Gazete Vatan Logo

Kendi dilinden meydan okudu!

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, yemin ederek görevine resmen başladı. İlk konuşmasında Putin’e Rusça ‘Ukrayna’nın bölünmesine asla izin vermeyeceğim’ dedi

Parlamento binasına askerlerin arasından geçerek giren “Çikolata Kralı” lakaplı Ukrayna’nın 5. Devlet Başkanı Poroşenko, salona girişinde ayakta alkışlarla karşılandı. Yemin etmesinin ardından konuşan Poroşenko, “Şanlı Ukrayna” diyerek sözlerine başladı. Ukrayna’nın birliğini korumak ve güçlendirmek için çalışacağını vurgulayan Poroşenko’nun konuşması 4 kez ayakta alkışlandı. Poroşenko, ülkedeki istikrarsızlığı ve yaşanan sorunları barışçıl yollarla çözeceğini, intikamla hareket etmeyeceğini kaydederek Rusya yanlısı ayrılıkçılardan barışçıl olanların affedileceğini belirtti. Konuşmasını Ukrayna dilinde yapan Poroşenko, Rusya’ya ve ülkenin doğusundaki Rus yanlısı isyancılara yönelik mesajlarını ise Ruşça olarak verdi:

Putin’e söyledim...

Gangsterlerle ve katillerle masaya oturmayız. Kırım, her zaman bir Ukrayna kenti olmuştur, Ukrayna’nın parçasıdır ve öyle kalacaktır. Bunu pazarlık konusu bile etmeyiz. Rusya liderine Normandiya çıkarmasının yıldönümü için düzenlenen törenlerde karşı karşıya geldiğimizde aynen bunları söyledim. Avrupa’ya ve batıya olan yakın ilişkilerimiz konusunda Rusya’dan ders alacak değiliz. Ülkenin doğusunda terör estirenler derhal silahlarını bırakmalıdır. Doğu kentlerinde bir erken seçim yapılmalıdır. Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını vakit kaybetmeden imzalayacağım.

ARINÇ KATILDI

Ukrayna’nın 5’inci Devlet Başkanı Poroşenko’nun yemin törenine 56 ülkeden temsilciler katıldı. Katılımcı heyetlerden 23’ünün devlet, hükümet ve uluslararası kuruluşların başkanları, 5’inin başbakan yardımcısı, diğerlerinin ise dışişleri bakanları ve büyükelçi düzeyinde olduğu açıklandı. Törene Türkiye’yi temsilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı.

Putin farklı konuşmuştu

İkinci Dünya Savaşı’nın sonunu getiren Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yıl dönümü etkinliklerinin düzenlendiği Caen’de gazetecilere açıklama yapan Putin, Poroşenko ile kısa süreli görüşmesi hakkında bilgi vermişti. Putin, “Poroşenko’nun Ukrayna’da akan kanı durdurmak için bir planı var ama planın ne olduğunu bana değil, ona sorun. Bana iki kelimeyle ne olduğunu anlattı ama bunu Fransa’da açıklamak başka, kendi ülkesinde açıklamak başka bir iş” dedi. Poroşenko’nun planını “doğru bulduğunu” ifade eden Putin, “Nasıl formüle edileceğini, nasıl işleyeceğini galiba söyleyemem ama genel olarak beğendim ve bana doğru geldi” ifadelerini kullandı.

Rus yanlıları uçak düşürdü

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılarla ordu arasında Slavyansk’ta devam eden çatışmalarda dün bir uçak düşürüldü. Rusya yanlısı ayrılıkçıların Poroşenko’nun yemin töreninden birkaç saat önce vurduğu Ukrayna uçağı düştü. Ukrayna Terörle Mücadele Operasyonları Basın Sekreteri Vlarislav Seleznev, yaptığı açıklamada, gönüllülerden toplanan yardım paketlerini taşıyan An-26 tipi kargo uçağının, açılan ateş sonucu isabet aldığını belirtti. Seleznev, saldırıdan pilot ve yardımcısının uçaktan atlayarak sağ olarak kurtulduğunu bildirdi. Ancak muhalifler uçağın kargo değil istihbarat ve keşif uçağı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı