı ve çalıştığı kanaldan da istifa ettiği aktarıldı.

20.51: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı görüşmede, Ukrayna’nın, Donetsk’in merkezine füze saldırıları gerçekleştirdiğini ifade etti.

20.35: Rusya'nın Varşova Büyükelçiliği yetkililerinin, Polonya bankalarındaki hesaplarından 2 milyon euro çekmek istediği ve bankaların parayı bloke ettiği bildirildi.

RUSYA 313 KİŞİYİ YAPTIRIM LİSTESİNE ALDI

20.31: Kanada’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının ardından Rusya da uygulanan yaptırımlara karşılık olarak Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da dahil olduğu 313 kişiyi yaptırım listesine aldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dahil birçok yetkili ismi yaptırım listesine alan Kanada’ya, Rusya’dan karşılık geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ve Kanada Savunma Bakanı Anita Anand da dahil 313 kişinin yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

20.24: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kanada Parlamentosuna yaptığı hitabında, “Son 20 günde gerçek dostlarımızın kim olduğunu gördük” dedi.

Erken saatlerde İngiltere’nin başkenti Londra'da düzenlenen Ortak Sefer Gücü (JEF) Toplantısı'na hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın başkenti Kiev’den video konferans yoluyla bu kez Kanada Parlamentosuna hitap etti. Zelenskiy’nin hitabından önce parlamentoda konuşan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna’da neler olup bittiğini Kanadalıların doğrudan duymaları için Zelenskiy’nin konuşmanın bir fırsat olduğunu ifade etti. Trudeau, "Cesaretiniz ve halkınızın cesareti hepimize ilham veriyor" ifadelerini kullanarak, "Ukraynalıların kendi geleceklerini seçme hakkını savunuyorsunuz ve bunu yaparken tüm özgür demokratik ülkelerin temel direklerini oluşturan değerleri savunuyorsunuz" dedi.

19.47: Türk Hava Yolları (THY), 31 Mart’a kadar Belarus, 10 Nisan’a kadar ise Ukrayna, Moldova ve Rusya’nın Soçi ile Rostov şehirlerine iptal edilen uçuşların sürelerinin uzatıldığını duyurdu.

18.48: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Kanada parlamentosunda yaptığı hitabında, “Rusya’nın saldırıları Ukrayna halkını tamamen köleleştirmek ve yok etmek için yapılıyor” dedi.

18.40: AFP'de yer alan habere göre; Fox News kameramanı Pierre Zakrzewski'nin Ukrayna'da öldürüldüğü açıklandı. Zakrzewski'nin muhabir Bejamin Hall'un yaralandığı saldırıda hayatını kaybettiği öğrenildi.

RUSYA'DAN BIDEN VE BLINKEN'A YAPTIRIM

18.25: ABD’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere birçok Rus diplomata yaptırım uygulamasının ardından Rusya’da, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'da dahil olmak üzere 13 ABD'li diplomata yaptırım uyguladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere çok sayıda Rus diplomata yaptırım uygulamıştı. Rusya’da, ABD’nin yaptırımlarına karşılık vererek, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'da dahil 13 ABD'li diplomata yaptırım uyguladı.

17.46: Ukrayna Parlamentosu, 26 Mart’ta son bulacak sıkıyönetim uygulamasını 30 gün daha uzatma kararı aldı.

Ukrayna ile Rusya arasında 20 gündür devam eden savaş hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu kapsamda, askeri ve sivil kayıpların yaşandığı Ukrayna’da uygulanan sıkıyönetim uygulamasının uzatılması yönünde yeni bir karar alındı. Sıkıyönetimi uzatma teklifi, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada’ya sunuldu. Sıkıyönetim uygulamasını uzatma kararına gerekçe olarak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik takındığı agresif tavrın devam etmesi gösterildi.

Zelenskiy, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonucunda ülke genelinde sıkı yönetim uygulamasına geçildiğini ve uygulamanın 26 Mart 05.30’a kadar devam edeceğini duyurmuştu.

17.38: Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Ukrayna’dan ayrılan kişi sayısının 3 milyonu geçtiğini açıkladı.

BM, Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik 20 gündür devam eden saldırılarının ardından Ukrayna’yı terk edenlerin sayısının 3 milyonu aştığını bildirdi. BM Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Paul Dillon, “Ukrayna’dan ayrılan mülteci sayısında 3 milyon sınırına ulaştık. 1,7 milyon kişi, ülkeden ayrılarak Polonya’ya gitti” ifadelerini kullandı.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder de savaşın başladığı günden bu yana Ukrayna’dan ayrılan mültecilerin 1,4 milyondan fazlasının çocuklardan oluştuğunu açıkladı.

