Gazete Vatan Logo

Gazze'de sivil katliamı! İsrail askerleri pusu kuran Hamas üyeleriyle çatıştı

ABD ve Batı'nın koşul desteklediği İsrail'in Gazze katliamı devam ediyor. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail'e ABD askeri gönderme tartışmalarına son noktayı koydu. İsrail güçleri Suriye ve Lübnan'daki hedefleri vurdu. İsrail askerlerinin Gazze'ye düzenlediği baskın ise kameralara yakalandı. İsrail'den kalkan bir uçağın Dağıstan'a indiğini öğrenen insanlar ellerindeki Filistin bayraklarıyla havalimanına akın etti. Filistin Kızılayı, Gazze’de 14 bin kişinin sığındığı Al-Quds hastanesinin çevresinin bombalandığını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırıda kaçırılan 23 yaşındaki İsrail-Alman vatandaşı Shani Louk’un hayatını kaybettiğini doğruladı.

Gazze'de sivil katliamı! İsrail askerleri pusu kuran Hamas üyeleriyle çatıştı

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı savaş İsrail'in Gazze'de sivil katliamına dönüştü. Tüm dünyanın gözü ve kulağının olduğu sıcak bölgeden son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

SHANİ LOUK HAYATINI KAYBETTİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail-Alman vatandaşı 23 yaşındaki Shani Louk'un ölümünün doğrulandığını paylaşmaktan büyük üzüntü duyuyoruz. Bir müzik festivalinden kaçırılan ve Hamas teröristleri tarafından işkence edilerek Gazze'de dolaştırılan Shani, akıl almaz dehşetler yaşadı. Kalbimiz kırık” ifadelerine yer verildi.

KAMYON ARKASINDAKİ GÖRÜNTÜSÜ PAYLAŞILMIŞTI

Hamas’ın başlattığı saldırının ardından 8 Ekim’de sosyal medyada Louk’un, bir kamyonetin arkasında yarı çıplak halde yattığı görüntüleri de yer almıştı. Anne Ricarda Louk batı medyasına yaptığı açıklamada, görüntülerdeki kişinin kızı Shani olduğunu belirtmişti.

İlerleyen günlerde Shani Louk’un hala hayatta olabileceğine ve saldırıdan yaralı olarak kurtulduğuna ilişkin iddialar da ortaya atılmıştı.

REHİNE SAYISI 239 OLARAK AÇIKLANDI

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan raporda, Gazze’de bulunan İsrailli ve yabancı uyruklu rehine sayısının 239 olduğu ifade edildi. OCHA’nın raporunda, “Basında çıkan haberlerde rehinelerden yaklaşık 30'unun çocuk olduğu belirtildi. 20 ve 23 Ekim'de 4 yetişkin rehine serbest bırakıldı. 26 Ekim'de Hamas, rehinelerden 50'sinin İsrail hava saldırılarında öldürüldüğünü iddia etti” denildi.

İSRAİL ASKERLERİ PUSU KURAN HAMAS ÜYELERİ İLE ÇATIŞTI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) haftalardır devam eden ağır bombardımanın ardından bölgeye daha fazla asker, tank ve zırhlı araç sevk ederken dün savaşta bir ilk yaşandı.

İsrail askerleri kuzey Gazze'deki tünel ağında pusu kuran Hamas üyeleri ile çatıştı.

İsrail Ordusu tarafından yayınlanan kamera görüntülerinde tankların ve buldozerlerin Gazze'nin kuzeyine girdiği görülürken, IDF yoğun çatışmalar sırasında çok sayıda teröristin öldürüldüğünü açıkladı.

"YENİ BİR SÜRPRİZ SALDIRIYA HAZIRLANIYORLARDI"

Haberin Devamı

IDF Hamas'ın yeni bir sürpriz saldırı için İsrail sınırını geçmeye hazırlandığını öne sürdüğü açıklamasında "Erez geçidi yakınlarında faaliyet gösteren IDF askerleri Gazze Şeridi'ndeki bir tünelden çıkan bir dizi terörist ile çatıştı." ifadelerini kullandı.

