Gazete Vatan Logo

"Hackerlar da insan"

Intercepter-NG programını geliştiren ve eski ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden ile görüşen ünlü hacker Ares, bilgisayar korsanlarının günlük yaşantısını ve Rus hackerların ABD'deki saldırılarla bağlantısı olmadığına neden inanmadığını anlattı.

"Hackerlar da insan"

Rus haber sitesi lenta.ru'ya demecinde, hacker arkadaşlarıyla seyrek görüştüğünü, hacker partilerine ise en son 10 yıl önce katıldığını belirten Ares, hackerların da sıradan insanlar gibi olduğunu ifade etti.

'GÖLGE HACKERLAR, SIRADAN İNSANLARI GİBİ YAŞAMIYOR'

Bilgisayar korsanlığını kendi çıkarları için kullanan 'gölge hackerlar' hakkında da bilgi veren Ares, "Farklı bir yaşantıya sahipler. Sayfaları çökerterek para kazanıyorlar ve sıradan insanlar gibi işe gitmiyorlar. Dolayısıyla, onlar gündüz uyuyup gece bilgisayar başında olabilirler" dedi.

'HACKERLAR ORTAK İDEOLOJİYE SAHİP DEĞİL'

Ares, modern hackerların ortak ideolojiye sahip olmadığını ise şöyle anlattı: "2000'li yılların başında Anti-Sec ve Full Disclosure ideolojileri arasında çekişme yaşanıyordu. Her ikisinde de kırılganlıklar aranıyordu. Ancak 'Anti Sec' destekçileri, bulunan yazılım hatalarının dar bir çevre içinde bilinmesi gerektiğini savunurken, 'Full Disclosure' savunucuları ise hataların geniş bir kesime ulaştırılmasını doğru buluyordu."

Haberin Devamı

'ANONYMOUS BİR MARKA HALİNE GELDİ'

Ünlü hacker grubu Anonymous'un IŞİD'le mücadelesine de değinen Ares, onlarca grubun Anonymous adı altında hareket ettiğini ve Anonymous'un bir marka haline gelmesi nedeniyle bu isim altında yapılan tüm eylemlerin büyük ses getirdiğini vurguladı.

'ABD'NİN SUÇLAMALARI GENELDE UYDURMA'

Ares'e Rusya ve ABD arasında siber alanda yaşanan çekişme de soruldu. "Açıkça söyleyeyim, ABD, histerik bir kadın gibi davranıyor. Sonu olmayan suçlamaların büyük bölümü uydurma ve mesnetsiz" yanıtını veren Ares, Washington'un iddialarına inanmadığını kaydetti.