17.21: Ukrayna’nın Mariupol kentinden 2 bin sivil araç tahliye edildi.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları 20 gündür aralıksız sürerken, sivillerin bölgelerden tahliyesi de devam ediyor. Savaştan en çok etkilenen şehirlerden biri olan Mariupol'de defalarca denenen tahliye operasyonlarının ardından kentten bugün 2 bin sivil araç ayrıldı. Tahliyeler sırasında bir Ukraynalı yaşadıkları durumun çok zor olduğunu belirterek, “İnsanlar çok duygusal. Kelimelerle ifade edilemez. Soğuktan ölmek istemiyoruz. Su yok, yiyecek yok, bağlantı yok. Kim nerde bilmiyoruz. Deniz kenarından bir yolun olduğunu öğrendik ve artık çıkmak zorundaydık. Sadece duyduklarımızla hareket ediyorduk. İmkanları olmayan yaşlılar ve evlerini bırakmak istemeyenler hariç kimsenin şehirde kaldığını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

17.18: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'den Rusya’yı kınamasını ve Ukrayna’nın işgaline destek olmamasını istedi.

MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLADI

15.52: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakereler, dünkü teknik aranın ardından yeniden başladı.

Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşta insani koridorların oluşturulması ve ateşkes ilan edilmesine yönelik müzakereler sürüyor. Ukrayna heyetinde yer alan Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Rus heyetlerinin dün teknik ara verdikleri müzakerelere yeniden başladığını duyurdu.

Müzakereler çevrimiçi formatta devam ediyor.

15.52: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Moskova’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Kiev rejiminin en az 8 yıldır Donbass nüfusuna karşı yürüttüğü savaşı durduruyoruz” dedi.

ZELENSKİY: NATO'NUN KAPILARI KAPALI

15.50 : 24 Şubat'tan bu yana Rus işgalcilerin 97 çocuğu öldürdüğünü belirten Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, ülkesinin NATO üyeliğine ilişkin açıklamalar yaptı.

elenskiy, "Ukrayna kendisine NATO üyeliğinde kapının kapalı olduğunu kabullenmek zorunda" deyip ekledi: "Ukrayna NATO'da olmadığını anladı ve hava sahasını, insanlarını bağımsız şekilde korumak için bir yol teklif etti."

Vladimir Zelenskiy, hem Ukrayna hem de uluslararası toplum için güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

15.39: Rusya’nın Ukrayna'nın başkenti Kiev’de sivil yerleşim yerini vurması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi.

Rusya'nın Ukrayna saldırıları 24 Şubat’tan bu yana sürüyor. Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği bombardımanda can kaybı arttı. Kiev Belediye başkanı Vitali Klitschko Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Svyatoshin semtindeki saldırıda can kaybının 4'e yükseldiğini duyurdu. Klitschko, "Ekipler sabahın erken saatlerinden itibaren hala alevleri söndürmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

15.22: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Londra'da düzenlenen Ortak Sefer Gücü (JEF) Toplantısı'na hitap ettiği konuşmasında, "Hepimiz Rusya'nın hedefiyiz ve bu nedenle Ukrayna ayakta duramazsa her şey Avrupa'nın aleyhine olacak. Bize yardım ederek kendinize yardım edin" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Ortak Sefer Gücü (JEF) Toplantısı'nda video konferans yöntemiyle Avrupalı liderlere hitap etti. Ukrayna'daki savaşın 20. gününde Zelenskiy, "Hepimiz Rusya'nın hedefiyiz ve bu nedenle Ukrayna ayakta durmazsa her şey Avrupa'nın aleyhine olacak. Bize yardım ederek kendinize yardım edin" ifadelerini kullandı. Zelenskiy, ülkenin ihtiyacı olan "jet avcı uçaklarını ve füze savunma sistemlerini almak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. "Bizim ve dolayısıyla sizin için güvenilir garantilere sahip olmak istiyoruz" diyen Zelenskiy, "Hala insanların öldürülmesini durdurabiliriz ve bu birlikte yapabileceğimiz bir şey. Demokrasinin yıkımını durdurun ve bunu şimdi bizim topraklarımızda yapın, yoksa onlar size de gelir" şeklinde konuştu.