GAZZE'DEN İSRAİL'E FÜZE SALDIRISI

Gazze Şeridi'nden fırlatılan roketler güneydeki Netivot kentini vurdu. Magen David Adom ambulans servisi roketin bir eve isabet ettiğini duyurdu. Olay yerinden ilk görüntüler İsrail basınında yer alırken can kaybı yaşanıp yaşanmadığına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi. Times of Israel'de yer alan habere göre, Gazze'den Netivot'a tahminen 30 roket fırlatıldı

GAZZE'DE AL-QUDS HASTANESİNİN ÇEVRESİ BOMBALANIYOR

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail işgal güçleri, sağlık personelini, yerinden edilmiş kişileri ve hastaları hastaneyi tahliye etmeye zorlamak için Gazze'deki Al-Quds hastanesinin hemen yakınına kasıtlı olarak roket fırlatmaya devam ediyor. Bu durum hastane bölümlerinde önemli hasara yol açmış, sakinleri ve hastaları boğulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Örgüt, dün yaptığı açıklamada, İsrail’in hastaneyi boşaltmaları konusunda kendilerini tehdit ettiğini duyurmuştu.

ICRC’DEN AÇIKLAMA: ENDİŞELİYİZ

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Orta Doğu Direktörü Fabrizio Carboni, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Filistin Kızılayı tarafından işletilen Gazze'deki Al Quds Hastanesi hakkında endişeliyiz. Çatışmaların ortasında hastalar ve personel dahil 14 bin kişi için bir sığınak. Hastaneler hayat damarlarıdır ve korunmalıdır” dedi.

 

İSRAİL'DEN SKANDAL ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Gazze Şeridi’nde derhal ateşkes çağrısında bulunan karar tasarının kabul edilmesinin ardından İsrail BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, skandal bir çağrıda bulundu. Erdan, ABD basınına verdiği röportajda, BM'nin geçerliliğini ve meşruiyetini kaybettiğini belirterek, “Bugün her düzgün ülke, önyargı ve antisemitizm sona erene kadar BM'ye fon sağlamayı bırakmalıdır” dedi. BM'nin katliam ve zulmü önlemek için harekete geçmediğini iddia eden Erdan, “İşlerin her zamanki gibi devam etmesi mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

 

DAĞISTAN'TA HAVALİMANI BASKINI: 60 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Dağıstan'daki olayların ardından bakanlıktan açıklama yapıldı. Açıklamada 'Kargaşaya katılan 150'den fazla aktif katılımcı tespit edildi, bunlardan 60'ı gözaltına alındı' denildi. Rusya'ya bağlı Dağıstan'ın Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Mahaçkale'de, İsrail'den gelen yolcuları taşıyan uçağın havalimanına indiği haberini alan yüzlerce kişi havalimanını başmış, yolcular güvenlik amacıyla uçağa yeniden bindirilirken havalimanı da geçici olarak kapatılmıştı.

 

İSRAİL'DEN QALQİLYA'YA BASKIN

Al Jazeera Arabic tarafından eski Twitter adı verilen X'te yayınlanan bir video klipte, tam savaş teçhizatıyla birkaç İsrail kuvvetinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Qalqilya bölgesindeki bir bölgeye saldırı düzenlediği görülüyor.

BM: 33 YARDIM KAMYONU GAZZE'YE GİRDİ

BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA, su, gıda ve tıbbi malzeme taşıyan 33 kamyonun Pazar günü Mısır ile Refah sınır kapısından Gazze'ye girdiğini duyurdu. OCHA Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, 'Bu, sınırlı teslimatların yeniden başladığı 21 Ekim'den bu yana en büyük insani yardım teslimatı' dedi.

ABD'DEN GAZZE AÇIKLAMASI: ASKER GÖNDERMEYECEĞİZ

Geçtiğimiz günlerde ABD basınında yer alan 'ABD'nin İsrail'e asker göndereceği' iddiası üzerine Pentagon bazı birliklerin hazır duruma getirildiğini kabul etmişti.

Konu ile ilgili belenen açıklama ise ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'den geldi. Harris, ABD'nin İsrail'e veya Gazze'ye asker göndermeyeceğini açıkladı.

CBS'nin 60 Minutes programına açıklamalarda bulunan Harris, 'İsrail'e veya Gazze'ye savaş birlikleri göndermeye kesinlikle niyetimiz yok ve herhangi bir planımız da yok' dedi.