Gazete Vatan Logo

IŞİD'in çöküşü yakın! Finansal kriz...

Topraklarının Irak'ta yüzde 62'sini, Suriye'de ise yüzde 30'unu kaybeden terör örgütünün gelirleri erozyona uğradı, Musul'un da düşmesi halinde tükeniş gerçekleşecek.

IŞİD'in çöküşü yakın! Finansal kriz...

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Uluslararası Radikal Hareketler Araştırmalar Merkezi ve bağımsız denetim şirketi Ernst & Young tarafından hazırlanan bir rapor, terör örgütü IŞİD'in toprak kayıplarının yanı sıra ekonomik olarak da çöküşe sürüklendiğini gösterdi. Günden güne eriyen terör örgütü, yakın zamanda para bulamayacak.

IŞİD, var olan en zengin terör örgütü olarak nitelendiriliyordu ancak bu tanım raporun yazarı Profesör Peter Neumann'a göre doğru değil.

Neumann, "IŞİD sadece terör örgütü değil, devlet benzeri bir yapı, sahip olduğu topraklar var, kontrol ettiği nüfusu var ve bölgeden gelir topluyor. İnsanlardan vergi alıyor, petrol satıyor, bölgeyi terkedenlerin mal varlıklarına el koyuyor" dedi.

Neumann, örgütün gelirinin kontrolünde tuttuğu bölgelerle bağlantılı olduğuna dikkat çekti ve toprak kaybettikçe örgütün zayıfladığını söyledi. IŞİD ile mücadele eden 68 ülkenin dahil olduğu uluslararası koalisyon IŞİD'in 2014'ün ortalarından bu yana Irak'ta yüzde 62, Suriye'de ise yüzde 30 alan kaybettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Irak güçleri IŞİD'i Musul'un doğusundan çıkardı, birkaç hafta içinde de Musul'un batı yakasının temizlenmesi bekleniyor.

Neumann, "Eğer IŞİD hilafetin ticari merkezi Musul'u kaybederse, vergi geliri de erozyona uğrar. İşte bunun için IŞİD'in iş modelinin çökmek üzere olduğunu söylüyoruz. Örgüt giderek zayıflıyor ve daha fazla kendini ayakta tutmayacak" dedi.

Mevcut kaynaklara göre örgütün 2014'teki 1,9 milyar dolar olan geliri geçen yıl 870 milyon dolara düştü.

IŞİD'in başka bir gelir sistemi kurduğuna dair işaret olmadığını vurgulayan Profesör Neumann, "Benim tahminim IŞİD zayıfladıkça toprak sahibi olmadan önceki dönemine dönecek, kaçakçılık ve gasp yapacak" dedi.

Raporun yazarları, örgütün geliri düşse de kontrol ettiği bölge dışında terör saldırısı düzenleme özelliğini kaybetmediğini belirtiyor.

Amerika'nın Sesi