NATO'nun uçuşa yasak bölge uygulamasını reddetmesinden dolayı duyduğu hayal kırıklığını dile getiren Zelenskiy, "Üçüncü dünya savaşı hakkında, NATO'nun Ukrayna hava sahasını Rus füzeleri ve uçakları için kapatması durumunda başlayacağı ve bu nedenle uçuşa yasak bölge ilan edilmediği yönünde birçok konuşma duyuyoruz. Hava sahasının kapatılamaması durumu, Rus ordusunun barışçıl şehirleri bombalamasına ve apartmanları, hastaneleri ve okulları havaya uçurmasına izin veriyor. Kiev'de sabahın erken saatlerinde çok katlı 4 bina bombalandı, onlarca ölü var" ifadelerini kullandı.

15.17: Ukrayna’nın Harkov kentinde siviller, Rusya tarafından bombalanan binalardan tahliye edilirken yeniden saldırıya uğradı.

Rusya, Ukrayna’da sivil yerleşimleri vurmaya devam ediyor. Rus birlikleri tarafından gece boyunca saldırı gerçekleştirilen Harkov’da binaların yıkılmasının ardından sivil halk, zarar gören binalardan itfaiye araçlarıyla çıkarılmaya başlandı. Ekipler tarafından merdivenle binalardan çıkarılan siviller, tahliye sırasında yeniden saldırıya uğradı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi evleri bombalanan vatandaşlara yardım ederken yeniden gerçekleştirilen saldırının ardından vatandaşlara sığınaklara gitmeleri konusunda uyardı.

15.03: Ukrayna’nın Lviv kentinde sabah saatlerinde çalmaya başlayan sirenlerin ardından sokakta olan siviller alışveriş merkezinin kapalı otoparkına sığındı.

Ukrayna’nın Lviv kentinde sabah saatlerinde siren sesleri yükseldi. O anlarda sokakta olan birçok kişi panik halinde bir alışveriş merkezinin kapalı otoparkına sığındı. Yaklaşık 5 dakika boyunca çalmaya devam eden siren sesleri altında otoparkın güvenli bölgelerinde korkuyla bekleyen siviller, yapılan anons sonrasında otoparktan ayrıldı.

14.54: Rusya, Ukrayna’nın Donbas bölgesinde bulunan Donetsk kentinde yine sivil yerleşimleri hedef aldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 20 gündür aralıksız sürerken, Rus birlikleri sivil yerleşimleri bombalamaya devam ediyor. Rusya, Donetsk kentinde yine sivillere yönelik saldırı gerçekleştirdi. Şehrin merkezine düşen bomba çok sayıda yerleşim yerine zarar verirken, bombanın düşme anı olay yerine yakın bir kafedeki güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. Patlamanın ardından kafenin camları parçalanırken, içeride bulunan vatandaşlar da yaralandı. Panikle sağa sola kaçan vatandaşların kafenin içinde saklanabilecekleri bir alan aradıkları görüldü.

14.37: Ukrayna'nın Rivne kenti yakınlarında bulunan televizyon kulesinin vurulduğu saldırıda 19 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

Ukrayna’nın kuzeybatısında yer alan Rivne kenti yakınlarındaki televizyon kulesi Rusya tarafından vuruldu. Dün gerçekleşen saldırı sonrası bugün açıklama yapan Rivne Bölgesel Yönetimi’nden Vitalii Koval, “Saat 8.30 itibariyle kurtarma çalışmalarımız halen sürüyor. Saldırıda 19 kişi hayatını kaybetti ve 9 kişi de yaralandı. Enkazı temizlemeye devam ediyoruz. Bu son sayılar değil, tüm alanı temizlemek için daha çok zamana ihtiyacımız var” dedi.

14.35: Dnipro Bölge Valisi Valentyn Reznichenko, gece saatlerinde Rus askeri güçlerinin gerçekleştirdiği saldırıda Dnipro Havaalanına iki füze isabet ettiğini açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 20. gününde devam ediyor. Dnipro Bölge Valisi Valentyn Reznichenko yaptığı açıklamada, Dnipro Havaalanına iki füze isabet ettiğini bildirdi. Füzelerden birinin pistte, diğerinin terminalde hasara yol açtığını kaydeden Vali Reznichenko, "İyileşmek zaman alacak. Biz kazanacağız" ifadelerini kullandı.

14.18: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle 4’üncü ekonomik kısıtlamaları içeren yaptırım paketinin onaylandığını duyurdu.

14.15: Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Abramçenko ülkesine uygulanan ekonomik yaptırımlara yönelik yaptığı açıklamada, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden ithalatı arttırdıklarını söyledi.

14.13: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Lviv kentinde bir AVM otoparkı sahra hastanesine çevrildi.

14.01: Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petro Andriushchenko, “Rus saldırılarının başlamasının ardından ilk 3 günde 690 bin kişi tahliye edildi. Ancak 1 Mart’tan bu yana 350 bin kişi de kentte mahsur kaldı” dedi.

13.58: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan ve hava araçları için roket üreten fabrika, Rus bombardımanıyla vuruldu.

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş, 20 gündür devam ediyor. Rusya, başkent Kiev’de hava araçları için roket üretimi yapan “Artem” fabrikasını vurdu.

13.50: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin devam etmesinin olumlu olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna gündemiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Rusya-Ukrayna müzakerelerinin nasıl sonuçlanacağı yönünde açıklama yapan Peskov, “Herhalde bu durumda görüşmelerin devam ediyor olduğu gerçeği dahi olumlu” dedi. Ukrayna tarafından Mayıs ayına kadar savaşın sona erebileceği yönündeki açıklamaların sorulmasına da mesafeli cevap veren Peskov, “Bu onların tahmini, bir tahminde bulunma konusunda aceleci davranmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in, Rusya ile işbirliğini suç sayan bir kararname imzalamasıyla ilgili de konuşan Peskov, “Hayır. Bu karar ile ilgili bilgimiz yok. Nasıl bir yasa olduğunu göreceğiz” şeklinde konuştu.

13.40 Rusya’da yayın yapan Kanal 1 televizyonunun canlı yayını sırasında "savaşa hayır" yazılı pankart açan Kanal 1 Editörü Marina Ovsyannikova için Kremlin’den açıklama geldi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov “Bu kadının yaptığı şey holiganlıktır” derken olaydan sonra hızlıca hamle yapan Kanal 1 yöneticilerini de kutladı.

13.39: Ukrayna'da Harkov yolu üzerinde Rus ordusuna ait çok sayıda aracın imha edildiği ve terk edildiği görüldü.

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan ve 20 gündür devam eden savaşta askeri kayıplar artıyor. Ukrayna'da Harkov yolu üzerinde Rus ordusuna ait zırhlı araçlar ve askeri personelin nakli için kullanılan araçlar görüntülendi. Araçların bazılarının imha edildiği, bazılarının ise terk edildiği görüldü.

13.34: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’dan Türklerin tahliyesine ilişkin, “14 bin 800’den fazla vatandaşımızı tahliye ettik. 300-350 civarında vatandaşımız olduğunu biliyoruz. Bu rakam günlük değişebiliyor. Mariupol‘da 100’den fazla vatandaşımızın olduğunu biliyoruz” dedi.

13.29: İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya'nın 4+1 ülkeleri arasında nükleer anlaşmanın imzalanması halinde anlaşmayı desteklemeyeceği şeklindeki haber ve yorumlara katılmadığını belirterek, "Bugün yapacağımız görüşmede umut ediyorum iyi ve güçlü bir nükleer anlaşma konusunda Rusya ile ortak bir anlayışa varırız ve Rusya nükleer anlaşmayı destekler" dedi.

12.33: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Herson şehri ve bölgesi tamamen Rusya’nın kontrolü altına alındı” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, iki ülke tarafından savaşta karşılıklı verilen kayıplara ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya verilen silahların da dahil olduğu Ukrayna ordusunun kayıplarını açıklarken, “Herson şehri ve bölgesi tamamen Rusya’nın kontrolü altına alındı. Donetsk Halk Cumhuriyeti savaşçıları, Ukrayna savunmasını kırdı ve bazı noktalarda yönetimi ele geçirdi. Son 24 saatte Rusya Hava Kuvvetleri tarafından havadan gerçekleştirilen 16 hedef etkisiz hale getirildi. Ukrayna Ordusuna ait 1 adet savaş uçağı SU-24, 1 adet SU-25, 1 adet Mi-8 helikopter ve 13 İnsansız Hava Aracı düşürüldü. Ukrayna’ya ait 136 askeri nokta da etkisiz hale getirildi. Kramatorsk şehri yakınlarında 4 askeri teçhizat deposu, 4 adet SU-25 savaş uçağının bulunduğu 3 askeri hangar, 1 adet Mi-24 ve 5 adet Mi-8 helikopteri imha edildi. Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna ordusuna ait 156 İnsansız Hava Aracı, bin 306 tank, 127 reaktif sistem, 471 topçu sistemi, bin 54 askeri otomobil etkisiz hale getirildi. Mejigorskaya’daki yabancıların bulunduğu askeri üst bölgesi, paraşütçü birliğinin operasyonuyla ele geçirildi. 10 adet Amerika Birleşik Devletleri yapımı antitank sistemi Javelin ve Batılı ülkelerin sağladığı teknik ekipmanlar ele geçirilerek Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’ne teslim edilecektir” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Rusya’nın askeri personel kaybının 14 bine yaklaştığı duyurularak, “13 bin 500 den fazla askeri personel, 404 tank, bin 279 askeri zırhlı araç, 150 adet top atış sistemi, 64 çok namlulu roketatar, 36 hava savunma sistemi, 81 uçak, 95 helikopter, 640 otomobil, 3 gemi, 60 yakıt tankeri ve 9 İnsansız Hava aracı imha edilmiştir” denildi.

