Gazete Vatan Logo

Rum Meclisinden "Enosis referandumunun kutlanması" kararı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Meclisinin "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararının hafife alınacak bir konu olmadığını söyledi.

Rum Meclisinden "Enosis referandumunun kutlanması" kararı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Meclisinin "Enosis referandumunun (Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması) Rum okullarında kutlanması" yönünde aldığı kararının hafife alınacak bir konu olmadığını belirterek konuya ilişkin Rum lideri Nikos Anastasiadis'in atacağı adımların son derece önemli olduğunu, Rum liderin bu konuda tavrını net olarak ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Akıncı, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Spehar'a Rum Meclisinin aldığı kararın ciddiyetini anlattıklarını, bunun basit ve hafife alınacak bir konu olmadığını aktardıklarını açıkladı.

Çözüm sürecinin geleceğinin Rum liderliğinin atacağı adımla şekilleneceğine dikkati çeken Akıncı, "2017 yılında 1950'lerin bir olayının yeniden gündeme taşınması ve bu olayın da Enosis gibi Kıbrıs Türk halkında yıllardır kaygılara neden olan bir olay olması son derece vahim bir gelişme olmuştur. Biz Kıbrıs'ta ortak gelecek, federal bir Kıbrıs kurmaya çalışıyoruz. Bunu her iki toplumun gelecek kuşakları için yapmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Akıncı, kararın irdelenmesi gereken bir diğer boyutunun da müzakere sürecini yürüttükleri Rum lideri Nikos Anastasiadis'in partisi DİSİ'nin karara meclisteki komitede doğrudan onay vermesi ve böyle bir kararın alınmasına vesile olması olduğunu dile getirdi.

"Çözüm i?çi?n barış kültürüne ihtiyaç var"

Kıbrıs'ta çözüm için yeni bir barış kültürüne ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Akıncı, böyle bir ortamda gençlere Enosis hayalini kutsayan bir anlayışın zerk edilmesinin, üstelik bunu Rum lideri Anastasiadis'in partisinin eliyle yapılmasının, müzakere sürecine büyük bir darbe niteliği taşıdığını vurguladı.

Akıncı, Anastasiadis'ten kararı iptal etmesini beklediğini duyurduğunu ancak aradan iki gün geçmesine rağmen bu konuda kendisine yansıyan herhangi bir gelişme olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Meclisinin yerinde bir kararla bu gelişmeyi kınadığına, ortak deklarasyonla BM'ye çağrı yapıldığına değinen Akıncı, "BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar'ı buraya davet ettim. Spehar’a bu konudaki ciddi tepkimizi, hayal kırıklığımızı ve bu durumu kınadığımızı sözlü olarak da ifade ettik. Meclisimizde alınan kararı da duyurduk. Beklentimizin hem Anastasiadis'ten bu konuda olumlu bir adım atması hem de BM'nin bu ciddi olayı görmezden gelmemesi olduğunun altını çizdik. Bu konudaki tavrımızı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e de iletmesini istedik. Bu konuda BM'nin girişimde bulunmasını beklediğimizi söyledik." diye konuştu.

"Anastasiadis'in konuyla ilgili tavrını net olarak ortaya koyması gerekir"

Cumhurbaşkanı Akıncı, bundan sonraki süreç için "Gelişmeleri adım adım değerlendireceğiz. Bu konuyla ilgili olarak Anastasiadis'in atacağı adımlar son derece önemli. Anastasiadis'in konuyla ilgili tavrını net olarak ortaya koyması gerekir. Dolayısıyla birkaç gün ne yapacaklarını bekleyip göreceğiz, değerlendirmemizi ona göre yapacağız." dedi.

Haberin Devamı

Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adım adım gideceğiz. Yarın müzakereciler düzeyinde bir toplantı var. Büyük ihtimal o toplantı gerçekleşmeyecek. Perşembeye kadar Anastasiadis ne yapacak, onu bir görmek istiyorum. Şimdi eğer, bu konuda bir adım atarsa ve bu yanlışı düzeltirse ne ala. Düzeltilmezse perşembe günü çok büyük bir ihtimalle bu toplantıya giderim. Ama bu toplantıda konu yalnız bu olur ve başka bir şey de konuşulmaz. Burada size anlattıklarımı orada da kendilerine anlatırım ve bu konuda artık bir karar vermeleri gerektiğini yüz yüze söylerim. Orada başka türlü bir müzakere yapılmasının bir anlamı kalmaz. Herkesin bunun ne anlama geldiğini, en başta da kendileri, BM ve diğer ülkeler anlamalıdırlar. Bu hafife alınacak bir konu değildir, toplumsal bir tepki noktasındadır. Bunu çok iyi anlamaları ve kavramaları gerekir. Dolayısıyla bu noktadan sonra tavırlarının ne olacağını göreceğiz. Şu anda daha ötesini konuşmak yanlış olur."

Haberin Devamı

Enosis referandumu, Başpiskopos Makarios'un 1950 yılında göreve gelmesinin ardından yapılmış, Rumların yüzde 96'sı Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasına destek vermişti. Rum Meclisi Enosis referandumunun yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar almıştı.