KİEV'DE 35 SAAT SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

12.15: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan çatışmalar 20 gündür devam ediyor. Askeri ve sivil kayıpların yaşandığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, “Bugün zor ve tehlikeli bir gün. Askeri komuta merkezi kararı dolayısıyla bugün 20.00'da sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Şehirde özel izin olmadan hareket yasaklanacak. Sadece sığınaklara gidebilmek için dışarı çıkılacak. 17 Mart 07.00’a kadar sokağa çıkma yasağı sürecek. Bundan dolayı Kievlilerden 2 gün evde ya da sığınakta kalmaya hazırlanmalarını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sokağa çıkma yasağının ardından Kiev’de sıcak çatışmaların yaşanacağı tahmin ediliyor.

11.52: Ukrayna’nın Lviv kentinde bulunan bir okul, yardım kolilerinin toplandığı bir merkeze dönüştürüldü.

SUMİ'DEN TAHLİYELER BAŞLADI

11.12: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Sumi kentinde vatandaşlar tahliye ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 20. gününde de sürüyor. Ukraynalılar, barınaklara ve metro istasyonlarına sığınırken, pek çok kişi de Ukrayna’yı terk ederek komşu ülkelere geçiyor. Ülkenin çeşitli yerlerinde vatandaşların tahliyesine devam edilirken, Sumi kentinde de yeniden başlayan tahliyelerle birlikte Ukraynalılar kentten ayrılıyor. Vatandaşların tahliyesi, çok sayıda otobüs ve sivil araçlarla gerçekleştiriliyor.

3 BAŞBAKAN KİEV'E GİDİYOR

10.55: Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Mateusz Morawiecki ve Slovenya BaşbakanI Janez Jansa ile birlikte Avrupa Konseyi temsilcileri olarak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmek için bugün Kiev'e gideceklerini açıkladı.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta 20. güne girildi. Çekya Başbakanı Petr Fiala, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa Konseyi temsilcileri olarak Polonya ve Slovenya Başbakanlarıyla Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmek üzere bugün Kiev'e gideceklerini duyurdu. Fiala, "Bugün Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile birlikte Avrupa Konseyi temsilcileri olarak Kiev'e gideceğiz, Devlet Başkanı Zelenskiy ve Başbakan Shmyhal ile bir araya geleceğiz. Ziyaret, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile istişare içinde gerçekleştirilecek. Ziyaretin amacı, Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığı için tüm Avrupa Birliği'nin açık desteğini teyit etmektir" ifadelerini kullandı. Başbakan Fiala, Ukrayna ve Ukraynalılar için geniş kapsamlı bir destek paketi sunacaklarını belirtti.

10.50: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna-Rusya savaşındaki son duruma ilişkin gelişmeleri paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusy'anın Herson'da Kırım, Luhansk ve Donetskte olduğu gibi referandum yapmayı planladığı belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın işgali altındaki Herson, Melitopol ve Berdyansk kentlerinde birkaç gün içinde çok sayıda protesto düzenlendi. Raporlar, Rusya'nın bölgeyi Donetsk, Luhansk ve Kırım'a benzer bir ayrılıkçı cumhuriyet olarak meşrulaştırmak amacıyla Herson'da bir referandum düzenlemeyi planladığını belirtiyor. Rus güçlerinin barışçıl protestocuları dağıtmak için uyarı ateşi açtığı bildirildi denildi.

RUSYA, MELİTOPOLE BELEDİYE BAŞKANI ATADI

Öte yandan açıklamada, Melitopol'de Ukraynalı belediye başkanının kaçırıldığı iddialarının ardından Rusya'nın kendi belediye başkanını atadığı ifade edilerek, Rusya'nın, 11 Mart Cuma günü Melitopol'a kendi belediye başkanını atadığı bildiriliyor. Daha sonra, Dniprorudne Belediye Başkanı'nın da Rus güçleri tarafından kaçırıldığı bildirildi. Rusya, Ukrayna'nın siyasi kontrolünü ele almaya çalışırken, Ukrayna demokrasisini yıkmak için daha fazla girişimde bulunacak gibi görünüyor ifadelerine yer verildi.

10.41: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich, “Savaş Mayıs’ta bitebilir” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yeni bir açıklama yapıldı. Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich, Rusya’nın savaşmak için kaynaklarının tükeneceğini belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu savaş, Mayıs ayında bitebilir. Hatta bu tarih daha da erken olabilir. Mümkün olan en geç tarihten bahsediyorum. İki ülke arasında barış sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

10.27: Rusya’nın Kiev’de 3 farklı sivil yerleşim yerini vurması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan ve 20 gündür devam eden savaşta, askeri kayıpların yanında sivil kayıplar da yaşanıyor. Rusya’nın sivilleri hedef aldığı adres bugün Kiev oldu. Podol semtinde 10 katlı bir binaya isabet eden bomba nedeniyle binanın 1. ve 5. katı arasındaki daireler ağır hasar gördü. Sabah saatlerinde yaşanan saldırıya dair ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı. Olay yerine çok sayıda arama ve kurtarma ekibi sevk edilirken, enkaz bölgesinde çalışmalar devam ediyor.

2 kişi hayatını kaybetti
Kiev’de hedef alınan bir diğer semt olan Svyatoshin’de ise 2 binaya bomba düştü. Olay sonrası 9 katlı binada başlayan yangına 10 personel ve 5 teknik araç ile müdahale edildi. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Yine Svyatoshin semtinde bomba isabet eden 15 katlı binada ise 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler tarafından kurtarılan 35 kişi güvenli bölgeye tahliye edilirken, 52 personel ve 14 teknik araçtan oluşan arama kurtarma ekibi olay yerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

10.05: Ukrayna'nın kuzeyindeki Rivne'de Pazartesi günü Rus işgalciler tarafından bombalanan televizyon kulesinde can kaybı artıyor.

Ukraynalı yetkililer, ilk bilgilere göre dokuz kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bugün ise can kaybının 19'a çıktığı bildiriliyor.

Rivne bölgesi valisi Vitaliy Koval, Antopi köyünde meydana gelen saldırılar sırasında kulenin ve yakınındaki yönetim binasının iki ayrı füze saldırısıyla vurulduğunu söylemişti.

Vali Koval, ayrıca molozlar altında hala insanlar olduğunu da eklemişti.

Ukrayna medyası, Rivne bölgesinde televizyon ve radyo yayınının durduğunu aktarıyor.

09.55: Rusya Savunma Bakanlığı, daha önce kontrol altına aldıkları Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentindeki tüm bölgeleri ele geçirdiklerini duyurdu.

09.45: Ukrayna'yı işgal için Kuzey, güney ve doğu cephelerini açan Rus ordusu, neredeyse her noktada tıkandı ve sivilleri ayırt etmeksizin hava saldırılarını artırdı. Rusya Savunma Bakanlığı, son günlerde Ukrayna'nın farklı bölgelerinde gerçekleştirilen silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarını paylaşıyor. Rus medyasında da sık sık yer verilen görüntülerin bazıları, Orlan-10 adı verilen SİHA'ya ait.

Ukrayna'nın güney komşusu Romanya'ya bir Orlan-10 drone'u düştü. Rus SİHA'sının Bystrica-Neseud bölgesindeki Dumitra kasabasındaki bir evin yakınlarına iniş yaptığı bildiriliyor.

Kasabadaki bir çiftçinin evinin yakınlarında SİHA'yı görmesi üzerine polise haber verildi. Yerel medya, drone'dan herhangi bir sinyal gelmediğini yazdı.

Rus ordusunun saldırı veya istihbarat için kullandığı drone'un düştüğü yer, Ukrayna sınırına uzaklığı yaklaşık 100 kilometre. Rus ordusu tarafından geliştirilen Orlan-10'un, 2014'teki Donbas çatışmalarında ve Suriye'de kullanıldığı biliniyor.

08.10: Üst düzey bir ABD'li savunma yetkilisi, Ukrayna işgalinin yirminci gününe girilirken Rus birliklerinin ilerleyişinin neredeyse durduğunu söyledi. Yetkiliye göre, Rus işgalciler hafta sonu çok az bir ilerleme kaydedebildi.

08.05: Rusya'da sosyal medya hesabından savaş karşıtı protesto çağrısı yapan bir kişiye mahkeme tarafından 80 bin ruble (666 dolar) ceza verildi. Rusya'nın en doğusundaki Vladivostok şehrinde hakim karşısına çıkarılan yerel sakin, Rus ordusunun itibarını sarsmakla suçlandı.

08.00: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bu sabaha karşı şiddetli patlamalar duyuldu. Yerel saatle 05.30'da başkenti sarsan patlamalar, Kiev'de bulunan uluslararası medya muhabirleri tarafından Twitter hesaplarından paylaşıldı.

Yerel televizyon Ukraine 24, Kiev'in dışındaki Borshchagovka semtinde iki büyük patlamanın gerçekleştiğini duyurdu. Kanal, semti vuran iki füzenin Ukrayna'nın kuzey komşusu Belarus'tan ateşlendiğini bildiriyor.

Ukrayna Ulusal Haber Ajansı, patlamaların ardından bir apartmanda yangın çıktığını aktarıyor. Şu ana kadar binada kaç insanın bulunduğuna ilişkin bir bilgi yok.

Kiev'in yanı sıra Karadeniz kıyısındaki Odesa ve Ukrayna'nın orta bölümündeki Uman şehirlerinde de sirenler çaldı.

07.45: Fransa'nın ünlü sahil kenti Biarritz'de Rusya lideri Vladimir Putin'in kızına ait olduğu ileri sürülen bir villaya aktivistler tarafından baskın düzenlendi. Bağımsız Rus haber sitesi The Insider'a göre, aktivistler villada Putin'in kızı Katerina Tikhonova'nın eski kocası Kirill Shamalov'a ait bir pasaportun kopyasını buldu.

Fransız polisinin gözaltına aldığı aktivistler, Alta Mira adlı villanın Ukraynalı mültecilerin hizmetine sunulmasını istiyor.

Pierre Haffner rumuzuyla yazan Pierre Lapurdi, deniz manzaralı lüks villanın içinden görüntüler paylaştı. 'Sürgündeki Rus Blogcu' adını kullanan Pierre Haffner, villayı 'Putin'in kalesi' olarak tanımladı.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Pierre Haffner'le birlikte iki kişinin daha polis tarafından gözaltına alınıp sorgulandığı bilgisini geçti. AFP'ye göre, balkonuna Ukrayna bayrağı dikilen villanın sahibi, Putin'in eski damadı Kirill Shamalov.

Putin'in sürgündeki muhaliflerinden Vladimir Osheckin, aktivistlerin serbest bırakılması için sosyal bir paylaşım yaptı. Osheckin paylaşımda "Bu iyi insanlar yanlış bir şey yapmadı. Onlar ve biz Rus oligarklara ait villaların Ukraynalı mültecileri ağırlamasını teklif ediyoruz" diye yazdı ve polisten oligarkları değil halkı korumasını istedi.

Putin ailesinin Biarritz'de en az üç mülkünün bulunduğu yönünde haberler var. Fransa'nın güneybatısındaki popüler sahil kentinde, son yıllarda Putin ailesinin arkadaşları ve yakınları ile birlikte Rus ajanların da görüldüğü belirtiliyor.

07.25: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı uçak kiralama şirketlerine ait jetlerin bu şirketlere geri dönmesini zorlaştıran yeni bir yasa tasarısı çıkardı. Bu yeni yasayla beraber Rusya’da kayıtlı olan yabancı jetlerin ülke içinde kullanıma açılması bekleniyor.

Putin’in bu adımı Batı’nın devreye koyduğu yaptırımlara karşı bir adım.

Rusya havayolları, yabancı şirketlere ait 515 jeti kiralamış durumda; bu jetlerin ederi 10 milyar dolar.

Yaptırımlar devreye girmeden önce yabancı şirketlerin jetleri geri alması için 28 Mart’a kadar vakitleri var.

06.57: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın Irpin kentinde Rus askerlerinin saldırısında hayatını kaybeden ABD’li gazeteci Brent Renaud'un ailesine bir mektup yazarak, taziye mesajı verdi.

06.45: Birden fazla kaynak Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerel saatle 05.45'te (TSİ 06.45) büyük patlamaların meydana geldiğini bildirdi.


PUTİN EMRİ VERDİ

06.38: Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre şimdiye kadar 40 binden fazla Suriyeli savaşçı Ukrayna'ya gitmek için kayıt oldu. Henüz hiçbir Suriyeli savaşçı bölgeye ulaşmadı ancak 400'ünün Rusya'da Ukrayna sınırına yakın kamplarda eğitim gördüğü açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin geçtiğimiz hafta Ortadoğu’dan gelecek ve Rusya saflarında yer alacak 'gönüllü savaşçıların' Ukrayna'da yer alacağını açıklamıştı.

06.35: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Rus birliklerine teslim olun çağrısında bulundu. Zelenski yayınlanan son video mesajında şu ifadelere yer verdi;

'Ukrayna halkı adına size yaşama şansı veriyoruz. Güçlerimize teslim olursanız, size insanlara nasıl davranılması gerekiyorsa öyle davranacağız: haysiyetle.'

06.28: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgaline ve Hırvatistan'ın NATO'ya sağladığı desteğe ilişkin Hırvatistan Başbakanı Andrey Plenkoviç ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

06.06: Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, Rusya’nın Ukrayna’nın Slovakya sınırındaki Ujgorod kentinde yer alan Ujgorod Uluslararası Havalimanı'na saldırma ihtimalinden dolayı endişeli olduklarını açıkladı.



Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’nın Slovakya sınırına sadece 5 km uzaklıkta bulunan Ujgorod kentindeki Ujgorod Uluslararası Havalimanı'na saldırma ihtimalinden dolayı endişeli olduklarını bildirdi. Bakan Nad, Rusya’nın Polonya’ya 20 km uzaklıktaki Çekya’nın Havirov kentindeki bir askeri üssü vurmasını örnek göstererek, "Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının Slovakya üzerinde doğrudan güvenlik tehlikesi oluşturduğu bir gerçek. Yaşanan göçler bunun en büyük örneğidir. Ayrıca neredeyse pistinin bittiği nokta Slovakya olan Ujgorod Uluslararası Havalimanı'na saldırı ihtimali ile Slovakya büyük bir güvenlik tehlikesi yaşamaktadır ve bu bizi endişelendiriyor" ifadelerini kullandı.

05.56: ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendisini savunması için yeterli silahı olduğundan emin olacağını ve Ukraynalıların hayatlarını kurtarmak adına para, yiyecek ve yardım göndereceğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden'dan Ukrayna'ya destek açıklaması geldi. Biden sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı kendini savunabilmesi için yeterli silahının olduğundan emin olacağını ve Ukrayna'ya para, yiyecek ve yardım göndereceğini kaydetti. Biden, "Ukrayna'nın işgalci Rus kuvvetlerine karşı kendini savunmak için silahları olduğundan emin olacağız. Ukraynalıların hayatlarını kurtarmak için para, yiyecek ve yardım göndereceğiz. Ukraynalı mültecileri kollarımızı açarak karşılayacağız" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Ukrayna'da yaşanan savaş nedeniyle yerinden edilmiş insanları desteklemek adına Birleşmiş Milletler (BM) ve insani yardım kuruluşlarıyla yakın bir şekilde çalıştıklarını belirten Başkan Biden, "Her gün on binlerce ton insani yardım malzemesi, yiyecek, su ve ilaç sağlıyoruz" dedi.

05.48: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir danışman savaşın Mayıs ayı başlarında bitmesini beklediklerini açıkladı.

Rusya'nın askeri kaynaklarının tükendiğini iddia eden danışman Oleksiy Arestovich, Ukrayna medyasında yayınlanan bir videoda, 'Bence en geç Mayıs ayında, Mayıs başında bir barış anlaşması yapmamız gerekiyor, belki çok daha erken' ifadelerini kullandı.

05.20: Rusya’da yayın yapan Kanal 1 televizyonunun canlı yayını sırasında "savaşa hayır" yazılı pankart açan Kanal 1 Editörü Marina Ovsyannikova sosyal medya hesabı üzerinden yatığı açıklamada, Ukrayna’da yaşananların bir suç olduğunu ve Rusya'nın saldırgan bir ülke olduğunu ifade etmesinin ardından Rus polisi tarafından gözaltına alındı.

05.09: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin'in Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya ekonomik veya askeri olarak yardım etmeye karar vermesi durumunda "önemli sonuçlarla karşılaşacağı" konusunda uyardı

04.40: Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petr Andryushchenko, Rus saldırıları sonucunda kentte ölen sivillerin sayısının 20 bine yaklaşabileceğini duyurdu.

02.36: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın halihazırda 80 savaş uçağı, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettiğini belirterek, Ukrayna'da Rus ordusunun 19 gün içinde Çeçenistan'daki 2 kanlı ve yıllarca süren savaşta kaybettiğinden daha fazla insan kaybettiğini duyurdu.

23.50: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, 14 Mart’ta planlanan 10 tahliye koridorundan 3’ünün sabote edildiğini ve can güvenliği sebebiyle gerçekleştirilemediğini belirterek, “Rusya terörist bir devlet gibi davranıyor” dedi.